Başkan Neçirvan Barzani: Güçlü bir Kürdistan bilgi dolu nesillerin eseri olacaktır

02-06-2024
Rûdaw
Etiketler Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani Kürdistan Amerikan Üniversitesi Mezuniyet töreni
A+ A-

Duhok (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, "Güçlü bir Kürdistan bilgi dolu nesillerin eseri olacaktır" dedi. Barzani, Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözümünde de mutabakata varıldığını söyledi.  

Duhok Kürdistan Amerikan Üniversitesi (AUK) 6. Dönem Mezuniyet törenine katılan Başkan Neçirvan Barzani törende bir konuşma yaptı.

Neçirvan Barzani mezun olan öğrencileri kutladı, eğitimde rol alan öğretim üyelerine ve ailelerine teşekkür etti.

Neçirvan Barzani üniversite eğitiminin önemine vurgu yaparak Kürdistan’ın bilgili gençlere ihtiyacı olduğuna dikkat çekerek, “Ülkenin geleceği, güçlü bir Kürdistan bilgili bir neslin eseri olacaktır” dedi.

Barzani, “Üniversiteler düşünürler, girişimciler ve yenilikçilerden oluşan bir nesil yaratmaya odaklanmalıdır” İfadelerini kullandı. Başkan Neçirvan Barzani, Başbakan Mesrur Barzani'nin eğitime verdiği önemden övgüyle bahsetti ve eğitim sisteminin modern bir düzeye getirilmesi  çabalarının sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

Neçirvan Barzani, "IŞİD teröründen kurtarılan Ezidi kızının üniversiteden mezuniyeti bu eğitimin en büyük başarısıdır" dedi.

Başkan Neçirvan Barzani IŞİD'den kurtarılan Ezidi kız öğrenci için şunları söyledi:

“Bu törende bizi mutlu eden ve geleceğe daha umutla bakmamızı sağlayan şey, bugün bu gelişmiş üniversiteden diplomalarını alacak olan 60 öğrenciden birinin akıllı ve yetenekli Ezidi kızının diploma alması örneğidir. Kendisi IŞİD’den kurtarıldı. Tüm zorluklara rağmen pes etmedi, vazgeçmedi ve üniversiteden mezun olmak için kararlı davrandı.”  

"Bağdat ile mutabakat sağladık"

Irak hükümeti ile siyasi sorunların çözümünde bir mutabakat sağlandığını dile getiren Başkan Barzani, “Federal hükümet ve Irak'taki siyasi partilerle sorunların çözümü konusunda mutabakat sağladık. Bu mutabakat bölgedeki siyasi istikrarı güçlendiriyor. Biz Kürdistan Bölgesi olarak, başta maaşlı çalışanların ve halkın yaşam ve refahına ilişkin olmak üzere, anlaşmaya varma ve temel sorunları çözme çabalarının başarısını sabırsızlıkla bekliyoruz” dedi.

Barzani, “Erbil-Bağdat arasındaki sorunların çözümünde Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani'ye, bu konuda iş birliği yapan Iraklı liderlere ve taraflara teşekkür ediyoruz. Kürdistan Bölgesi Başbakanı Sayın Mesrur Barzani'ye Bağdat ile mutabakatın sağlanması konusunda anlayışından dolayı teşekkür ediyorum ve desteklerini desteklemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

"Sorunların nihai bir çözüme kavuşmasını diliyorum" 

Kürdistan Bölgesi Başkanı, Erbil ile Bağdat arasındaki ilişkilerin ilerlemesinden ve bir anlayış birliği sağlanmasından memnuniyet duyduğunu yineledi.

Başkan Neçirvan Barzani “Sorunların tüm Irak ve Kürdistan Bölgesi'ne hizmet edecek nihai bir çözüme kavuşmasını diliyorum. Bölgede ve dünyada hak ettiği yere sahip, istikrarlı ve güçlü bir ülkeyi hep birlikte inşa edebiliriz” ifadelerini kullandı.

Komşu ülkelerle ilişkilere de değinen Barzani, "Komşu ülkelerle ve bölgeyle ilişkilerimiz karşılıklı saygı ve çıkarlar temelinde gelişmekte olup, ortak noktalarımız farklılıklarımızın üzerindedir. Kürdistan Bölgesi'nin her zaman bölgede barış ve istikrar unsuru olmaya devam edeceğini yineliyoruz” dedi.

Duhok'taki Kürdistan Amerikan Üniversitesi, 2014 yılında Mesrur Barzani tarafından kuruldu.

Mezuniyet törenine Irak Cumhurbaşkanı Latif Reşid, Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani’nin yanı sıra çok sayıda siyasi sima, akademisyen ve mezun olanların aileleri katıldı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli