Ünlü sanatçı Nasır Rezazi: Kürt milleti Kürtçe sayesinde ayakta kaldı

Erbil (Rûdaw) – Kürtçe seçmeli ders kayıt süreci devam ediyor. Ünlü Kürt sanatçı Nasır Rezazi de çağrıda bulunarak “Kürt milleti ne sayesinde ayakta kaldı? Dil sayesinde kaldı. Kürtçe seçmeli dersler için onlara destek veriyoruz. Çok önemli bir mesele, umarım başarıya ulaşır” dedi.

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) bağlı ortaokullarda, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında seçmeli derslerin tercih süreci 7 Şubat tarihine kadar devam edecek.

Öğrencilerin seçmeli dersler arasında yer alan, Kürtçenin Kurmancî ve Kirmançkî/Zazakî lehçelerini tercih etmesi için başlatılan kampanya devam ediyor.

Sanatçılardan akademisyenlere, aydınlardan siyasetçilere, partilerden sivil toplum kuruluşlarına kadar birçok kesim kampanyaya destek vererek ailelerin de çocuklarını Kürtçe seçmeli derslere yönlendirilmesi konusunda çağrıda bulunuyor.

Aynı şekilde başta Twitter, Facebook ve Instagram olmak üzere, sosyal medya platformlarında da kampanyaya yönelik yoğun bir destek söz konusu ve kimi zaman Kürtçe ders çağrısını kapsayan etiketler Türkiye’de esas gündem oldu.

“Kürtler dil sayesinde kaldı”

Ünlü Kürt sanatçı Nasır Rezazi de Rûdaw aracılığıyla Kürtçe seçmeli dersler için çağrıda bulundu.

Kürtlerin Kürtçe sayesinde ayakta kaldığını dile getiren Rezazi, şu değerlendirmede bulundu:

“Çok önemli bir konu. Kürt milleti ne sayesinde ayakta kaldı? Dil sayesinde kaldı. İnanın bana Kürtlerin var kalmasını sağlayan tek şey Kürtçe şarkılardır. Kürtçe şarkılar olmasaydı Kürtçe de olmayacaktı.

Bugün Türkiye’de Kürtleri nasıl Türkleştirdiler? Türkçe şarkılarla. 2 bin 300 kadar Kürtçe şarkı Türkçeleştirildi. ABD de böyle yaptı. Hollywood aracılığıyla kültürünü dünyanın her tarafına yaydı.”

"Çok önemli bir mesele"

Seçmeli dersler için de her türlü desteği vereceklerini aktaran Rezazi, şu ifadeleri kullandı:

“Kürtçe seçmeli dersler için onlara destek veriyoruz. Çok önemli bir mesele, umarım başarıya ulaşır. Elimizden gelen her türlü desteği sunacağız. “