KERKÜK- Irak ordusu Sergeran'da Kürt köylerini kuşattı: Tarımı yasakladı!
Erbil (Rûdaw) - Kerkük’ün Sergeran bölgesine konuşlanan Irak ordusu Kürt çiftçilerin tarlalarına gidiş-gelişlerini engelledi ve tarım yapmalarını yasakladı.
Sergeran nahiyesine bağlı Kürt köyleri Pelkan, Gabelek, Şenax, Xerabe ve Serbeşax köylerinin bulunduğu bölgeye zırhlı araçlarla konuşlanan Irak ordusu çiftçilerin tarlalarına girmelerini yasakladı.
Rûdaw’a konuşan çiftçiler tarlasına giden herkesin Irak askerleri tarafından alıkonulduğunu söylüyor.
Gabelek köyünde yaşayan Dilêr Kake Ehmed, "(Askerlerin) hiçbir mazeretleri yok. Onlarca resmi belge gösteriyorum ama faydasız. Sadece ‘Bize gelen emir böyle, çalışmanıza izin vermeyiz’ diyorlar” ifadesini kullandı.
Pelkanlı Kürt çiftçi Ferhad İsmail ise “Askerler tarlalardaki sulama sistemimizi kırıyor ve tarlalara girerek ekili arazilerde hasara neden oluyorlar. Kimsenin tarlasını sürmesine müsaade edilmiyor” şeklinde konuştu.
Sergeran Nahiyesi çevresindeki Kürt ve Türkmen köyleri, sık sık sonradan bölgeye taşınan Araplar ile bölgenin yerel halkı arasında çatışmalara sahne oluyor.
İthal Araplar olarak adlandırılan Irak’ın güney ve orta bölgelerinden Kerkük’ün çevre köylerine yerleştirilen bu insanlar, tarım arazilerinde hak iddia ediyorlar.
Saddam rejimi döneminde bölgenin "Araplaştırılması politikası" çerçevesinde bölgeye yerleştirilen Araplar, 2003’te rejimin yıkılmasıyla bölgeden çıkarılmış köyler eski sahiplerine iade edilmişti.
Ancak 16 Ekim 2017’de Heşdi Şabi güçlerinin Kerkük ve ilçelerine girmesiyle söz konusu Araplar, güvenlik güçleri ve atanan valinin de desteği ile yeniden tarım arazilerinde hak iddia etmeye başladı. Köylere askeri güçlerle giren Araplar zaman zaman tarım arazilerini işgal girişiminde bulundu. Köylülerin karşı koyması ile Nisan ayında Peşmerge bölgeye intikal etti. Daha sonra Erbil-Bağdat arasındaki müzakereler sonrası Kürt köylüleri haklı bulundu, Peşmerge mevzilerine döndü.
Köylerde yaşanan sorunların çözümü için Operasyon Odası’na bağlı bir komisyon oluşturuldu.
Sergeran nahiyesindeki köylerin temsilcileri, komisyonun tarım arazilerine el koymanın yasal kılıfına uydurmanın yolunu bulmak amacıyla kurulduğunu belirtiyorlar.
Çiftçi temsilcileri tarım arazilerinin yasal sahibinin kendileri olduğunu ispatlayan yüzlerce belgeyi komisyona sunduklarını söylüyorlar.
Sergeran çiftçi temsilcilerinden Muhammed Emin, "Komisyon Kürt çiftçilerine ait tarım arazilerini ithal Araplara vermenin yolunu bulmak için kuruldu. Ancak biz, bu tarlaların yasal sahibi olduğumuzu gösteren yüzlerce belgeyi komisyona sunduk” dedi.
Nahiyenin idaresi de çiftçilerin tarlalarına girişinin yasaklamanın bölgedeki ziraat sektörüne büyük zarar vermesinden ve halkın köylerini terk etmek zorunda kalmasından endişeli.
Sergeran Nahiye Müdürü Abidulmutelib Necmedin, "Son dönemde askeri bir kararla çiftçilerin tarlalarında çalışmasına izin verilmiyor. İnsanlar işsiz kaldı. Bu durum ülke ekonomisine de büyük zarar vermekte” dedi.
Sergeran’daki Kürt çiftçilere yönelik baskılara ilişkin ise Necmedin, “İthal Arapların bölgedeki girişimleri Kerkük idaresi ve güvenlik güçlerinden bağımsız değil. Kürt çiftçilerini haklı gösteren 29 sayılı kararın artık hayata geçirilmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.