Erbil (Rûdaw) - Ateşten Güç (Hêza Agirî) Birliği Komutanı Şeyh Lokman Şerefani, Musul Operasyonu için Peşmerge Bakanlığı’nın emrini beklediklerini söyledi.
Rûdaw’a konuşan Peşmerge Bakanlığı bünyesindeki Ateşten Güç’ün (Hêza Agirî) komutanı Şeyh Lokman Şerefani (41), 20 yıl yaşadığı Hollanda’dan, IŞİD’in Kürdistan Bölgesi’ne saldırmasıyla geri dönmeye karar verdiğini söyledi.
Şeyh Lokman Şerefani, “IŞİD tüm gücüyle Haziran 2014’te topraklarımıza saldırdı. Özellikle Şengal’de kadınlarımıza, çocuklarımıza ciddi zarar verdi. Böyle bir duruma sessiz kalamazdık. 6 arkadaş, gönüllü peşmerge olarak cephede kanımızın son damlasına kadar savaşma kararı verdik” dedi.
Şeyh Lokman Şerefani
Zamanla Kürdistan’ın 4 parçasından kendilerine katılımların başladığını belirten Şerefani, “Bu gücü kurduğumuzda bize ilk güvenen ve destek verenler Kuzey Kürtleri oldu” dedi.
Musul Operasyonu’na hazırlık kapsamında sokak savaşı, ağır silah ve patlayıcı konularında gönüllü peşmergelere eğitim verdiklerini dile getiren Şeyh Lokman, “Savaşmak içinde Peşmerge Bakanlığı’nın emrini bekliyoruz” dedi.
Şerefani ayrıca, birliğin, aralarında 1’i Alman, 4’ü Amerikalı toplam 264 gönüllü kadın ve erkek peşmergeden oluştuğunu kaydetti.
Amerikalı gönüllüler
Tony Tata
Rûdaw’a konuşan 5 çocuk ve 5 torun sahibi Amerikalı Tony Tata (55), IŞİD’e ait görüntüleri basında gördükten sonra birşeyler yapılması gerektiği inancına vardığını belirterek, Ateşten Güç’e Facebook aracılığıyla ulaştığını dile getirdi.
Yaklaşık 10 aydır gönüllü peşmerge olduğunu ifade eden Tony Tata, şöyle devam etti:
“Burada bir aile olduk. Bana ve arkadaşlarıma oldukça değer veriyorlar. Bizim için de gurur verici. Peşmerge kardeşlerimizle IŞİD’le savaşmaya devam edeceğiz.”
Tata, “Peşmergeler, mevcut imkanlarla elinden gelenin en iyisini yapıyor. Grdüğüm kadarıyla yeterli yardım yapılmıyor” diye konuştu.
Tony ailesinin kendisini özlediğini ve çocuklarıyla internet üzerinden görüştüğünü dile getirerek, “Ancak ailem de burada onların hayatı içinde savaştığımın farkında” ifadelerini kullandı.
Peşmerge Allen Rayen
Allen Rayen
Rûdaw’a konuşan Allen Rayen (35), bir yıldır peşmerge saflarında IŞİD’e karşı savaştığını belirterek, “Bu gücün olduğunu duyunca Kürdistan’a özellikle peşmergelere askeri silah ve savunma eğitim amaçlı geldim” dedi.
Kürdistan Bölgesi’ne ABD’den gelen kaç gönüllü savaşçı olduğu konusunda Allen Rayen, “Benim çevremde yaklaşık 30-40 kişi var. Ancak Kürdistan’ın genelinde kaç kişi olduğunu bilmiyorum” diye cevap verdi.
Rayen, “Burada kadın - erkek ayrımı yok. İkisinin ortak amacı düşmanlarına karşı savaşmaktır. İsrail’de nasıl ki kadın ile erkek birlikte savaşıyor, burada da öyle…”dedi.
7 ay YPG saflarında
Jack
Amerika’nın Teksas eyaletinden Jack adlı gönüllü ise, IŞİD’le savaşmak amacıyla ülkesinden geldiğini belirterek, “Yaklaşık 7 ay Rojava’da YPG güçleriyle IŞİD’e karşı savaştım. 2015’in Ekim ayında Peşmerge Güçleri’ne katıldım. Şu anda da burada IŞİD’e karşı savaşıyoruz” dedi.
Jack (38), “İlk başta aileme buraya geleceğimi söylemedim. Ancak daha sonra onlar da bu duruma alıştı” diye konuştu.
Savaşta dönemsel çekilmeler
Dildar Muhammed Abdullah
Ateşten Güç’te idari işlerde gönüllü peşmerge olan Dildar Muhammed Abdullah (28) ise şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi savaş halindeyiz. Burada idari işlerde arkadaşlara yardım etmeye çalışıyoruz. Hepimiz düşmana karşı kenetlenmiş durumdayız. Silaha ihtiyacımız var.”
Rûdaw’a konuşan ve aslen Bingöllü olan Almanya vatandaşı Dr. Süleyman da şu ifadeleri kullandı:
Dr. Süleyman
“20 yıldır savaşmayan Peşmerge Güçleri, bu denli bir saldırıyı beklemiyordu. Uluslararsı güçlerin destek vermesinden sonra peşmergeler performans gösterdi. Ancak bana göre en önemli faktör gönüllü insanların katılımıdır.”
Savaşta dönemsel çekilmelerin olabileceğini dile getiren Dr. Süleyman, “Sonuçta savaşın sonucunu siz belirliyorsanız, bu bir başarıdır. Burada özellikle patlayıcı, şehir savaşı ve gerilla savaşı konusunda yaklaşık 500 peşmergeye eğitim verdik” dedi.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın