Yeni Araplaştırma dalgası başladı

02-06-2018
Rûdaw
Etiketler Kerkük Araplaştırma
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Selahaddin ve Diyala’daki bazı ailelerin kütüğünün Kerkük il merkezine taşındığı bildirildi.

 

Vekaleten Kerkük Valiliği’nin yürüten Rakan Cuburi’nin talimatıyla yapılan değişikliklere göre, Selahaddin ve Diyala olan bazı ailelerin kütüğü ve gıda yardım forumunun merkezi Kerkük olarak değiştirildi.

 

Rûdaw’a konuşan Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Kerkük Teşkilatı Başkan Yardımcısı Cemal Şukur, söz konusu kararın vali tarafından verildiğini ancak henüz uygulanmadığını söyledi.

 

Cemal Şukur, “Kararın uygulanmasını biz önledik. Çünkü Kerkük İl Meclisi’nin kararıyla diğer illerden gıda yrdım forumunun merkezi Kerkük’e taşınması yasaklanmıştır. Sadece Kerkük’ün ilçe ve nahiyelerinden gıda yardım forumu merkezinin kent merkezine alınmasına izin verildi” dedi.

 

Kürdistan Bölgesi ile merkezi Irak hükümeti arasında tatışmalı bölgeler arasında yer alan Kerkük anayasanın 140’ıncı maddesi kapsamında yer alıyor.

 

Seçimlerde vatandaşlar gıda yardım forumunun kayıtlı olduğu ilde oy kullabiliyor.

 

Devrik lider Saddam Hüseyin döneminde başlatılan Araplaştırma dalgaları 2003’ten sonra  durdurulmuştu. Ancak 16 Ekim 2017’den sonra Heşdi Şabi ile Irak ordusunun denetiminde olan Kürdistan Bölgesi’nin idaresi dışındaki bölgelerde Araplaştırma dalgasının yer yer uygulandığı ifade ediliyor.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli