Ezidilerde tek bir aşiretin kutladığı bayram: Batizmi
Duhok (Rûdaw) – Ezidi toplumunun en kadim bayramlarından olan Batizmi Bayramı yalnızca Çelka aşireti tarafından kutlanıyor. Bu bayram, yılın son Pazar gününden başlayıp, yeni yılın ilk Pazar gününe kadar devam ediyor.
Batizmi veya Batizm bağlama, Ezidiler için kutsal bayramlardan biri. Ezidi inancına göre bu bayram sayesinde dilekler gerçek oluyor ve korunuyorlar.
Bayram Ezidi Çelka aşireti tarafından kutlanıyor.
Yılbaşından önceki ilk Pazar günü başlayan bayram sonraki ilk Pazar gününe kadar devam ediyor. Bayramın son gününe Cılşo (kıyafet yıkama) deniyor.
Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri oruç tutuluyor. Çarşamba günü kurbanlar kesiliyor. O günün akşamında mücevvirin evinde özel “xewre” hamuru yapılıyor. Perşembe günü her ev mücevvirin evine gidip hamur alıyor ve bu hamurdan ekmek yapıyor.
Ezidi kadınlar “teşi” denilen kirmen ile iplik hazırlıyor. Ezidi Kürtlerin mitolojisine göre bu ipliğe “Deziyê Batizmi” deniliyor. Bu iplik ile yapılan bileklikler veya kolyelerin insanlara şans getirdiği, onları beladan uzaklaştırdığına inanılıyor.
Haniyef Behdu, "Kirmenle ip hazırlama ritüeli bu bayramın bir sembolüdür. Bir çocuk hastalanırsa, ona kırmızı ve beyaz renkli Batizme verilir” dedi.
Ezidi inancında buna “Pirê Ali” bayramı da deniliyor. Pirê Ali, kutsal Tavuse Melek’in temsilcisi olarak biliniyor.
Cirde Xelef, "Bu iplik Pirê Ali’nin sembolüdür de. İnsanlar dileklerini bu iplik ile örer. Beladan uzak kalmayı diler” dedi.
Dilvin Haci da ziyaretlere gittiğinde kendilerine bu ipten verildiğini ve dilekte bulunduklarını söyledi.