MİT'in Efrin'deki IŞİD operasyonunda Irak ve ABD ayrıntısı

02-05-2023
Etiketler Efrin Cinderes MİT IŞİD Operasyon Irak Irak Ulusal Güvenlik Müsteşarlığı
A+ A-

Haber Merkezi – Efrin’in Cindires ilçesinde ödürülen IŞİD’in lideri Ebu Hüseyin el-Kureyşi operasyonuna ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Reuters’e konuşan güvenlik kaynakları Ebu Hüseyin el-Kureyşi’ye ilişkin bilgilerin Irak ve ABD tarafından MİT’e verildiğini ileri sürdü.

Türkiye Milli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT), Efrin Cindires’te El Kureyşi'ye düzenlediği operasyonun yankıları sürerken Reuters operasyona ilişkin farklı iddialarda bulundu.

Reuters’e konuşan bir Türk güvenlik yetkilisi, MİT'in dört saatlik baskında, özel kuvvetlerin Cindires yakınlarındaki iki katlı bir binanın sığınağını, çevre çitini, arka kapısını ve duvarlarını patlattığını söyledi.

Sitenin güvenlik görevlisi tarafından sağlanan görüntülerde, zemin kattaki duvarların çoğu patlamış kırmızı çatılı bir bina görülüyordu.

Türk kaynağın Kureyşi'yi uzun süredir takip ettiğini söylediği MİT'in kısa süre sonra taşınacağını belirledikten sonra gizli operasyon düzenlediğini aktaran yetkili, Kureyşi'nin yakalanacağını anlayınca intihar yeleğini patlattığını söyledi. Kaynak, Kureyşi'ye teslim olması için çağrılar yapıldığını ancak yanıt alınmadığını kaydetti.

“IŞİD liderleri için tek güvenli bölge Suriye”

İki Suriyeli güvenlik kaynağı, Türkiye destekli silahlı grupların bölgeyi çevrelediğini ve Türkiye özel kuvvetlerinin de eve baskın düzenlediğini doğruladı.

Omran Stratejik Çalışma Merkezi'nden Navvar Şaban, Kureyşi'nin öldürüldüğü iddia edilen bölgeye ilişkin değerlendirmesinde, "Burada daha fazla IŞİD yetkilisinin bu bölgelere gelmesini kolaylaştırabilecek pek çok uyuyan hücre ve kolayca geçmek için para ödeyebilecekleri pek çok kontrol noktası var" dedi.

Iraklı bir istihbarat yetkilisi ise "Üst düzey IŞİD liderleri için tek güvenli bölge Suriye, özellikle de Türkiye'ye sınırı olan yerler" ifadelerini kullandı.

Operasyonda Irak istihbaratının rolü

Iraklı istihbarat yetkilisi ve IŞİD'in Irak, Suriye ve Türkiye'deki faaliyetlerine odaklanan bir diğer Iraklı istihbarat yetkilisine göre, Irak'ın Türkiye ile istihbarat alanında yaptığı işbirliği son dönemde yapılan operasyonlarda büyük bir rol oynadı. Söz konusu istihbarat, Türkiye'ye Kureyşi'nin yaklaşık olarak Suriye'de nerede olduğunu gösterdi.

İki Iraklı yetkili, Türkiye'nin Iraklı ajanların kuzeybatı Suriye'ye girişini kolaylaştırdığını, bu kişilerin de ardından Kureyşi'yi Suriye'ye çektiğini iddia etti.

Iraklı kaynakların aktardığına göre, Kureyşi'nin öldürüldüğü operasyon sırasında Türkiye destekli silahlı gruplar da üst düzey IŞİD liderlerinden Ayd Ahmed El Cuburi'ye Kureyşi'den bir mesaj iletmeyi amaçlayan iki IŞİD üyesini Efrin ve Cinderes yakınlarındaki bir köyde tutukladı. Kaynaklardan biri, "Bu, Kureyşi'nin büyük ihtimalle bu bölgede saklandığı anlamına gelen bir tehlike işaretiydi" ifadelerini kullandı.

Iraklı istihbarat kaynağı ayrıca ABD'nin IŞİD'in Suriye'deki iletişimini dinleyebilen gelişmiş sistemlerce elde edilen istihbaratın sağlanmasına yardımcı olduğunu kaydetti. ABD liderliğindeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü, Reuters'a diğer ülkelerin askeri operasyonları hakkında yorum yapmadıklarını söyledi. Ajansa konuşan bir Türkiye güvenlik yetkilisi de Irak istihbaratının operasyona olası bir müdahalesi hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Türkiye’den operasyona ilişkin açıklama

Anadolu Ajansı’nın güvenlik kaynaklarında dayandırdığı bilgiye göre, sık sık yer değiştirdiği tespit edilen Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi’nin Efrin’e bağlı Cindires'te olduğu ve yakın zamanda yer değiştireceği istihbaratını alan özel MİT ekibi, Kureyşi’nin bulunduğu eve 29 Nisan 2023'te gizli operasyon düzenledi.

İçinde kamufle edilmiş yeraltı sığınağı da bulunan eve yönelik operasyonda, Kureyşi'ye "teslim ol" çağrısı yapıldı, ancak yanıt alınamadı.

Bunun üzerine özel operasyon ekibi, önce evin bahçe duvarını, ardından da arka giriş kapıları ve yan duvarlarını patlatarak binaya girdi. El Kureyşi, yakalanacağını anlayınca üzerindeki intihar yeleğini patlattı.

Yaklaşık dört saat süren operasyonda, MİT'in özel operasyon ekibi ve sivillere herhangi zarar gelmediği bildirildi.

IŞİD’e 2013'te katılan El Kureyşi, kısa sürede örgüt içinde üst düzey görevlere yükseldi. El Kureyşi, IŞİD’in önceki lideri Ebu Hasan El Kureyşi'nin öldürülmesi sonrası 30 Kasım 2022'de “yeni halife” olarak ilan edilmişti.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önceki gece, El Kureyşi’ye operasyon düzenlendiğini duyurmuştu.

DSG’den açıklama

IŞİD lideri Ebu Hüseyin El Hüseyni El Kureyşi'ye operasyon düzenlediği haberi Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından da doğrulandı.

DSG Basın Sözcüsü Ferhad Şami, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.

Ferhad Şami, “Erdoğan'ın öldürüldüğüne atıfta bulunduğu Ebu Hüseyin el-Kureyşi, Efrin'in Cindires ilçesinde, Türkiye destekli Ahrar el-Şarkiye çete grubuna ait bir askeri karakolda konuşluyken öldürülmüştür. Bu olayda, uzun süredir Türk istihbaratı tarafından korunan bir IŞİD üyesinin işgal altındaki Efrin’de görevinin sona ermesi dışında yeni bir şey yok” dedi.

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli