Arif Qurbani, Başkan Barzani’nin Kerkük meselesine ilişkin görüşünü açıkladı

04-06-2019
Rûdaw
Etiketler Barzani Arif Qurbani Kürdistan KDP KYB Kerkük
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - Gazeteci ve yazar Arif Qurbani, Başkan Mesud Barzani’nin, Kerkük meselesine ilişkin, "vali seçiminden önce kentteki askeri yönetminin ve Araplaştırma politikalarının son bulması gerektiğini" söylediğini aktardı.

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) arasından devam eden Kerkük valilik aday tartışmalarına ilişkin Gazeteci ve yazar Arif Qurbani “Sayın Mesud Barzani,  herkesin onayını alan, Araplaştırma politikalarının önüne geçebilen ve yetkileri olan bir adayı bizde onaylarız söylemini her seferinde ifade ediyor” dedi.

 

Rûdaw Tv’de yayınlanan ‘Kajer 8’ bültenine katılarak Şaho Emin’in sorularını yanıtlayan Arif Qurbani, KDP ve KYB kulislerinde konuşulanları anlattı.



 

Kerkük Valilik görevine getirilecek KYB'li adayın KDP’den de onay alması gerektiğini ifade eden Qurbani konuşmasına şöyle devam etti:

 

“KDP ve KYB arasında bir anlaşmazlık söz konusu. Bu nedenle Parlamentoda Başkanlık oylaması yapıldığı gün KYB grubu oturuma katılmadı. Sayın Mesud Barzani ile yaptığım görüşmede kendileri açık bir şekilde şunu ifade etti; KDP Kerkük'te valilik görevine KYB’den birinin getirilmesi konusunda yapılan anlaşmaya sadık kaldıklarını söyledi. Sayın Barzani şu hususa dikkat çekiyor, göreve gelecek olan kişinin kim olmasından ziyade görevindeki yetkileri önemli. Yetkisi olmayan bir valiyi el birliğiyle zayıflatacağız. Eğer valinin yetki sahibi olmasını istiyorsak öncelikle Kerkük’teki askeri yönetimin son bulması ve Araplaştırma politikalarının önüne geçilmesi gerekiyor. Bu nedenle Hükümet kurulduktan sonra bir heyet Bağdat’ı ziyaret ederek Kerkük’le ilgili bir mutabakata varılması ve bu mutabakat çerçevesinde Kerkük Valiliğine birinin seçilmesi lazım. Seçilen kişinin Türkmen ve Araplar tarafından da onaylanması bu durumda önem arz ediyor. Tabii ki söz konusu göreve KYB’den bir isim getirilecek ancak KDP’nin de onayı olması gerekiyor. Çünkü sonuçta KDP’nin oyuyla vali seçilecek.”

 

Eski KYB Politbüro üyesi Fereydun Abdulkadir’in Kerkük valiliğine aday gösterildiğini ve KYB Genel Sekreteri Birinci Yardımcısı Kosret Resul Ali ile Başkan Mesud Barzani’den onay aldığı gündeme gelmişti.

 

Geçtiğimiz gün Kosret Resul Ali bu konuda kendisinin her hangi bir açıklamasının olmadığını belirterek basında çıkan haberleri yalanlamıştı.


Gazeteci yazar Arif Qurbani konuya ilişkin şunları ifade etti:

 

“Sayın Fereydun Abdulkadir, Sayın Mesud Barzani’yi ziyaret ederek KYB’nin kendisini aday olarak göstereceğini bu konuda Barzani’nin ne düşündüğünü sormuş. Barzani’de kendisine ‘Mücadeleci bir kişilik olarak seni bu görev için onaylıyorum’ demiş. Ancak Barzani şu hususu orada da dile getirmiş, ‘göreve gelecek olan kişinin yetkisi olması önem arz ediyor, Araplaştırma politikalarının önüne geçebilecek, Kerkük’teki durumu normalleştirecek’ bir adayı bizde onaylarız. bu konu KDP üyesi Fırset Sofi bey aracılığıyla Kosret beye iletildi, o da bu konuyu partimiz içerisinde konuşup daha sonra fikrimizi açıklayacağız demişti, ancak maalesef bu konu basına farklı yansıtıldı.”

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli