ABD'nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak’taki hizmetlerini askıya aldı

Bağdat (Rûdaw) - ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Irak’ın farklı kentlerinde yaşanan protesto gösterilerinden dolayı, rutin konsolosluk hizmetlerinin ülkede sokağa çıkma yasağının kaldırılıncaya kadar askıya alındığını ve söz konusu kararın Kürdistan Bölgesi’ni kapsamadığını duyurdu.

Irak'ta 3 gündür devam eden hükümet karşıtı gösterilerde 19 kişi yaşamını yitirdi, güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu yaklaşık 200 kişi de yaralandı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği, Kürdistan Bölgesi hariç, Bağdat başta olmak üzere gösterilerin sürdüğü şehirlerde rutin konsolosluk hizmetlerinin askıya alındığını duyurdu.

Gösterilerin 1 Ekim'de başladığı ve devam ettiği hatırlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Yerel raporlara göre, gösterilerde birkaç kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı. İnternet erişimi ülkenin çoğunda askıya alındı. 3 Ekim Perşembe günü sabahı itibariyle, Irak hükümeti Bağdat'ta, sokağa çıkma yasağı çıkartarak, acil servisler dışında ve Bağdat Havaalanı'na seyahat etmeden, şehir genelinde hem yaya hem de araç trafiğini yasakladı. İl valileri, illerine benzer bir sokağa çıkma yasağı getirme seçeneğine sahiptir. Bu nedenle, rutin konsolosluk hizmetleri sokağa çıkma yasağı kaldırılıncaya kadar askıya alınmaktadır. Başvuru sahiplerinin Embassy Web sitesi aracılığıyla yeniden ücretlendirilmesi gerekir.”

Açıklamada ayrıca, büyükelçiliğin acil aramalara hazır olduğu, söz konusu bölgelere seyahat edilmemesi ve yetkililerin uyarılarını dikkate alınması çağrısında bulunuldu.

Bu arada ABD öncülüğündeki IŞİD Karşıtı Koalisyon Sözcüsü Albay Myles Caggins "protesto açıklaması" notuyla Twitter hesabından açıklama yaptı.

Caggins, taraflara tansiyonu düşürme çağrısında bulunarak şu ifadeleri kullandı:

"Birleşik Görev Gücü, tüm taraflara gerginliği düşürme çağrısı yapıyor. Irak güvenlik güçleri ve sivillerden yaşamını yitiren ve yaralananların olması kaygı vericidir. Barışçıl halk gösterilerinin tüm demokrasilerin temel unsuru olduğuna inanıyoruz. Şiddete yer yok."

Bağdat'ta sokağa çıkma yasağına rağmen kentin bazı bölgelerinden silah sesleri duyuluyor.

Irak'ta 1 Ekim'den bu yana Bağdat ve güney kentlerde hükümet karşıtı gösterilere sahne oluyor.