Kerkük - Erbil karayolu için yeni alternatifler

Kerkük (Rûdaw) - Kerkük İl Meclisi Yetkilisi Elmas Fazıl, Kerkük - Erbil yolunun açılmasına yönelik 2 alternatifin olduğunu söyledi.

 

Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasında geçen yılın 20 Ekim’inde Erbil - Kerkük karayolunun yakınındaki Pirde Köprüsü’nde çatışma yaşanmasının ardından yol trafiğe kapatılmıştı.

 

Rûdaw’a konuşan Elmas Fazıl, “Kürdistan Bölgesi ve Irak hükümetleri Kerkük - Erbil yolunu açmak istiyorlarsa köprünün yıkılmış olması engel değil” dedi.

 

Elmas Fazıl, şunları söyledi:

 

“Yolun açılmasına yönelik iki alternatif var. İlki; taşıtların Pırde içinden giden yolu kullanabilmesi. İkincisi ise; Köprü onarılana kadar geçişler için asma bir köprü yapılabilir. Kerkük İl Meclisi olarak Irak hükümetine bunu öneri olarak sunuyoruz.”

 

Irak Anayasası’nda ülkedeki karayolların trafiği kapatılması yasaktır.

 

Kerkük İl Meclisi, karayolunun açılması amacıyla 18 imzayla Kerkük Vali Vekili’ne başvurmasına rağmen şimdiye kadar söz konusu başvuruya cevap vermedi.

 

Irak ordusu ile Peşmerge Güçleri arasında yaşanan çatışma yıkılan köprünün onarılması için 700 milyon dinar (yaklaşık 600 bin dolar) bütçeye ihtiyaç var.

 

16 Ekim 2017’de Kürdistan Yurtseverler Birliği’ne (KYB) bağlı bazı peşmergelerin çekilmesiyle Iraklı ile Heşdi Şabi güçleri 140. Madde kapsamındaki Kerkük, Tuzhurmatu ve diğer tartışmalı bölgelere girmişti.