Sudan'da mahsur kalan Kürt ailelerden Başkan Barzani'ye çağrı: Bize yardım edin

02-05-2023
Sudan'da mahsur kalan Kürt ailelerden Başkan Barzani'ye çağrı
Sudan'da mahsur kalan Kürt ailelerden Başkan Barzani'ye çağrı
Etiketler Sudan Hartum Rojava Başkan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Sudan’daki çatışmalarda mahsur kalan Kürt aileler Başkan Mesud Barzani’ye yardım çağrısında bulundu.

15 Nisan 2023'te Sudan genelinde, özellikle başkent Hartum ve Darfur bölgesinde, ordu ile rakip gruplar arasında çatışmalar çıktı. Şuana kadar çatışmalarda 528 kişi yaşamını yitirdi.

Çatışmalar nedeniyle 200 Kürt aile başkent Hartum'da mahsur kaldı. Çatışmaların ortasında kalan 200 Kürt aile Hartum’dan ülkenin başka yerlerine kaçmayı başardı. Sudan’da yaşayan Rojavalı Kürt ailelerin bir kısmı Mısır sınırına bir kısmı Port Sudan kentine geçti.

Rûdaw’ın edindiği bilgiye göre, Hartum’daki çatışmalardan  kaçarak Port Sudan’a ulaşan 15 Kobanili aile zor günler geçiriyor. Kalacak yerleri bulunmayan ailelere ne hükümet ne de başka bir kurum yardımda bulunmuyor. 

Ailesi ile birlikte Port Sudan’da mahsur kalan Kobanili Haşim Maqsud Zade Rûdaw’a gönderdiği videolu mesajda Başkan Mesud Barzani’ye ailelere yardım etme çağrısında bulundu.

Zade’nin gönderdiği görüntülerde Kürt ailelerin sokaklarda zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiği görülüyor.

Haşim Maqsud Zade'nin aktardığına göre;  Sudan’daki Suriye Büyükelçiliğine başvuran aileler bir sonuç elde edemedi. Büyükelçinin kendilerine ellerinden bir şey gelmediğini bu nedenle başlarının çaresine bakmaları gerektiği söylendi.

Zade sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz Kobaniliyiz. Hartom’da yaklaşık 200 Kürt aile çatışmalardan kaçarak başka kentlere dağıldık. Biz 15 aile Port Sudan kentine ulaştık. Durum çok vahim. Hepimiz sokaklarda, ağaçların gölgesine ve çadırlara sığınmış durumdayız. Hava çok sıcak ve küçük çocuklarımızın büyük kısmı hastalandı. Bazı aileleri okullara yerleştirdiler.”

Mesajının devamında Kobanili Zade, Başkan Barzani’ye Sudan’da mahsur kalan Kürtlere yardım etmesi çağrısında bulunarak “Durumumuz içler acısı. Biz Kek Mesud’dan (Barzani) bizi bu krizden kurtarmasını istiyoruz. Burada mahsur kalan ailelerin yüzde 80’inin parası yok, muhtaç durumda. Sadece yüzde 20’si kendini idame edebiliyor. Bizi bu zor durumdan kurtarmanızı istiyoruz” dedi. 

Sudan’da 15 Nisan’da patlak veren çatışmalarda 15 Suriye vatandaşının yaşamını yitirdiği kaydedildi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli