Dizayi: Suriye'de Kürt meselesi hakkında söz sahibi olmamız doğaldır

02-02-2020
Rûdaw
Etiketler Korona virüs Çin Vuhan Sefin Dizayi Kürdistan Bölgesi Irak ABD Donald Trump Başkan Neçirvan Barzani
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Sefin Dizayi, “Tüm dünyanın Suriye meselesine müdahil olduğu bir ortamda bizim de Kürt meselesi konusunda söz söyleme hakkımız vardır” dedi.

Rûdaw TV’de sabahları yayınlanan Nurojî Dostan programına konuk olan Sefin Dizayi, Irak’ta 2003 yılından beri taraflar arasında bir anlaşma olduğunu, buna göre cumhurbaşkanlığının Kürtlere, hükümet başkanlığının Şiilere ve parlamento başkanlığının da Sünnilere düştüğünü hatırlatarak, “Şiilerin ortaklaşa desteklediği bir başbakan adayını biz de destekleriz. Umarım bu birlik sağlanır ve bir an önce hükümet kurulur, halka hizmet edilir” dedi.

“Irak Cumurbaşkanı Berhem Salih tarafından görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi’nin hükümeti kurmasını destekliyor musunuz?” sorusuna Dizayi, “Mesele falan kişi veya başka birinin desteklenmesi değil, Şiiler kendi aralarında anlaşıp kabul ortak bir aday çıkarırsa, diğer taraflar gibi biz de destekleriz” diye konuştu.

Adil Abdulhemdi’nin deneyimli bir siyasetçi olduğuna vurgu yapan Sefin Dizayi, Abdulmehdi zamanında Erbil ile Bağdat arasında varılan anlaşmaların yeni hükümet tarafından da hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Mikhail Bogdanov’un Erbil ziyaretinin zamanlaması ve amacına ilişkin bir soruyu yanıtlayan Kürdistan Bölgesi Dışilişkiler Ofisi Sorumlusu Dizayi, “Rusya daha Sovyetler döneminde Ortadoğu’ya önem veriyordu. Yine Kürdistan halkının, Kürdistan devrimi liderliğinin Sovyetlerle kadim ilişkileri vardı. Kürdistan Bölgesi’nin kendisi ile dostluk temelinde ilişki geliştirmek isteyen ülkelere kapısını açması, siyasi, külütrl ve ekonomik ilişkiler geliştirmesi çok doğal bir durum” ifadelerini kullandı.

Dizayi, “Aynı zamanda bugün Rusya Suriye’de oyunkuruculardan biri ve bu ülkede hala Kürt meselesi gündemde. Elbette Suriyeli Kürt kardeşlerimiz kendi gelecekleri hakkında kararlarını verecekler ve unutmamak lazım ki onlar bizim akrabamız. Dolayısıyla tüm dünyanın Suriye meselesine müdahil olduğu bir ortamda bizim de bu ülkedeki Kürt meselesi konusunda söz söyleme hakkımız vardır” ifadelerini kullandı.

Sefin Dizayi, “ABD ile Rusya arasındaki bölgede büyük bir çekişme var. Kürdistan Bölgesi bu çekişme içerisinde zarar görmemek için nasıl bir denge tutturabilir?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“Karşılıklı ilişkilerde daimi çıkarlar sözkonusudur. ABD ve Rusya’nın bölgede farklı çıkarları var. Ama bu bölgenin halkı olarak bizim de çıkarlarımız var. Halkımızın, ülkemizin çıkarlarını herşeyden üstün tutmamız çok normaldir. Ayrıca Kürdistan Bölgesi’nin bu kaotik ortamda belli bir konuma sahip olması, tüm taraflarla dostane siyasi, diplomatik ve ekonomik ilişkiler içerisinde kalmayı başarıyor olması tarihi bir başarıdır.”

ABD Başkanı Donald Trump ile Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani arasında Davos’taki görüşmeye de değinen Sefin Dizayi, “Sosyal medyada Trump’ın Başkan Neçirvan Barzani ile DSG Genel Komutanı Mazlum Abdi’yi karıştırdığı söyleniyor, bu doğru mu?” sorusu üzerine şu açıklamayı yaptı:

“Bu tür söylemler nereden çıkıyor bilmiyorum. İlk oturumda ABD Başkanı genel hatlarıyla Kürtlerden ve Kürdistan Bölgesi’nden bahsetti, yine Suriye’ye değindi. Oturumun başında da (Neçirvan Barzani’ye) ‘Siz Kürdistan başkanısınız’ dedi. Eline okuması için bir not verildi ama o nota hiç bakmadı. Sonra tekrar, ‘Evet yanımda bazı dip notlar var ama benim için önemli değil, siz Kürdistan başkanısız’ diyerek tekrar etti. Başkan bir heyetle görüştüğünde danışmanları kendisine önbilgi sunar. Dolayısıyla sosyal medyada yazılıp çizilenler çarpıtmadır. Belki de ardında başka niyetler vardır. Fakat toplantı atmosferi oldukça ayrıntılıydı, Başkan Trump ayrıntılı sorular sordu, önceden bilgilendirildiği aşikardı. Yarım saat süren görüşmede Kürdistan Bölgesi, halkı, siyasi konumu, servet ve gelirleri, Peşmerge hakkında sorular sordu. Kürdistan halkına duyduğu saygıyı dile getirdi. Göçzedeleri barındırdığı, farklı etnik ve dini kimlikleri koruduğu ve teröre karşı mücadelede ABD’nin yanında yer alarak önemli rol oynadığı için Kürdistan halkına teşekkür etti. Ülkesinin Peşmerge’ye olan desteğini yineledi.” 

Sefin Dizayi, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Erbil ziyareti esnasında Başkan Neçirvan Barzani’yi Washington’a davet ettiğini belirterek, bu ziyaretin tarihinin henüz kesinleşmediğini söyledi.

Neçirvan Barzani’nin Tahran’a da davet edildiğini anımsatan Dizayi, bu ziyaretin de en uygun zamanda gerçekleşeceğini ifade etti.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli