5'inci yılında Şengal Katliamı kurbanları anılıyor

03-08-2019
Rûdaw
Etiketler Şengal IŞİD Şengal Kürdistan Ezidi
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Şengal’de Ezidi Kürtlere yönelik katliamın üzerinden 5 yıl geçti. Her yıl 3 Ağustos’ta vahşice katledilen Ezidiler, düzenlenen törenlerle anılıyor.

 

Şengal Katliamının yıl dönümünde Ezidilerin acıları tazeleniyor. Kürdistan Bölgesi’nin Şeyhan bölgesinde yaşayan Ezidiler bugün sabah saatlerinden itibaren IŞİD tarafından katledilenlerin yakınları, katliamın kurbanları için ağıt yakmaya başladı.

 

Her yıl Ezidi katliamının yıldönümünde Kürdistan Bölgesi’nde çeşitli etkinlikler düzenleniyor.




Neçirvan Barzani’den BM’ye çağrı: Ezidi soykırımı tanınsın!

 

Başkan Neçirvan Barzani, Şengal Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü vesilesiyle paylaştığı mesajda, Birleşmiş Milletler’e (BM) çağrıda bulunarak benzer eylemleri önlemek için Ezidi Kürtlere uygulanan soykırımın tanınmasını istedi.

 

Şengal Katliamı’nın 5’inci yıl dönümü vesilesiyle twitter hesabı üzerinden bir mesaj yayımlayan Başkan Neçirvan Barzani, “IŞİD tarafından vahşice katledilenleri saygıyla anıyoruz. Terörü ortadan kaldırıncaya ve kaçırılanları evlerine geri getirinceye kadar durmayacağız” dedi.

 

Başkan Barzani mesajında, “BM’den benzer eylemleri önlemek için bu soykırımı tanımasını istiyoruz” çağrısında bulundu.




Kürdistan Parlamentosu’ndan Ezidi Soykırımı kararı


Kürdistan Parlamentosu tarihi bir karar alarak, 3 Ağustos’u “Ezidi Soykırımı Günü” olarak ilan etti.


Ezidi Kürtlere uygulanan katliamın yıl dönümü vesilesiyle olağanüstü bir oturum gerçekleştiren Kürdistan Parlamentosu, “3 Ağustos Şengal Katliamı” özel gündemiyle toplandı.


Parlamento Başkanlığı’na sunulan “3 Ağustos 2014 Ezidi Soykırımı Günü olsun” başlıklı tasarı daha sonra oylamaya sunuldu. Parlamento 87 evet oy ile tasarıyı onayladı.


Image result for kürdistan parlamentosu rûdaw


Başbakan Mesrur Barzani'den 'Şengal Katliamı' mesajı

 

Başbakan Mesrur Barzani, Şengal Katliamı’nın 5’inci yıldönümü vesilesiyle yayımladığı mesajda, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Hükümeti’nin işbirliğiyle, Ezidi kardeşlerimizin sıkıntılarının azaltılması, göçzedelerin evlerine dönebilmesi ve Şengal Katliamında zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için gereken çabayı göstereceğiz” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi Başbakanı Mesrur Barzani, 3 Ağustos Şengal Katliamı’nın yıldönümünde yazılı açıklama yaparak, Ezidilerin zulme rağmen din ve etnik kimliklerinden ödün vermediklerini belirtti.

 

Barzani, mesajında şu ifadeler yer verdi:

 

“Bugün büyük bir katliamı anıyoruz. 5 yıl önce IŞİD teröristleri Şengal’i ve çevre bölgelerini işgal ederken, başta Ezidi kardeşlerimiz olmak üzere tüm bölge halkı, katliam ve soykırıma maruz kaldı. Binlerce Ezidi de göçe zorlandı.

 

Tarih boyunca Ezidiler defalarca zulme uğradı. Yapılan bütün bu zorbalıklar soykırım ve katliam olarak tarihe geçti. Sonuncusu Şengal Katliamıydı. Bütün zulümlere ve verilen onca bedele rağmen Ezidiler dinlerini ve etnik kimliklerini koruyarak, Kürt milletinin asil bir unsuru olarak kalmışlardır.”

