Sidekan Müdürü: Türk askerleri 2 yurttaşımızı tutukladı

Erbil (Rûdaw) – Sidekan Kasabası Müdürü İhsan Çelebi, Daylan köyü sakinlerinden iki gencin Türk askerleri tarafından gözaltına alındığını söyledi.

Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırlarında bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) üssü yakınlarında iki sivilin gözaltına alındığı öğrenildi.

Rûdaw’a konuşan Sidekan Kasabası Müdürü İhsan Çelebi, 30 Aralık 2021 akşamı yaşanan olayda Dayla köyü sakinlerinden Ekrem Halil Zikri (20) ve Zidan Nebi Mustafa (19) isimli gençlerin askerler tarafından gözaltına alındığını belirtti.  

Irak Sınır Muhafızları aracılığıyla TSK unsurları ile temas kurduklarını belirten Çelebi, “Askerler, gençlerin üsse neden yakınlaştığını öğrenmek için gözaltına aldıklarını bildirmiş. Soruşturma yürütülüyormuş” dedi.

Rûdaw’a konuşan iki gencin yakınları, Dayla köyü sakinlerinden biri de, askerlerin "çatışma bölgesi" olarak kabul ettiği alana girdikleri gerekçesi ile yakalandıkları ve sınırın diğer tarafındaki Hakkari’nin Rûbarok (Derecik) ilçesine götürüldüklerini söyledi.

Rûdaw İngilizce bölümüne konşan Dayla köyü sakini Sirwan Hasan da iki kuzeninin Rubarok’a götürülürken yerel halk tarafından görüldüğünü belirtti.

Hasan ayrıca, Bradost bölgesindeki Kürt yetkililerin gençleri serbest bırakmak için Türk makamları ile temas halinde olduklarını da sözlerine ekledi.

Sınır bölgesinde operasyonlar sürüyor

Türkiye Milli Savunma Bakanlığı, 28 Mayıs 2019 tarihinde Erbil’in Soran ilçesi Sidekan kasabası sınırındaki Hakurk bölgesinde (Bradost) “Pençe Operasyonu”nun başlatıldığı duyurdu.

Karadan başlatılan operasyon kapsamında TSK unsurları Hakurk’un birçok stratejik tepesine mevzilendi.

Bakanlık bir yıl sonra 17 Haziran 2020’de Duhok’un Zaho ilçesi sınırında bulunan Haftanin'de PKK’ye yönelik “Pençe Kaplan” adıyla karadan operasyon başlattığını duyurdu.

Operasyon kapsamında TSK unsurları sınırdan kilometrelerce içeri geçip askeri üs kurdu.

Ardından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) bu yıl 23 Nisan'da Duhok’un Amedi ilçesi sınırları içerisindeki Metina, Zap ve Avaşin-Basyan’da “Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım” adıyla operasyon başlattı.