MERI 2022 FORUMU: Bölgesel güçler Irak'ın istikrarını ciddi şekilde düşünmeli
Erbil (Rûdaw) - Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), tarafından düzenlenen “Herkes İçin Irak” Forumunun bugünkü ilk panelinde katılımcılar, Irak ve bölgedeki gelişmeler değinerek Irak’ın istikrarının önemine vurgu yaptı.
Ortadoğu Araştırma Enstitüsü (MERI), Irak ve Kürdistan Bölgesi’nden liderler, politikacılar, yabancı ülke temsilcileri, akademisyenler ile kanaat önderi ve gazetecileri “MERI 2022 Herkes İçin Irak Forumu’nda bir araya getiriyor.
Forumun açılış konuşmasını yapan MERI Başkanı Dilawer Alaaddin, Irak’ın bölgede istikrarsız ülkeler arasında yer aldığına dikkat çekerek, “Irak'ın zayıflaması terör ve radikalizme yol açıyor” dedi.
Alaaddin, Irak’ın toparlanma ve güçlenme potansiyeline sahip olduğuna vurgu yaparak yeni hükümetin vatandaşlara verdiği vaatleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi.
Alaaddin, Irak’ın istikrar ve huzurunun bölgeyi önemli ölçüde etkilediğine dikkat çekerek, "Bölgesel güçlerin artık Irak'ın istikrarı hakkında ciddi olarak düşünmesi gerekiyor. Yeni, etkili bir Irak bölgenin istikrarında rol oynayabilir” diye konuştu.
Forum kapsamında düzenlenen bugünkü ilk panelde “Ortadoğu'ya ayrıntılı bir bakış ve güç dinamikleri” konusu ele alındı.
Irak'ın Almanya Büyükelçisi Lukman Faily’in moderatörlüğüü yaptığı panele ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu’ndan Steve Bitner, ABD Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim, ve ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nden Vali Nasr konuk oldu.
ABD Johns Hopkins Üniversitesi’nden Vali Nasr, Ortadoğu'daki gelişmelerin tüm dünyayı etkilediğini vurguladı.
Nasr, bölge ülkeleri arasında bugün geçmişte olmadığı kadar iyi ilişkiler bulunduğunu kaydederek, İran'ın Kürdistan Bölgesi'ne yönelik saldırılarının durması gerektiğini söyledi.
İran'ın Ukrayna'daki savaşa karışmasının güç ve dengeyi değiştirme amaçlı olduğunu belirten Nasr, “ABD bölgeden (Ortadoğu) çekilmedi ancak şu an Ukrayna'ya odaklanmış durumdadır” diye konuştu.
“İran'da yaşanacak gelişmeler bölgeyi de önemli ölçüde etkileyecek”
ABD Ortadoğu Enstitüsü’nden Randa Slim de, “Ukrayna'daki savaş onlarca ülkeyi enerji krizi ile yüz yüze bırakmış durumda” dedi.
Jina Emini’nin katledilmesinden sonra İran'da gerçekleşen büyük gösterilere değinen Slim, “Bu da rejim ile halk arasında derin çelişkiler olduğunu gösteriyor. Gelecekte İran'da yaşanacak gelişmeler bölgeyi de önemli ölçüde etkileyecek” ifadelerini kullandı.
Slim, İsrail ile Lübnan arasındaki anlaşmanın bölgedeki çekişmelerin çözümü için bir örnek niteliğinde olduğunu kaydetti.
“Dünya eskisinden çok daha fazla Ortadoğu'ya önem veriyor” Randa Slim, “Kürdistan Bölgesi'ne birlikte yaşam konusunda tüm dünyanın faydalanabileceği bir örnek olarak bakılmalı” diye konuştu.
Randa Slim: “Kürdistan Bölgesi hükümeti ve halkı konusunda her zaman büyük ümitlere sahip oldum. Ancak aynı zamanda yolsuzluk ve düşünce özgülüğü gibi konularda endişelerim de oldu” ifadelerini kullandı.
Slim ayrıca ABD’nin Kürdistan Bölgesi'ni önemli bir müttefiki olarak gördüğünü vurguladı.
“Kürdistan Bölgesi Amerika'nın önemli ortaklarından biridir”
ABD Dışişleri Bakanlığı Yakın Doğu İşleri Bürosu’ndan Steve Bitner de İran’ı bölgede radikal güçleri desteklemekle suçladı.
Bitner, ABD ordusunun bölgedeki rejimleri değiştirmek gibi bir amacı olmadığını ve bu yüzden kullanılmadığını belirterek, “Amerika'nın çıkarları Ortadoğu'nun çıkarlarıyla iç içe geçmiş durumda. Rusya ile İran arasındaki ittifakın derinleşmesi endişelere neden oluyor” dedi.
Steve Bitner, “Ortaklarımızı desteklemeye hazırız, Ukrayna'da bunu ispatladık. Kürdistan Bölgesi Amerika'nın önemli ortaklarından biridir” diye konuştu.
ABD’li yetkili, Kürdistan Bölgesi Hükumetinin ABD temsilcisi Sami Abdurrahman'ın sorusuna, "Kürdistan Bölgesi ile verimli ve çok yönlü bir ortaklık kurmayı dört gözle bekliyoruz” yanıtını verdi.