 

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin Bağdat yönetimi ile işbirliği içerisinde Ezidilerin mağduriyetini gidermeye yönelik çalışmalara devam edeceğini dile getiren Başbakan Barzani şunları kaydetti:

 

“Kürdistan Bölgesi Hükümeti ve Irak Hükümeti’nin işbirliğiyle, Ezidi kardeşlerimizin sıkıntılarının azaltılması, göçzedelerin evlerine dönebilmesi ve Şengal katliamında zarar görenlerin mağduriyetinin giderilmesi için gereken çabayı göstereceğiz.

 

Öte yandan Federal Hükümeti’yle birlikte Irak Anayasası kapsamında, Şengal ve Kürdistan Bölgesi yönetimi dışında kalan diğer Kürdistani bölgelerin kaderinin belirlenmesi için de çalışacağız. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, teröristler tarafından kaçırılan ve halen onların elinde olan Ezidi kardeşlerimizin akıbetinin bilinmesi ve kurtarılması için girişimlerine devam edecektir. Dostlarımızın ve uluslararası örgütlerin yardımıyla bu büyük suçun soykırım olarak tanınması ve faillerinin yargılanması için dünya nezdinde çalışacağız.

 

Başta Şengal katliamı şehitleri olmak üzere bütün şehitlerimizin önünde saygıyla eğiliyoruz.” 



Ezidilerin yüzde 65’i hâlâ göçzede

 

Şengal saldırısında yerinden edilen 400 bin Ezidinin bir kısmı Kürdistan Bölgesi’ndeki şehirlerine, bir kısmı ise yurtdışına kaçmak zorunda kaldı. IŞİD Irak’ta bozguna uğratıldığı halde Ezidiler hala yuvaları olan Şengal’e dönemiyor.

 

Şengal dışında yaşayan Ezidilerin yüzde 65 hala yurtlarına dönemedi. Bunların büyük çoğunluğu Duhok’taki mülteci kamplarında kalıyor.

 

Şeyhan’daki anmada Rûdaw mikrofonuna konuşan Şengalliler, gelecek için beklentilerini dile getirdi.

 

Şengal’e dönmek istediğini anlatan yaşlı Şengallilerden biri, “Peşmerge ve hükümet Şengal’e girerse, bölgemizin durumu iyileşsin diye çaba gösterirlerse biz de döneriz. Herkesin orada köşkü var” dedi.

 

Ezidi genç ise, “Her şeyden önce orada güvenliğin olmasını istiyoruz. Asayiş ve huzur olursa geri döneriz. Biz bir kez daha mağdur olmak istemiyoruz” diye konuştu.


نێچیرڤان بارزانی داوای بە جینۆساید ناساندنی کۆمەڵکوژی کوردانی ئێزدی دەکات

 

Şengal Katliamı: Bir insanlık dramı

 

IŞİD mensupları 3 Ağustos 2014'te, Ezidi Kürtlerin yaşadığı Musul’un Şengal ilçesi ve çevresini işgal ederek binlerce Ezidi Kürt’ü öldürdü, çoğunluğu kadın ve çocuk olmak üzere 6 bin 410 kişiyi ise kaçırdı.

 

Saldırıdan kaçan yüzbinlerce Ezidi ise Şengal Dağı’na, Kürdistan Bölgesi ve Rojava’ya sığındı. Hala binlerce Ezidi Kürdistan Bölgesi’ndeki kamplarda yaşıyor.

 

IŞİD’in tüm dünyanın gözü önünde Ezidi Kürtleri topluca katletmesi, kaçırdıklarına “savaş ganimeti” muamelesi yapılarak sistematik işkence ve cinsel saldırıda bulunması büyük bir insani suç olarak kayıtlara geçti.

 

2014’te dönemin Başbakanı, şimdiki Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin talimatıyla IŞİD tarafından kaçırılan Ezidi Kürtleri kurtarmak için merkezi Duhok’ta bulunan bir ofis kuruldu. Bu ofis şu ana kadar kaçırılan 3 bin 509 kişiyi kurtarmayı başardı. Ancak kaçırılanların birçoğunun akıbeti hala bilinmiyor.

 

Kürdistan Bölgesi hükümeti, bu insanlık suçunun “soykırım” olarak tanınması için çeşitli düzeylerde çalışmalarıyla Ezidilerin sesini uluslararası topluma duyurmaya çalıştı.

 

Ezidi Kürtler de 3 Ağustos 2014'teki saldırıyı "73’üncü ferman" olarak adlandırıyor.


 


Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli