RANYA - Çocuklarını evlatlık verdi

Ranya (Rûdaw) – Süleymaniye’nin Ranya ilçesinde bir baba, yasal olmamasına rağmen, geçimlerini sağlayamadığı gerçekçesiyle iki çocuğunu evlatlık verdi.

 

25 yaşındaki Muhammed A’nın eşi, aile içi sorunlardan dolayı geçtiğimiz intihar ederek yaşamına son verdi. Küçük yaşlardaki iki çocuğun acı serüveni o olayla birlikte başladı.

 

Karısının ölümünden sonra 4 ve 1 yaşındaki çocuklarına bakamayan Muhammed A. onları her hafta bir başka ailenin yanına göndermeye başladı.

 

Rûdaw’a konuşan Muhammed A, “Çocuklarım 6 ay amcamın evinde kaldı. Ancak maddi durumları iyi değildi ve kalabalık bir aileydi. Bu yüzden orada kalamazlardı” dedi.

 

İşsiz olan baba Muhammed A. çocuklarına bakamıyor.

 

Muhammed A. yaşadıklarını şöyle anlattı:

 

“Defalarca babamdan, çocuklarıma bakmasını istedim. Üvey annem ise, gönderdiğim takdirde çocuklarımı çöp kutusuna atacağını söyledi. Şu an evlenemiyorum. Evlensem bile çocuklarım üvey annenin eline düşer ve benim yaşadıklarımı yaşarlar. Bu yüzden çocuklarımı evlatlık vermek zorunda kaldım.”

 

Bazı ailelerin çocukları evlatlık almak için kendisine şart koştuğunu belirten Muhammed A, “Bazıları sadece kızı istedi bazıları oğlanı. Ama ben onların birbirinden ayrılmasını istemedim” diye konuştu.

 

Çaresiz baba en son, çocuklarını görme özürlü olan bir kişi ile ailesine vermiş.

 

Rûdaw’a konuşan görme özürlü A, “Ben, eşim ve çocuklarım bu iki çocuğu ailemize almaktan mutluyuz. 5 çocuğum var, 2 oğlum yurtdışında yaşıyor. Maddi durumumuz fena değil. Bu çocukların içinde bulunduğu durumu görünce, onları sahipsiz bırakmamaya karar verdik” dedi.

 

A’nın eşi de evlatlık aldıkları çocuklara kendi çocukları gibi baktıklarını ancak yasal olarak kendilerine bir engel çıkarılmaması gerektiğini söyledi.

 

Avukat Renas Ali, “Yasal olarak aileler, anne-babasız kalan çocukları evlatlık alabiliyor. Ancak mahkeme, çocukların söz konusu aileyle yaşamlarını gözlemlemek amacıyla 6 aylığına bir müfettiş görevlendiriyor. Ailenin, çocuklara bakabildiğine kanaat getirilince buna izin veriliyor. Bundan sonra resmi işlemler başlıyor” diye belirtti.

 

Söz konusu olayın yasalarda yeri olmadığını belirten Avukat Renas Ali, “ Yasalara göre bir baba, 18 yaşına kadar çocuklarına bakmak zorunda. Hiç kimse kendi başına çocuklarını evlatlık veremez. Buna sadece mahkeme karar verebilir” dedi.