Erbil (Rûdaw) - ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller, Washington hükümetinin Laleş tapınağının restorasyonu için 500 bin dolar daha hibe edeceğini söyledi.
ABD merkezli Yazda sivil toplum kuruluşu, IŞİD’in 3 Ağustos 2014’te Şengal’e yönelik saldırıları ve gerçekleştirdiği katliamın 6’ıncı yıl dönümü vesilesiyle bir videokonferans düzenledi.
Konferansa Irak, Kürdistan Bölgesi, Avrupa ve ABD’den çok sayıda şahsiyet ve yetkili katıldı.
Konferansta konuşan Kürdistan Bölgesi Başkanlığı Kıdemli Dış Politika Danışmanı Felah Mustafa, 5 milyon nüfusa sahip Kürdistan Bölgesi’nin uzun yıllar boyunca 1 milyondan fazla Suriye ve Iraklı göçzedeye ev sahipliği yaptığını ve bu göçzedelerin yüzde 70’lik giderini üstlendiğini söyledi.
Dost hükümetlerin ve Birleşmiş Milletler’in de geri kalan giderleri üstlendiğini belirten Mustafa, “Kendilerine yardımları için teşekkür ediyoruz. Ancak daha fazla sorumluluk almalarını bekliyoruz” dedi.
Bugün hala göçzedelerin kamplarda yaşadığına dikkat çeken Mustafa, “Kamplarda yaşayanların koronavirüsüne yakalanma riski oldukça yüksek. Dolayısyla bu konuda Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümeti ile uluslararası topluma ortak sorumluluklar düşüyor” ifadelerini kullandı.
ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller de geçen yıl Ezidilerin kutsal mekanı Laleş’i ziyaret ettiğini, Washington hükümetinin tapınağın restorasyon çalışmaları için 500 bin dolar ödenek ayırdığını hatırlattı.
Tueller, “Bugün buradan da açıklıyorum. Laleş’in restorasyonu için 500 bin dolar daha bağışlıyoruz” dedi.
ABD’li Büyükelçi, Şengal’de Ezidilerin tekrar adil bir şekilde ve huzur içerisinde yaşayabilmelerinin tek yolunun kendilerine karşı suç işleyenlerin yargılanmasından geçtiğini söyledi.
Matthew Tueller, “Biz bu amaçla IŞİD’in işlediği suçları araştıranlara destek sağlıyoruz” şeklinde konuştu.
BM bünyesinde oluşturulan IŞİD Suçlarını Soruşturma Ekibi (UNITAD) Başkanı Kerkim Khan da, “IŞİD zulmünden kurtulanları günahkar göstermek çok yanlış olur. Bu suçu işleyenler adil bir şekilde bulunup yargılanmalı” dedi.
IŞİD’in işlediği suçlar hakkında çok sayıda belge topladıklarını belirten Khan, “IŞİD’liler arasında gerçekleşen telefon kayıtlarına ulaşabilmek için Irak mahkemeleri ile çalışıyoruz. Bu şekilde suç işleyenlerin tespit edilmesi ve belgelerin mahkemeye teslim edilmesini amaçlıyoruz” dedi.
Şengal’de insanlık suçu işlendi
Haziran 2014’te Musul’u kontrol eden IŞİD, 3 Ağustos 2014’te Ezidi Kürtlerin çoğunlukta yaşadığı Şengal ve çevresine saldırdı.
550 bin Ezidi Kürt’ün yaşadığı Şengal’den 360 bin kişi evlerini bırakarak kaçmak zorunda kaldı. IŞİD mensupları çoğunluğu erkek yüzlerce kişiyi kurşuna dizdi, çoğunluğu kadın ve çocuk 6 bin 400 kişiyi de kaçırdı.
Örgüt kaçırıdığı kadın ve kızlara “köle” muamelesi yaptı, çocukları ise zorla silah altına alarak asimile etmeye çalıştı.
13 Ekim 2015’te Peşmerge ve Kürt güçleri Şengal’I tekrardan kurtardı.
Kürdistan Bölgesi Diyanet İşleri Bakanlığı Ezidi Masası Sorumlusu Hayri Bozani, Şengal ve çevresinde tespit edilen toplam 6 bin 417 kadın ve çocuğun IŞİD’liler tarafından kaçırıldığını söyledi.
Bozani, 3 Ağustos 2014 ile 29 Haziran 2020 tarihleri arasında toplam 3 bin 530 kişinin kurtarıldığını, 2 bin 887 kişinin ise akibetlerinin hala bilinmediğini söyledi.
Şengal saldırılarının ardından yaklaşık 100 bin Ezidi Kürt’ün yaşadıkları bölgeleri terk ederek yurt dışına çıktığı tahmin ediliyor. Şengal’den kaçanların yüzde 20’si hala Duhok’taki 14 kampta yaşıyor.
Irak hükümeti, Şengal’e geri dönecek olan herbir Ezidi aileye 1 milyon 500 bin dinar (bin 200 dolar) ödema yapacağını açıkladı ancak geri dönenlerin çoğu dahi hala bu yardımı almış değil.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın