Efrin’de silahlı gruplar arasında çatışma çıktı

04-06-2024
Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Video alıntısı / Rûdaw
Etiketler Efrin Çatışma Silahlı gruplar SOHR
A+ A-

Haber Merkezi - Efrin'de “arazi kontrolü” nedeniyle yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Türkiye'ye bağlı iki silahlı grup arasında şiddetli çatışmalar yaşandı. Çatışmalarda çok sayıda kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Ankara'nın desteklediği Ahrar El Şarkiye ile Hamza Tümeni silahlı gruplarının Efrin'in Cinderes ilçesinde “bir toprak parçası üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle” çatıştığını bildirdi.

İngiltere merkezli SOHR, çatışmalarda en az 6 sivilin yaralandığını bildirdi.

Muhalif haber kaynaklarının birçoğu da iç çatışmayı bildirirken, bazıları çatışmalarda ağır silahların da kullanıldığını kaydetti.

Efrin, 2018 yılında Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) karşı düzenlenen askeri operasyonla Türkiye ile güdümündeki silahlı gruplar tarafından ele geçirildi.

Tükiye’nin girişinden sonra Kürt nüfusunun çoğu bölgeden kaçmak zorunda kaldı ve Türk yetkililer boşalan yerlere Arap nüfusu yerleştirdi.

İnsan hakları grupları ve Birleşmiş Milletler, Efrin'deki Kürt nüfusa karşı işlenen diğer hak ihlallerin yanı sıra keyfi tutuklamalar, gözaltılar ve yağma ve gasp olaylarının ayrıntılarını içeren çok sayıda rapor yayınladı ve bu olaylardan Ankara'yı sorumlu tuttu.

Ankara destekli Suriye Ulusal Ordusu (SMO) üyeleri arasındaki iç çatışmalar yeni değil. Arazi kontrolü konusunda SMO’ya üye olan gruplar arasında bugüne kadar onlarca çatışma yaşandı.

Washington, Efrin halkına karşı işlenen insan hakları ihlalleri nedeniyle Hamza Tümeni'nin de aralarında bulunduğu çok sayıda Türkiye destekli milis grubuna yaptırım uyguladı.

ABD Hazine Bakanlığı geçen Ağustos ayında yayanladığı raporda, Hamza Tümeni'ni, kaçırdığı kişileri denetimi altındaki gözaltı merkezlerinde uzun süre tutmakla suçlamıştı. Raporda, “Kurbanlar, tutukluluk süreleri boyunca fidye için tutuluyor ve çoğu zaman Hamza Tümeni savaşçıları tarafından cinsel istismara maruz kalıyor” denilmişti.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli