Güney’de silah çok ruhsat az!
Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi genelinde sadece 3 bin 150 sivilin silah taşıma veya bulundurma ruhsatı olduğu öğrenildi.
Rûdaw’ın Erbil, Süleymaniye ve Duhok’la ilgili ulaştığı verilere göre 3 bin 150 sivil silah ruhsatına sahip. Dünya genelinde ise silahlanmada Kürdistan Bölgesi başı çeken yerler arasında.
Kürdistan Bölgesi’nde, silahı olmayan ev neredeyse yok. Silah sahibi kişilerin çoğunluğu ise herhangi bir güvenlik biriminde görevli değil. Erbil’de bin 200, Süleymaniye’de bin 500, Duhok’ta ise 450 kişinin silah ruhsatı var.
Peşmerge, asayiş görevlisi ve polis gibi, siviller de rahatlıkla silah satın alabiliyor. İzin ise valilikler tarafından veriliyor.
İçişleri Bakanlığı Genel Divan Başkanı Sami Celal, “Silah alımının sınırlandırılması için resmi izin valiliklerin elinde” dedi.
Cinayet, intihar, adam kaçırma ve tehdit gibi olaylar, ağırlıklı olarak silah yoluyla yapılıyor. Silahlanmadaki artış nedeniyle neredeyse hergün benzer bir olayla karşılaşmak mümkün.
Peşmerge, polis ve asayiş görevlileri, silahlarını yanlarında eve götürüyor.
Konuyla ilgili çalışma yok
Erbil Polis Sözcüsü Hogır Aziz, birkaç gün önce düzenledikleri operasyonda 24 saat içinde ruhsatsız silah bulunduran 70 kişiyi gözaltına aldıklarını söyledi.
Ancak bu tür operasyonlar nadiren, belirlenen yerlerde yapılıyor. Yani hükümetin, silahlanmanın önüne geçmek için belli bir politikası yok. Ayrıca bu, ciddi bir sorun olarak da görülmüyor.
Ağır silah talebi var
Erbil Valiliği’nde İçişlerden Sorumlu Müdür ve insan hakları savunucusu Esed Rezak, silah ruhsatı alımı şartlarıyla ilgili, “Silah ruhsatı almak isteyenler Sağlık Bakanlığı, polis müdürlüğü, asayiş ve parmak izi birimi tarafından onay almalı. Bu kişilerin fiziksel ve ruhsal sorunları ve sabıkaları olmamalı. Ayrıca 18 yaşından büyük olma şartı var” bilgilerini paylaştı.
Esed Rezak, silah ruhsatı alanların sadece tabanca ve kalaşnikof satın alabileceğini, ağır silah ve av silahı alamayacağını belirtti.
Rezak, “Ağır silah almak için izin başvurusunda bulunanlar var ancak talepleri kabul edilmedi” diye konuştu.
Kürdistan Bölgesi’nde bütün kentlerde silah ve mühimmat pazarı bulunuyor.
Kürdistan Parlamentosu Asayiş ve Yerel Meclis Komisyonu Başkanı Eyub Abdullah, İçişleri Bakanlığı’na, söz konusu pazarları kapatması talebinde bulunduklarını söyledi. Ancak bakanlığın; “Peşmerge ve güvenlik güçleri, ihtiyaçlarının bir bölümünü buralardan temin ediyor, dolayısıyla kapatamayız” yanıtını verdiği kaydedildi.
Ruhsatız silah bulundurmanın cezası
16 Sayılı Kanunun 3’üncü maddesine göre, ruhsatsız silah bulundurmanın cezası 1 yıldan başlıyor. Ayrıca bu kişilere para cezası kesiliyor.
Parlamento Yasa Komisyonu üyesi Şivan Şeyh Ahmed, yasanın düzenlenmesi gerektiğini, mevcut durumun, silahlanmanın önünü açtığını belirtti.