Şerefhan Ciziri: Dicle Üniversitesi’nin Kürtçe tez açıklamasında belirsizlik var

Erbil (Rûdaw) - Kürt Dil Platformu Sözcüsü Şerefhan Ciziri, Dicle Üniversitesi’nin Kürtçe tez ile ilgili açıklamasında belirsizlik olduğunu söyledi.

Dicle Üniversitesi Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, “Kürtçe tez yazımının yasaklandığı” yönünde son günlerde yapılan paylaşımların “kamuoyunu yanlış ve yanıltıcı bilgilerle yönlendirilmeye” yönelik olduğu iddia edildi.

Rûdaw TV Haber Bültenine katılan Şerefhan Ciziri, Dicle Üniversitesi’nin Kürtçe tez ile ilgili açıklamasında belirsizlik olduğunu belirterek, “Statüyü değiştirmediklerini söylüyorlar. YÖK’e başvurduklarında tezlerin Kürtçe yazılacağına dair bir netlik yok. Mardin, Bingöl, Muş ve diğer yerlerde tezler Kürtçe yazılıyor. Lisans ve doktora eğitimleri Kürtçe’dir. Ama Dicle Üniversitesi bu meselede daha savunmacı bir yerde durarak Farsça ve Arapça’nın da Türkçe okutulduğunu belirtiyor” dedi.

Ciziri, Kürtçe bölümlerde eğitim dilinin ve tez yazımının Kürtçe dilinde olması gerektiğini ifade etti.

Kürtçe bölümündeki tezlerin Kürtçe yazılmasından daha makul bir şey olamayacağını kaydeden Ciziri, “Yereldeki idareciler keyfi uygulamalarda bulunuyor. Akılane davranmıyorlar. Kürt Edebiyatı Bölümü tezlerinin Türkçe verilmesi normal bir şey değil. Dünya tarihini Türkçe anlatabilirsin ama Kürt dili ve edebiyatını Kürtçe anlatmanız lazım. Yoksa bir anlamı olmaz” diye konuştu.

"Üniversite yönetimi sıkıştı"

“Üniversite yönetimi sıkıştığından dolayı 'değişiklik yapmadık' açıklamasında bulundu” diyen Ciziri, sözlerine şunları ekledi:

“Bu doğru değil değişiklik yapmışlar. Bu değişiklik de Kürtçe bölümlerin açıldığı dönemdeki isteklere göre yapılmamış. Bu bölümü okuyanların Kürt dili ve edebiyatı uzmanı olmaları gerekiyor. Ama Türkçe eğitim zorunlu kılındığı zaman bu amaç gerçekleşemez.

Kürtçe bölümler Kürtçe öğretmenlerinin yetiştirilmesi için açıldı. Mardin Artuklu Üniversitesinden 600 civarında kişi diplomalarını alarak mezun oldular. İlk ve orta öğretimlerde öğretmenlik yapmaları gerekiyordu. Bu bölümü tamamlamayanlar nasıl öğretmenlik yapacak.

Kürdistan’ın diğer bölgelerindeki Kürtçe bölümleri tamamıyla Kürtçe eğitim görüyor ve tezlerini Kürtçe yazıyor. Kürtçe bölümlerde tezler Kurmanci ve Zazaki yazılıyor. Ama siz Türkçe yazmayı zorunlu kılarsanız zannedersem bunun dünyada örneği yoktur.”

Şerfhan Ciziri, Kürtlerin herkesten önce diline sahip çıkması gerektiğini ve yaşamın her alanda Kürtçeyi kullanmaları gerektiğini vurguladı.

Kürtçe’nin bir statüsünün olması gerektiğini belirten Ciziri, “Hükümetten reformlarına sahip çıkmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Ciziri ayrıca, Kürtçe bölümlerinin Kürtçe’ye önemli katkısının olduğunu kaydetti.