KDP yetkilisi: Son değişikliklerle birlikte seçimlere katılacağız

02-06-2024
Etiketler KDP KYB Kürdistan Parlamentosu Seçimleri Ari Hersin
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - KYB, Kürdistan Parlamento seçimlerinin tarihinin mümkün olan en kısa sürede belirlenmesi için çaba gösterilmesi gerektiğini isterken, KDP ise son  değişikliklerle birlikte partilerinin seçimlere katılacağını açıkladı.

Kürdistan Demokrat Parti (KDP) Süleymaniye Şubesi Başkanı Ari Hersin ve KYB Süleymaniye İl Teşkilat Başkanı Ziyad Cebar, Kürdistan Parlamentosu 6. Dönem Seçim sürecine ilişkin ortak basın açıklaması düzenledi.

KYB’li Ziyad Cebar "Biz her zaman seçimlerin bir an önce yapılması gerektiği kanaatindeydik. Şimdi Kürdistan Bölgesel Yönetimi başkanının seçim tarihini belirlemek için siyasi güçlerle istişarede bulunmasını bekliyoruz” dedi.

KDP Süleymaniye Şubesi Başkanı Ari Hersin ise, "Biz KDP olarak seçimlere her zaman hazırlıklıydık. Ama yöntemleriyle ilgili yorumlarımız vardı. Şu anda meydana gelen değişikliklerle evet seçimlere katılacağız" dedi.

Hersin "KDP'nin her zaman listesi hazırdı; hâlâ topluluklar meselesi üzerinde müzakere yapma fırsatı var" ifadelerini kullandı.

Ari Hersin, KYB ve KDP'nın birbirlerinin "düşmanı" değil, rakip olduğunu ve Süleymani'de barışçıl bir rekabet ortamı yaratmaya çalışması gerektiğini söyledi.

Bu yıl parlamento seçimlerinin 10 Haziran'da yapılması planlanıyordu ancak KDP ve bileşenlerin  seçimleri boykot etmesi komisyonun seçim işlemlerini askıya almasına yol açtı.

KDP ve bileşenlerin yorumları ağırlıklı olarak Federal Mahkeme'nin 22 Şubat 2024'te verdiği ve Kürdistan Parlamentosu'nda etnik toplulukların 11 sandalyesini iptal etmişti. Karar KYB’nin itirazı üzerine gerçekleşmişti.

20 Mayıs'ta Seçim Yargı Kurulu Kürdistan Parlamentosu'ndaki sandalyelerin dağılımına ilişkin şikayet üzerine toplulukların temsil hakkını "koruyacak önlemler olmadan" Kürdistan Parlamentosu'ndaki beş sandalyenin son topluluklara ayrılmasını zorunlu kıldı.

Irak Yüksek Yargı Konseyi'ne ait olan Seçim Yargı Kurulu, Kürdistan Parlamentosunda bileşenlere 5 sandalye tahsis edilmesi kararı aldı. 

Karara göre, 100 sandalyeli Kürdistan Parlamentosunda Türkmen, Hristiyan ve Ermenilere 5 sandalye ayrıldı. Sandalyeler Erbil’e 2, Süleymaniye’ye 2 ve Duhok 1 sandalye şeklinde belirlendi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli