Keste köyü halkı: İki ateş arasında kaldık

03-05-2021
Rûdaw
Rûdaw, şiddetli çatışmaların yaşandığı Metina'daki Keste köyüne gidip halkla görüştü
Rûdaw, şiddetli çatışmaların yaşandığı Metina'daki Keste köyüne gidip halkla görüştü
Etiketler Metina TSK Keste Köyü Duhok PKK Operasyon
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Duhok kırsalında, TSK ve PKK arasındaki çatışma ve bombardımanlar sivil yerleşim yerlerine yakın bölgelerde cereyan ediyor. Keste köyü halkı ise, Kürdistan Bölgesi hükümetinden çözüm bekliyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 23 Nisan 2021 günü Duhok’un Amedi ilçesi kırsalında bulunan Metina, Zap ve Avaşin-Basyan sınır bölgelerine PKK’ye yönelik “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla karadan operasyon başlattı.

Yaklaşık 10 gündür bölgede TSK ile PKK arasında şiddetli çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Öte yandan operasyon kapsamında TSK unsurları, Kanimasi kasabasına bağlı Keste köyüne iki kilometre mesafedeki tepeyi tuttu.  

Rûdaw’a konuşan Keste Köyü Muhtarı Mahmud Kesteyi, “Biz iki ateş arasında kaldık. İki taraf arasındaki savaşın mağduru olduk. Gün geçtikçe çember daralıyor, çünkü gittikçe çatışma bölgesi köye yaklaşıyor. Bu da köyün boşaltılması tehlikesini doğuruyor. Kürdistan Bölgesi hükümetinden talebimiz bu duruma bir çözüm bulmasıdır. Halk gece köyde tehlike latında, çoluk, çocuk, kadın yaşlı, her kes tehlike altında” dedi.

Peşmerge Said Taha da, her gün çatışma ve bombardıman sesleri ile kalkıp oturduklarını anlatarak, “Bu böyle olmaz. Artık köyümüzden çıkıp tarlamıza bile gidemiyoruz” diye konuştu.

Keste köyü geçimini tarım, hayvancılık ve arıcılıkla sağlıyor. Ancak halk güvenlik endişesi ile ne tarlasına gidebiliyor, ne de hayvanlarını otlatabiliyor.

Korku ve güvenlik endişesi nedeniyle ailesinin tüm fertlerini Duhok’a gönderen Said Reşid de, ekinlerine bakabilmek için köyde kaldığını söyledi.

Reşid, “Ama durumumuz çok kötü. Köyde kaldım ama tarlama gidemiyorum. Şu ana kadar arazimizi 3-4 defa sulamamız gerekiyordu ama bu durumdan ötürü sulayamıyoruz” dedi.

Yaklaşık 20 ailenin yaşadığı Keste köyü, bölgede çatışma ve bombardımanlardan etkilenen onlarca köyden biri.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli
 

Son paylaşılanlar

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri

Şengal ve sınır bölgelerinin güvenlik dosyası Irak Ordusunda kalacak

Irak İçişleri Bakanı Abdülemir Şemmeri, Şengal ve çevresindeki güvenlik durumunu incelemek üzere Musul ilini ziyaret etti. Şemmeri’nin, bölgedeki güvenlik dosyasının polise devredilmesi konusunda önemli açıklamalar yapması bekleniyor.