Özerk Yönetim basın özgürlüğüne karşı suç işliyor

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Rûdaw Medya Grubu’nun faaliyetlerini askıya alma ve tüm çalışanlarına verilen iznin geri alınması kararı aldı. Medya Dairesi eş başkanları Nor Said ve Ciwan Mela İbrahim tarafından imzalanan 5 Şubat 2022 tarihli kararın bir kopyası Rûdaw Medya Grubu’na gönderildi.

Rûdaw Medya Grubu, bu kararı tamamen siyasi bir karar olarak görüyor ve Rojava Kürdistan'da basın özgürlüğüne karşı bir suç olarak değerlendiriyor. Rûdaw Medya Grubu her yerde son derece profesyonelce yasa ve yönetmeliklere uygun çalışır. Demokratik Özerk Yönetim'in bu kararı herhangi bir bir yasal gerekçeye dayanmıyor, dar siyasi ve hizbi fikriyattan kaynaklanıyor.

Biz, halka sunulan hizmetlerde yaşanan sorunları haberleştirdik ve bunları Rojavalı yetkililere sunduk, onların da görüşlerini aldık. Siyasi meseleleri tüm siyasi tarafların gözü ile aktardık ve bu partiler arasında tartışma ortamı düzenledik. Kobani, Efrin ve Sarê Kani'ye yönelik saldırılara ilişkin en başarılı ve kapsamlı yayını gerçekleştirdik. Ayrıca Devrimci Gençlik tarafından kaçırılan çocukların geri getirilmesi için ailelerinin taleplerini aktardık. Öyle görünüyor ki bunlar, Demokratik Birlik Partisi’ne (PYD) bağlı Özerk Yönetime göre ihlal sayılıyor.

Rûdaw Medya Grubu, IŞİD'in Rojava'da gerçekleştirdiği saldırı ve işlediği suçlara ilişkin kapsamlı yayınlar yaptı. 15 Ocak 2014'te Kamışlo-Tel Koçar yolunda IŞİD tarafından kaçırılan muhabirimiz Farhad Hamo'nun akıbeti şu ana kadar da bilinmiyor.

Rojava’da rakipsiz birinci olan ve Rojava halkının güvenini kazanan bir medya kuruluşu olan Rûdaw, uzun süredir maskeli silahlı kişiler ve anarşist partici gençlerin saldırılarına maruz kalmış durumda. Şu ana kadar ofisimiz altı kez molotoflu, taşlı, sopalı saldırıya uğradı ki 6 Ocak günü Devrimci Gençlik adlı örgüt, Rûdaw ekranlarında açıkça bu saldırılardan sorumlu olduklarını itiraf etti. Ayrıca, şu ana kadar iki Rûdaw muhabiri Rojava'dan çıkarıldı, üç muhabiri ve kameramanı saldırıya uğrayarak dövüldü. Rojava’da tüm Rûdaw personeli öldürülmekle tehdit edildi. 7 Ocak 2021'de Rojava Asayiş güçleri Rûdaw'ın ofisine baskın düzenleyerek tüm çalışanlarını gözaltına aldı ve daha sonra yaşananların bir hata olduğunu açıkladı. 4 Ağustos 2015'te Rojava’da Rûdaw'ın yasaklanmasına karar verildi ve bu yasak 20 Mart 2018'e kadar devam etti.

Rûdaw Medya Grubu her zaman Rojava'daki ilgili kurum ve yetkililere bu ihlalleri bildirmiş ancak hiçbir şey işe yaramamıştır. Yetkililerden bazıları olanların kendi yetkileri dışında olduğunu belirtmiştir.

Rojava halkına, siyasi partilere, Rojava, tüm Kürdistan ve yurt dışındaki sivil toplum kuruluşlarına, Birleşmiş Milletler Temsilciliğine, ABD ile Rojava ve Suriye'de bulunan diğer ülkelere, basın ve medya özgürlüğünü savunan tüm kuruluşlara tavır almaları ve bu kararın iptal edilmesi yönünde baskı yapmaları için çağrıda bulunuyoruz. 

Aynı zamanda, bu kararın hiç bir şekilde Rûdaw Medya Grubu’nun Rojava hakkında haber yapmasını engelleyemeyeceği, Rûdaw'ı Rojava'dan ayıramayacağı konusunda Rojava halkını temin ediyoruz.

Rûdaw Medya Grubu

5 Şubat 2022