İzmir'deki vinç faciasında hayatını kaybedenler toprağa verildi

01-01-2023
Necmi Orta @sira_sibe_
Etiketler İzmir Vinç Faciası Bitlis Ağrı Iğdır İşçi Ege Ağrı Kültür Federasyonu
A+ A-

Erbil (Rûdaw) - İzmir'in Bornova ilçesinde meydana gelen vinç kazasında hayatını kaybeden Yıldırım Sarı, memleketi Bitlis'te, Fesih Çiftçi ise Iğdır'da gözyaşları içerisinde toprağa verildi.

Bornova ilçesi Kamil Tunca Caddesi'nde Cuma günü saat 17.30 sıralarında bir otel inşaatında yükseltilmek istenen vinç, yapıya doğru devrildi.

Bu sırada vincin arka ağırlığı, şantiyede işçilerin yatakhane olarak kullandığı konteynerin üzerine düştü. Olayda ilk etapta 4 işçinin cesedine ulaşılırken, yaralanan 2 işçi ise ambulansla hastaneye kaldırılarak tedaviye alındı. Daha sonra yaklaşık 10 saat sonra enkaz altında kalan iki işçinin cansız bedenlerine ulaşıldı. İşçilerin cenazesi, otopsi yapılmak üzere İzmir Adli Tıp Kurumu’nun morguna kaldırıldı.

Hayatını kaybeden işçilerin Yıldırım Sarı (40), Fesih Çiftçi, Ağrı Baykal Gündüz, Ali Şükrü Duru (42), Ümit Kara (39) ve İstanbul doğumlu Aslan Akkaya (38) olduğu öğrenildi.

Aslan Akkaya ile Ali Şükrü Duru'nun cenazeleri İstanbul'a, Ağrı Patnos doğumlu Baykal Gündüz'ün cenazesi Ankara'ya, Yıldırım Sarı'nın cenazesi Bitlis'e, Ümit Kara'nın ise Çorum'a gönderildi. Fesih Çiftçi'nin cenazesi bugün defin işlemleri için memleketi Iğdır'a uğurlandı.

Yıldırım Sarı Bitlis’te toprağa verildi

Hayatını kaybeden Yıldırım Sarı'nın cenazesi, uçakla Van'a, oradan da karayolu ile Bitlis'in Adilcevaz ilçesine bağlı Karaşeyh köyünün Yazlık mezrasındaki evine getirildi.

Cenaze aracının eve gelmesiyle birlikte Yıldırım Sarı'nın ailesi ve yakınları fenalık geçirdi. Cenaze daha sonra Ahlat ilçesindeki Abdurrahman Gazi Mezarlığı'nda bulunan aile kabristanına götürülerek defnedildi.

Sarı'nın amcası Şevket Sarı, gazetecilere, kazada ihmalinin olduğunu belirterek, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Yeğeninin ve diğer işçilerin hayatını kaybetmesinin üzüntüsünü yaşadıklarını dile getiren Sarı, "Kazada müteahhit firmanın ihmali var. Bunların denetimleri yapılsın. Biz de davacıyız. İhmalden 6 kişi öldü. Yeğenim, inşaatlarda çalışarak ailesinin geçimini sağlıyordu. Akrabamız olan Baykal Gündüz de aynı kazada hayatını kaybetti. O da Ankara'da defnedildi. Çok üzgünüz” dedi.

Ağabeyi yaşamını yitirdi, kendi kurtuldu

Öte yandan Yıldırım Sarı'nın aynı inşaatta kardeşi Kenan Sarı ile birlikte çalıştığı belirtildi. Olay sırasında Kenan Sarı'nın ağabeyi Yıldırım Sarı ile birlikte konteynerde olduğu, vinçin arka ağırlığının ağabeyinin kaldığı tarafa düştüğü ifade edildi. Kenan Sarı yara almazken, ağabeyi Yıldırım Sarı’nın ise yaklaşık 10 saat sonra enkazdan cansız bedeni çıkarıldı.

'1 ay önce de akrabamız yaşamını yitirmişti'

Cenazesi Iğdır’a gönderilen Fesih Çiftçi'nin dayısının oğlu Emrah Siner, "Bu şantiyede daha 1 ay önce akrabamız Alper Özer yaşamını yitirmişti. Şimdi de 6 kişi iş kazasında hayatını kaybetti. Artık yeter, o kadar çocuk öksüz kaldı. Kim bu iş kazalarına 'dur' diyecek? Canımız yanıyor. Vinç devrilmeyip, 30'uncu kattan konteynerin üzerine bir taş parçası düşmesi sonucu da bir iş kazası yaşanabilirdi. İnsan hayatı bu kadar ucuz mu" diye konuştu.

Fesih Çiftçi'nin 2 çocuk babası olduğu öğrenildi.

2 ay önce baba olmuştu

Cenazesi Ankara’da toprağa verilen Ağrılı işçi Baykal Gürbüz'ün de Fesih Çiğftçi gibi evli ve 2 çocuk babası olduğu bildirildi. Gürbüz'ün, yaklaşık 2 ay önce eşinin doğum yaptığı, ikinci kez baba olduğu ifade edildi.

4 tutuklama

Olayın ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan inşaat firmasının sahibi Emrullah Yolçi, şantiye şefi Muhammet Yolçi, İş Güvenliği Sorumlusu Fikret Kamil Aydın ve vinç sahibi İrfan Kasırga, emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Mahkemeye çıkartılan 4 kişi de tutuklandı.

“Kaza değil cinayettir”

Rûdaw'a konuşan Ege Ağrı Kültür Federasyonu Başkanı İsmail Kaya, olayla ilgili gerek çalışanlardan ve gerekse de çevredikilerden edindikleri bilgileri aktardı.

Söz konusu firmada yüzlerce işçinin önlen alınmadan çalıştırıldığını aktaran Kaya, “Çalışma sahasının içerisine yaşam alanı inşa edilmiş olması nedeniyle biz buna bir kaza değil, cinayettir, vahşettir diyoruz. Bununla iligili gerekli tutanak ve raporlar tutuldu” dedi.

Bundan bir ay önce de aynı yerde bir işçinin öldüğünü aktaran İsmail Kaya, “Kimse orada kule vinçin altında çalışmak zorunda değil. Aslında bununla ilgili ciddi eylemler yapılabilirdi. İnsanlar çalışmayı durdurabilirdi. Ama maalesef gelinen noktada ihmaller zinciri nedeniyle 6 insanımızı kaybettik. Tabi daha fazla olabilirdi” diye konuştu.

“Olay örtbas edilmeye çalışılıyordu”

Olayın yaşandığı ilk anda inşaat alanında ve daha sonra adli tıp kurumunun yanında bulunduklarını belirten Kaya, “Şunu çok açık ve net olarak hissettik ki bu olay örtbas edilmeye çalışılıyordu. Özellikle ilk anlardan itibaren olay yerinde medya kuruluşları yoktu veya olayı çok yüzeysel bri kaza gibi sunmaya çalışıyorlardı. Bununla ilgili ciddi çalışmalar yaptık. Olayın ciddi ihmaller sonucunda yaşandığını ifade etmeye çalıştık. Bu gündem olmasa çok şey örtbas edilebilirdi. Hala da böyle bir kaygımız var” ifadelerini kullandı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli