Başkan Barzani: Feyliler Kürt halkının ayrılmaz bir parçasıdır

02-05-2023
Etiketler Mesud Barzani Kürdistan Bölgesi Feyli Kürtler
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Feyli Kürtlerin Irak’ta soykırıma karşı cesurca durduğunu belirten Başkan Barzani, soykırım mağdurlarının Bağdat tarafından tazmin edilmesi gerektiğini söyledi. Barzani ayrıca Feyli soykırımını konu alan dava dosyalarının takip edilmesi için Erbil’de bir merkez kurulmasını önerdi.

Başkent Erbil’de "Kürdistan Ulusu Soykırımı (Feyli Kürtlerin Soykırımı) Uluslararası Bilimsel Konferansı" düzenleniyor.

Saad Abdullah Konferans Salonu’nda bugün başlayan ve 4 Mayıs’a kadar devam edecek olan konferansta, geçtiğimiz yüz yılda Irak’ta iktidara gelen rejimler tarafından Feyli Kürtlere uygulanan soykırımın aşamaları, sonuçları ve tüm yönleri ele alınacak.

Konferansta bir konuşma yapan Başkan Mesud Barzani, Feylilerin Kürt halkının ayrılmaz bir parçası olduğunu, geçmişte uygulanan tüm yok etme girişimlerine karşı kendi kültürlerini ve kimliklerini savunduklarını vurguladı.

Feyli Kürtlerin Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kuruluşunda öncü bir rol üstlendiğini kaydeden Barzani, Eylül Devrimi döneminde üst düzey görevlerde yer aldıklarını söyledi.

Barzani, “Baas rejimi, onları ulusal tavırlarından koparmak için her yolu denedi ve onları uluslarından uzaklaştırmaya çalıştı, ancak tüm girişimler başarısız oldu. Bu nedenle yabancı oldukları gerekçesiyle sürgün etme, mal varlarına el koyma gibi vahşi yöntem ve mekanizmalara başvurdular. En kötüsü de yaşları 18 ila 30 arasında değişen 12 bin genci, belki de daha fazlasını vahşi bir şekilde katletti. Bu güne kadar da kimse nerede toprağa verildiklerini bilmiyor. 1981 yılında Akaşat bölgesinde 300 Feyli gence karşı kimyasal silah denendi. Daha sonra aynı süreç 150 Barzani gence karşı uygulandı” dedi.

Feylilere karşı uygulanan soykırımın Kürt halkjına karşı uygulanan soykırım halkasının bir parçası olduğuna vurgu yapan Barzani, daha sonra Ezidi Kürtlerin de benzer bir felaketi yaşadığını söylşedi.

Barzani, “Halkımız bu suçları unutmayacak ama fırsat bulduğunda intikam almadı ve almayacak” dedi.

Soykırım mağdurlarının tazmin edilmesi gerektiğini belirten Başkan Mesud Barzani ayrıca Feyli soykırımını konu alan dava dosyalarının takip edilmesi için Erbil’de bir merkez kurulmasını önerdi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli