Bu yılın ilk çeyreğinde Kürdistan Bölgesi'nde 6 işçi yaşamını yitirdi

01-05-2023
Etiketler 1 Mayıs Kürdistan Bölgesi İşçi Bayramı
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Bugün 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı. İşçi bayramının resmi olarak kutlandığı Kürdistan Bölgesi’nde bu yılın ilk dört ayında 6 işçi yaşamını yitirdi.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı Kürdistan Bölgesi’nde resmi bayram olarak kutlanıyor.

Rûdaw’a konuşan Kürdistan İşçi Sendikaları Birliği İcra Kurulu üyesi Abdulkadir Nawperdani, bu yılın ilk dört ayında 6 işçinin mesai saatinde yaşamını yitirdiğini söyledi. Nawperdani, hayatını kaybeden iiçilerden 4’ünün  Erbil, birinin Duhok, diğerinin ise Süleymaniye’den olduğunu kaydetti.

Nawperdani, işçilerin ölüm ve yaralanmalarını iş güvenliği koşullarının sağlanmamasından kaynaklandığına dikkat çekerek, “İşverenler işçilerin iş güvenliğine uygun şartlar sağlamıyor. İşçiler ise genellikle kendilerini korumayı ihmal ediyorlar" dedi.

Kürdistan Partlamentosu'nda kabul edilen İş Kanunu'na göre, işçiler ücretlerinin  yüzde 17'si oranında sağlık sigortası yaptırabilir ve bu ücretin yüzde 12'si işveren tarafından ödenmek zorunda. Kürdistan İşçi Sendikaları Birliği İcra Kurulu üyesi Abdulkadir Nawperdani’ne göre birçok işçi bu hakkından habersiz çalışıyor. Nawperdani, “İşverenler işçilere sosyal güvenlik sağlamıyor ve haklarını söylemiyor, çoğu işçi de haklarının farkında değil” dedi.

Kürdistan İşçi Sendikası Duhok Şube Başkanı Welat Ozmani ise bu yılın ilk dört ayında kentte bir işçinin hayatını kaybettiğini geçtiğimiz yıl 12 işçinin iş kazasıyla yaşamını yitirdiğini 3 kişinin ise yaralandığı bilgisini paylaştı.

Kürdistan İşçi Sendikaları verilerine göre büyük kısmı özel sektörde olmak üzere 132 bin işçi çalışıyor.

Kürdistan Parlamentosunda kabul edilen İş Yasasına göre asgari ücret 450 bin dinar (yaklaşık 350 dolar / 6 bin 700 TL) olarak belirlendi.

Öte yandan bugün Kürdistan Bölgesi ve Kürdistan Bölgesi İdaresi Dışında Kalan birçok kentte 1 mayıs vesilesiyle yürüyüş ve basın açıklamaları düzenlendi. Açıklamalarda 1 Mart 2023’te Kürdistan Parlamentosunun onayladığı İş Yasasının hayata geçirilmesi ve iş güvenliğinin sağlanması talep edildi.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli