KERKÜK’TE GERGİN GECE: Başkan Barzani ve Neçirvan Barzani, Sudani ile görüştü

02-09-2023
Etiketler Neçirvan Barzani Muhammed Şiya es-Sudani Kerkük
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kerkük’te yaşanan olayların ardından Irak Başbakanı Sudani ile telefonda görüşen Başkan Mesud Barzani ve Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, kentte güvenlik ve huzurun sağlanmasını istedi.

Irak Başbakanlık Medya Ofisi’nden yapılan açıklamada, Başbakan Muhammed Şiya es-Sudaninin Başkan Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Başkan Barzani ile Sudani, Kerkük’te güvenlik ve huzuru bozmak isteyenlere fırsat verilmesi için ortak çalışmaların yoğunlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Liderler kentte toplumsal barışın sağlanması ve halkının normal yaşamına devam edebilmesi için güvenlik güçlerinin yasaları uygulaması gerektiğine dikkati çekti.

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani de Irak Başbakanı Sudani ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Başkanlıktan yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Kerkük'te huzur ve istikrarın korunması, birlikte yaşam ve güvenliği bozmaya yönelik her türlü girişimin önlenmesi için acil tedbirlerin alınması gerektiği vurgulandı.

Kentteki güvenlik güçlerinin ayrım gözetmeksizin tüm toplulukları koruması, huzur ve güvenliği sağlanması gerektiğine dikkat çekilen görüşmede, göstericilere ateş açanların yargılanması gerektiği belirtildi.

Ne olmuştu?

Kerkük’te 16 Ekim 2017'de kente giren Irak ordusu ve Heşdi Şabi güçleri Kürdistan Demokrat Partisi’ne ait binayı boşaltıp Operasyonlar Komutanlığı karargahı yapmıştı.

Irak vilayetleri ve Kerkük’te 18 Aralık 2023'te yapılacak il meclis seçimleri öncesinde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, kenteki bu binanın tekrardan KDP’ye devredilmesi talimatını vermişti.

Bu kararın ardından 25 Ağustos günü karargahın önünde çadır kurup nöbet tutan bir grup Heşdi Şabi taraftarı ve çevre kentlerden getirilen Araplar, Kerkük-Erbil otoyolunu trafiğe kapattı.

Bu durumun ardından bugün Kürtler, Rahimawa bölgesinde toplanarak gösteri düzenleyerek Erbil-Kerkük yolunun açılmasını talep etti.

Kürt göstericilerin Arap eylemcilerin bulunduğu alanına yaklaşması üzerine güvenlik güçleri ateş açtı. Olaylar esnasında 3 kişi hayatını kaybederken 3’ü polis 10 kişi de yaralandı.

Başkan Barzani. Evlatlarımızın kanının dökülmesinin bedeli ağır olur

Başkan Mesud Barzani de Kerkük'teki gelişmeler ile ilgili yayınladığı yazılı açıklamada, "Kerkük’ün bu şehirde yaşayan oluşumlar arasında birlikte yaşam, kardeşlik ve dayanışmanın şehri olması gerektiğine sürekli vurgu yaptık" ifadelerini kullandı.

Göstericiler tarafından Kerkük-Erbil yolunu trafiğe kapatılmasının vatandaşların günlük hayatlarını olumsuz etkilediğine dikkati çeken Barzani, bu adımın kentte karışıklığa neden olduğunu vurguladı.

Kentteki yasal olmayan adımların tüm etnik gruplar arasında fitneye yol açtığını vurgulayan Barzani, şu ifadeleri kullandı:

"Güvenlik güçlerinin ve Kerkük polisinin, birkaç gündür devam eden bozgunculuğa ve yasa dışı eylemlere hiçbir şekilde müdahale etmemesi ancak Kerküklü Kürtlerin gösterisine şiddetle müdahale etmesi sonucu bir Kürt gencinin kanı dökülmüştür. Bu durum bizim için hayret vericidir. Bu tür davranışlar hiçbir şekilde kabul edilemez ve çok kötü sonuçlar doğurur. Çocuklarımızın Kerkük’te kanının dökülmesinin bedeli ağır olur."

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli