Sur halkı: Mağdur edildik

03-12-2017
SERKAN İNCE
Diyarbakır
Diyarbakır
A+ A-

Sur (Rûdaw) - Diyarbakır'ın Sur ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan evlere değerinin çok altında fiyat biçildiği belirtiliyor.

 

Kentsel dönüşüm kapsamında Sur’un Lalebeg ve Ali Paşa mahallelerinde evleri yıkılanlar, haksızlığa uğradıklarını söylüyor.

 

Sur ilçesinde yaşayan 85 yaşındaki Şerife Özyandı, yıkık dökük evde tek başına oturduğunu belirtti.

 

Şerife Özyandı, “Emekli ve dul maaşım yalnızca 500 TL. Bu kırık dökük evde kiracıyım. Eskiden komşularım vardı ancak şimdi tüm evler yıkıldı. Burada tek başıma yaşıyorum. Suları da kestiler. Burada perişan durumdayım” dedi.

 

Sur’un Ali Paşa Mahallesi’nde evi ve dükkanı yıkılan Mehmet Ak ise, aynı araziye çadır kurarak yaşamını sürdürüyor.

 

Mehmet Ak, “Evimi ve dükkanımı yıktılar. Onlara, ‘Yıktığınız dakika ben burada çadır kurar, yine yaşarım’ dedim. Gördüğünüz gibi çadırımı kurdum ve burada yaşıyorum. Gidip gelip çadırı kaldırmamı istiyorlar. Hakkımı versinler bugün bu çadırı kaldırırım” diye konuştu.

 

Mehmet Ak, “Evimi ve dükkanımı yıktılar, karşılığında ise bana 41 bin TL verdiler. O parayla bir tuvalet bile yapamazlar ama evime ve dükkanıma verdikleri değer bu” ifadelerini kullandı.

 

Kentsel dönüşüm kapsamında Lalebeg ve Ali Paşa mahallelerinde 806 ev yıkıldı. Mahalle sakinleri, haksızlığa uğradıklarını ifade ediyor.

 

Fatma Aytaç, “Kentsel dönüşüm kapsamında evimizi yıktılar. 3 çocuğumla perişan halde bir daireye taşındık” dedi.

 

TMMOB Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Sur ilçesindeki yıkımları içeren “Sur Raporu”nu dün düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

 

Raporda, sokağa çıkma yasağının sürdüğü Cevatpaşa, Hasırlı, Dabanoğlu, Savaş, Cemal Yılmaz ve Fatih Paşa mahallerinin toplam alanının 75.3 hektardan oluştuğu kaydedilerek, 6 mahallenin yapısal olarak yüzde 72’sinin yıkıldığı belirtildi.

 

Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Herdem Doğrul, “Şu anda Sur’un yarısı yok” dedi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli