Kürtçe eğitim vermeyen okulların kapatılması Rojava’da toplumunu ikiye böldü
Erbil (Rûdaw) - Rojava Özerk Yönetim Eğitim Kurulu'nun Suriye hükümetinin eğitim müfredatını kullanan okulları kapatma kararı Rojava toplumu ikiye böldü.
Toplumun büyük bir bölümü bu kararı yanlış bularak öğrencilerin geleceği açısından feci sonuçlar doğuracağını söylerken başka bir kesim, Kürtçe eğitimi Kürt halkı için büyük bir fırsat olarak görerek kararı yerinde buluyor.
Kapatılan bir okulun öğrencilerinden birinin babası olan avukat Rıdvan Sido, Rûdaw’a verdiği demeçte, kapatma kararın öğrenciler için büyük bir sorun teşkil ettiğini söyledi.
Avukat Sido, “10. ve 11. sınıflar kapatılacak. Bu sınıfların öğrencileri Özyönetim okullarında ne okumaya gidecekler? Dil bilmiyorlarsa birinci sınıfa gidecekler dili öğrenmek için. Bu büyük bir sorun, eğitimin bu aşamada serbest olması gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
Bu karara yöneltilen eleştirilerden biri de Rojava Özerk Yönetimi bünyesindeki üniversitelerin bilimsel açıdan zayıf olduğu ve fakülte sayısının da çok az olduğu yönünde.
Kendisi öğretmen olan ve Özerk Yönetim okullarından bir öğrencinin babası Mizgin Mejdo, eğitim kurulunun kararını desteklediğini ve Rojava’da üniversitelerinin yıldan yıla geliştirildiğini söyledi.
Mizgin Mejdo, “Üniversitelerin her geçen gün geliştiğini görüyoruz. Bu sene ile geçen sene arasında çok fark var. Üniversitelerini genişletiyorlar ve yeni bölümler ekliyorlar” dedi.
Rojava’da, Rojava Üniversitesi ve Kobani Üniversitesi olmak üzere 2 üniversite bulunuyor. Her iki üniversiteye bağlı 11 fakülte ve 10 yüksekokul faak durumda.