Bucak ve Taşçıer ABD Seçimlerini ve Kürtlere etkisini değerlendirdi

Diyarbakır (Rûdaw) - Kürdistan Demokrat Partisi Bakur (PDK Bakur) Genel Başkanı Sertaç Bucak, ABD Başkanlık Seçimleri’ne ilişkin yaptığı değerlendirmede, Kürtlerin ABD’nin Ortadoğu siyasetinde önemli bir aktör olduğunu söyledi.

Rûdaw Diyarbakır Ofisi Sorumlusu Maşallah Dekak, PDK Bakur Genel Başkanı Sertaç Bucak ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili İmam Taşçıer ile ABD Başkanlık Seçimleri üzerine özel bir program hazırladı.

Sertaç Bucak, “Kürtler ABD’nin Ortadoğu siyasetinde önemli bir aktör. Rojava ve Güney Kürdistan ABD’nin stratejik ortaklarıdır. ABD’de bunu açık bir şekilde dile getiriyor” dedi.

ABD’nin Saddam rejimi döneminde beri Kürtlere yaptığı desteği devam ettirdiğini belirten Bucak, “Rojava’da da aynı şeyi yapıyor. ABD Rojava’da Kürtler arası müzakerelerin başarıya ulaşması için çalışıyor” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ortadoğu’da stratejik müttefiklere ihtiyaç duyduğunu kaydeden Bucak, Kürtlerin bölgede önemli bir aktör olduğunu ve ABD ile stratejik müttefiklik çerçevesinde Kürtlerin önemli bir rolü olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin NATO üyesi olmasından dolayı ABD’nin Kürt meselesini bu ülkede farklı bir şekilde ele aldığını dile getiren Bucak, sözlerine şunları ekledi:

“ABD Türkiye’de Kürt meselesini çözmek istiyor. ABD şu anda Rojava ve Güney Kürdistan’da Kürtlerin yararına olacak bir siyaset yürütüyor. Kuzey Kürdistan’da da Kürt meselesinin çözümü için barışçıl ve demokratik bir sürecin başlamasına etki edebilir. Türkiye bugün sadece Kürtlere karşı değil aynı zamanda ABD’ye karşı da sesini  yükseltiyor. NATO içindeki tavrı da endişe kaynağı ama ABD önümüzdeki dönemde Türkiye’ye karşı olan tutumunu netleştirecek.”

İmam Taşçıer: ABD’nin siyaseti Kürtlere karşı değişti

Taşçıer ise ABD Başkanlık Seçimlerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 10 yıllık süreçte ABD’nin Kürtlere karşı olan siyasetinin bir kaç değiştiğini belirtti.

Taşçıer, “ABD’nin politikaları 50-100 yıl devam ediyor. Fakat Ortadoğu’da çok çabuk değişimler olduğu için günlük politikalar oluştu. Dış politikası Pentagon tarafından belirlenen ABD son dönemlerde Kürtler, Türkiye, Irak ve Suriye’ye karşı 10 kez politikasını değiştirdi” değerlendirmesinde bulundu.

ABD’nin Kürtlerin Ortadoğu’dan önemli bir aktör olduğunu çok iyi bildiğini kaydeden Taşçıer, bundan dolayı bölgede etkili olmak için Kürtlere ihtiyacı olduğunu vurguladı.