Diyarbakır Barosu: Zırhlı araç çarpması sonucu 22 çocuk hayatını kaybetti
Haber Merkezi – Diyarbakır Barosu, hazırladığı raporda 2011-2021 yılları arasında zırhlı araç çarpmalarında 22 çocuğun hayatını kaybettiğini, 27 çocuğun da yaralandığını bildirdi.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, "Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atıkları Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlalleri" başlıklı bir rapor hazırladı.
Tahir Elçi Konferans Salonu'nda düzenlenen toplantıya Baro Başkanı Nahit Eren de katılırken kamuoyu ile paylaşılan raporda 2011-2021 yılları arasındaki olayların yer aldığı kaydedildi.
Öte yandan zırhlı araçlardan kaynaklanan ölümlerin sadece bölge illerinde yaşandığı belirtildi.
Merkezimizin hazırladığı Zırhlı Araç, Mayın ve Çatışma-Savaş Atığı Kaynaklı Çocuk Hakkı İhlallerine ilişkin rapor kamuoyuyla paylaşıldı. 👇🏻 https://t.co/t3l76V3JPi pic.twitter.com/EXVtoVTUOZ
— Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi (@dbcocukhaklari) March 2, 2022
Baronun raporuna göre, 10 yıllık süreçte bölgede zırhlı araç çarpması sonucu toplam 22 çocuk hayatını kaybederken 27 çocuk da yaralandı.
“Ölüm ve yaralanmalı durumların sayısı en az 49”
Raporda şu ifadelere yer verildi:
“2016-2018 yılları arasında dramatik bir biçimde ölüm ve yaralanma sayılarında artış görülmüştür. Raporda incelenen 11 yıllık dönemde zırhlı araçların sebep olduğu ölüm ve yaralanmalı durumların sayısı en az 49’dur. Bu olayların yüzde 52’si devletin güvenlik odaklı politikalarının arttığı 2016- 2018 yılları arasında meydana gelmiştir.”
Raporda ayrıca son 10 yılda mayın, çatışma ve savaş artıklarının patlaması sonucu 45 çocuğun yaşamını yitirdiğini, 135 çocuğun da yaralandığını aktarıldı.
Hayatını kaybeden çocukların isimleri
Zırhlı araçların çarpması nedeniyle hayatını kaybeden çocukların adları şöyle:
“Mihraç Miroğlu, Efe Tektekin, Ferhat Dalkılıç, Furak İlhan, Felek Batur, Raşit Oso, Muhammed Yıldırım, Furkan Yıldırım, Berfin Dilek, Hakan Sarak, Mustafa duman, Taha kılıç, Bünyamin Bayram, Hüseyin Barut, Nidar Sümer, Hakan Doğan, Ferhat Kartal, Helin Hasret Şen, Cemile Çağırga, Ümit Kurt, Hasan Bakdur, Yusuf Yılan”
Öneriler
“Devletin güvenlik politikalarının bir sonucu olarak, zırhlı araç, mayın ve çatışmasavaş atığından kaynaklanan ölüm ve yaralanma olayları artırmıştır” tespitinin yapıldığı raporda şu önerilere yer verildi:
- 1-Devlet Ottowa Sözleşmesi ile taahhüt ettiği mayın temizleme yükümlülüğünü ivedilikle yerine getirmelidir.
- 2-Mayın temizlemeye ilişkin yapılacak yasal düzenlemeler ve uygulamalar, mayının bir çevre ve insan hakları ihlali sorunu olduğu kabulüyle gerçekleştirilmeli, bu sorun bir ihale ve arazi ıslahı sorununa indirgenmemelidir.
- 3-Mayın temizleme işlemleri planlı, ivedi ve kamuoyunun bilgisine ve denetime açık bir sürece yayılması gerekir.
- 4-Mayın temizleme süreci devam ederken mevcut mayınlardan dolayı oluşabilecek zararların önlenmesi için mayınlı bölgelerin işaretlenmesi ve bu bölgelerin sivil geçişine kapatılması gerekir.
- 5-Mayınlı bölgelerin fazla olduğu veya mayınlı bölgelere yakın olan özellikle kırsal bölgelerdeki okullarda çocuklara mayın ve çatışma-savaş atıklarına ilişkin risklerden korunma eğitimleri verilmelidir.
- 6-Öncelikle Karayolları Trafik Yönetmeliğinde düzenleme yapılmak suretiyle zırhlı araçların şehir içi kullanımı yasaklanmalı, bu mümkün değilse zırhlı araçların şehir içi kullanımı asgari düzeye indirilmeli ve bu durumda dahi zırhlı araçlar için belirlenmiş şehir içi yasal hız limitlerine uyulması gerekir.
- 7-Zırhlı aracı kullanan kolluk görevlilerinin bu araçları kullanmak için gerekli olan ehliyet ve lisanslara sahip olması ve buna ilişkin eğitimlerini tamamlamaları gerekir.
- 8-Kullanım amacı olarak değerlendirildiğinde aslında bir savaş ve çatışma aracı olan zırhlı araçları kullanan kolluk görevlilerinin sosyal gerçeklikle bağlarının kopmaması için psikososyal destek çalışmaları ile desteklemeleri gerekmektedir.
- 9-Mayın, çatışma-savaş atığının yoğun olduğu bölgelerde bulunan sağlık merkezleri personel ve teçhizat bakımından desteklenmelidir.
- 10-Mayın, çatışma-savaş atığı ve zırhlı araç nedeniyle yaralanan çocuklar için protez ve rehabilitasyon merkezleri kurulmalıdır.
- 11-Hareketli ve sabit protezlerin takılma ve yenilenme işlemleri tamamen ücretsiz olmalı ve yenileme süresi çocukların gelişimlerinin hızlı olduğu kabulü ile belirli bir süreye değil ihtiyaca göre düzenlenmelidir.
- 12-Mayın, çatışma-savaş atığı ve zırhlı araçlardan zarar görmüş çocukların ekonomik ve sosyal destek ihtiyaçlarına cevap olacak politikalar geliştirilmelidir.
- 13-Mayın, çatışma-savaş atığı ve zırhlı araçlar yüzünden yaşamını yitirmiş veya yaralanmış çocukların mağdur olduğu ceza dosyalarında fail hakkındaki soruşturma ve kovuşturma işlemlerinin etkin bir şekilde yürütülmesi ve yargının cezasızlık pratiğinden vazgeçmesi gerekir.