‘Göç ve Göçmenler Bakanlığı, mülteciler konusunda sorumsuzca davranıyor’

04-05-2023
Etiketler İçişleri Bakanı Rêber Ahmed Mülteciler Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı Kürdistan Bölgesi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığını, Kürdistan Bölgesi’ndeki mültecilere karşı “sorumsuz davranmakla” niteledi.

Başkent Erbil’de “Mülteci Kayıt ve Koruma Merkezi”nin açılışına katılan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, Mültecilere hizmet ulaştırılmasında uluslararası kuruluşların Kürdistan Bölgesi’ne destek sunması gerektiğini kaydetti.

Mülteci Kayıt ve Koruma Merkezi’nin açılmasına ilişkin bir değerlendirmede bulunan Rêber Ahmed, “Bugün açılışını yaptığımız Mülteci Kayıt ve Koruma Merkezi, mültecilere doğrudan hizmet sunabilmemiz için hükümete bağlı tüm kuruluşları bir araya getiriyor” ifadelerini kullandı.

Ahmed, mülteciler için açılan bu merkezin çoğunluğu Erbil’de yaşayan 100 bini aşkın mülteciye hizmet sunacağını belirtti.

“Şartlar henüz olgunlaşmış değil”

Mültecilerin ve yerlerinden edilenlerin kendi topraklarına dönebilmesi için şartların henüz olgunlaşmadığını ifade eden İçişleri Bakanı, “Mülteciler burada olduğu sürece Kürdistan halkı, hükümet ve ilgili bakanlıklar, onlar için ellerinden gelen her şeyi yapacaktır” dedi.

“Irak, mülteciler konusundaki görev ve sorumluluklarını yerine getirmiyor”

Rêber Ahmed, mültecilere daha fazla hizmet ulaştırılabilmesi için uluslararası kuruluşların da destek olması gerektiğini dile getirerek “Evet, Irak zengin bir ülke ve iyi bir bütçeye sahip fakat maalesef mülteciler ve yerlerinden edilenler konusunda görev ve sorumluluklarını gerektiği biçimde yerine getirmiyor” diye konuştu.

“Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, mülteciler konusunda sorumsuzca davranıyor”

Mülteciler konusunda Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığına sert eleştirilerde bulunan Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanı, şunları belirtti:

“Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı, Kürdistan Bölgesi’ndeki mülteciler konusunda sorumsuzca davranıyor ve bu konuya daima siyasi bir mesele olarak yaklaşıyor. Üzülerek belirtmeliyim ki mültecilerin yaşamını siyasi maksatlarla kullanıyor.”

“Kürdistan Bölgesi, ihtiyaç duyan kişilere hiçbir zaman kamplarının kapılarını kapatmaz”

Mültecilerin kendi ülkelerine dönme taraftarı olduklarını kaydeden Ahmed, “Fakat Kürdistan Bölgesi, ihtiyaç duyan kişilere hiçbir zaman kamplarının kapılarını kapatmaz. Bu yüzden Irak Hükümeti ile Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığından bu konuya öncelik vermelerini, aynı şekilde siyasi açıklama ve gösterilere son vermelerini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

Kürdistan Bölgesi Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi verilerine göre, 261 bin 781’i mülteci; 664 bin 237’si yerlerinden edilmişler olmak üzere Kürdistan Bölgesi’nde 926 bin 18 mülteci ve yerlerinden edilmiş yaşıyor.

Kürdistan Bölgesi’ndeki mülteci ve yerlerinden edilmişler için yıllık 866 milyon dolar harcanıyor.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli