Kürt aktivist için uluslararası kampanya

04-09-2018
Rûdaw
Etiketler Penahi Rojhılat
A+ A-

Haber Merkezi- İran yönetimi tarafından idam cezasına çarptırılan 22 yaşındaki Rojhılatlı Kürt aktivist Ramin Hüseyin Panahi’nin, infazını engellemek için Twitter ve Facebook’ta #RaminHosseinPanahi hashtagiyle kampanya başlatıldı.

 

İran’da “Allah’a karşı gelmek” ve “silahlı örgüte üye olmak” iddialarıyla idam cezasına çarptırılan Kürt aktivist Ramin Hüseyin Penahi’nin, infazını engellemek için girişimler sürüyor.

 

Binlerce sosyal medya kullanıcısı, Penahi için Twitter ve Facebook’ta #RaminHosseinPanahi hashtagiyle kampanya başlattı.

 

Bu hashtagle İran devlet yetkililerine infazı durdurma çağrısı yapılyor.

 

Penahi, infazı engellemek için mücadele edenlere, cezaevinden gönderdiği görüntülü bir mesajla seslenmişti.

 

Ailesi tarafından sosyal medyada paylaşılan ve 10 gün önce çekildiği belirtilen görüntüden 2 gün sonra Penahi’nin açlık grevine başladığı belirtilmişti.

 

Penahi, görüntüde; İran Devleti’nin hakkında iddia ettiği tüm suçlamaları reddediyor. Kendisinin sivil bir aktivist olduğunu belirterek, İran halkıyla birlikte Kürt halkının özgürlüğü için mücadele ettiğini dile getiriyor.

 

HDP’den İran’a ‘acil kodlu’ mektup

 

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli de dün, hakkında idam cezası verilen Ramin Hüseyin Penahi’ye ilişkin kaygılarını İran’ın Türkiye Büyükelçisi Mohammad Ebrahim Taherian Fard’a ileterek, infazın durdurulması çağrısında bulunmuştu.

 

“Acil koduyla” gönderilen mektupta idam cezasının en temel insan hakkı olan yaşam hakkının ihlali olduğu vurgulanarak, Penahi’ye verilen idam cezasının da evrensel insani değerlere aykırı olduğu kaydedilmişti.

 

Penahi’ye ilişkin gelişmeleri kaygıyla izledikleri belirtilen mektupta, “Sayın Penahi’nin 4 Eylül Salı günü idam edileceğine dair bilgiler kaygımızı çok daha fazla arttırmıştır” ifadelerine yer verilmişti.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli