HDP Şırnak milletvekillerinden Cizre için önerge

04-09-2021
Rûdaw
Etiketler Cizre Sokağa çıkma yasağı Hüseyin Kaçmaz Nuran İmir Hasan Özgüneş
A+ A-

Haber Merkezi – HDP Şırnak milletvekilleri 6 yıl önce Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybeden 21 sivil için araştırma önergesi verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak milletvekilleri Hasan Özgüneş, Hüseyin Kaçmaz ve Nuran İmir, 2015 yılında Cizre’de uygulanan sokağa çıkma yasağı sırasında hayatını kaybeden 21 sivil için meclise önerge verdi.

Hayatını kaybedenler için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması istenen önergede “4-12 Eylül 2015 tarihleri arasında Cizre’de yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında 21 kişi yaşamını yitirdi. Üzerinden 6 yıl geçmesine rağmen bu ölümlerin failleri hakkında açılan dosyaların 9’u hakkında takipsizlik kararı verildi, 6’sı ise zaman aşımına bırakıldı” bilgisine yer verildi.

Pek çok soruşturmanın takipsizlikle sonuçlandığına ve davalarda yaşananların "hukuksuzluktan öte insanlık suçu" olduğuna değinilen önergede “Yaşanan bu insanlık suçu ‘faili meçhul’ diye kabul edilip, üstü örtülerek cezasızlıkla sonuçlandırılamaz. 6 yıl önce yaşanan sokağa çıkma yasakları sırasında ve sonrasında yaşamını yitirenlere ilişkin davalara sağlıklı bir hukuki sürecin işletilebilmesi, bu hukuksuz süreçlerin son bulması yargının şeffaf bir şekilde işlemesi için bu insan hakları ihlallerini tespit etmek ve alınacak önlemlerin saptanması amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması elzemdir” denildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli