Diyarbakırlılar plastik poşetin ücretlendirilmesine böyle tepki verdi

05-01-2019
Mehdî Mutlu
Mehdî Mutlu
Etiketler Diyarbakır Poşet Çevre Market
A+ A-

Diyarbakır (Rûdaw) – Diyarbakır halkı plastik poşetlerden ücret alınmasıyla ilgili uygulamanın hayata geçmesini sıcak karşılamadı. İşsahipleri ise kanunun hem kendilerine ve hem de çevreye yarar sağlayacağını düşünüyor.


Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan düzenleme ile yıl başından itibaren plastik alışveriş poşetleri tüketicilere 25 kuruş karşılığında satılmaya başlanırken, Diyarbakır’da halk ücretli poşete tepki göstererek marketten aldıkları ürünleri ellerinde taşıdı.

 

Rûdaw’ın mikrofonunu uzattığı vatandaşlar, poşete para vermek istemediklerini dile getirdi.



 

Remzi Çalar: Birçok kişi poşete para vermemek için aldığı eşyayı elinde taşıyor.



 

İbrahim Eren: Alışveriş yaptım ama poşet alacak param kalmadı. Doğrusu bu yasa çok kötü oldu.



 

Muhammed Aslan: Şampuan aldım, poşet paralı olduğu için elimde kaldı. Allah’tan hak değil bu. Gereksiz bir uygulama.

 

Yapılan düzenlemeye göre 25 kuruştan satılan poşetlerin 15 kuruşu Hazine'ye gidecek. Ama bu da vatandaşların marketlerdeki kasiyerlere tepki göstermesine engel olmuyor.



 

Kasiyer Ayşe Kartal da, “Birkaç gündür vatandaş bu uygulamaya tepki gösteriyor. Yasalar böyle dediğimizde de, ‘siz hangi yasaları uyguladınız ki bunu da uyguluyorsunuz’ diye çıkışıyorlar” dedi.

 

Karara yeni yeni alışan vatandaşlardan bazıları cebinde poşet bulundurmayı da tedbirler arasına aldı. Ancak uygulamayı doğru, hem çevreye ve hem de halkın cebine yaradığını düşünenler de var.



 

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu üyesi Şeyhmus Mete, daha önce marketlere günlük gönderdikleri poşet sayısında büyük bir düşüş yaşandığını söyledi.



 

Şeyhmus Mete, “Naylon poşet kullanımında yüzde 75-80 oranında düşüş oldu. Çevre ve doğanın korunması açsından iyi bir uygulama. Fakat yine de devlet poşet başında bizden 15 kuruş alıyor. 10 kuruşu bize kalıyor” dedi.

 

Resmi verilere göre Türkiye’de her yıl 30 ila 35 milyar plastic poşet kullanılıyor. Buna göre bir kişi, yılda ortalama 440 plastik poşet kullanmakta. Bir plastic poşet doğada 400 yılda eriyebiliyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli