Rojavalı sanatçı Narin Feqe, “Kürt müziği deyince akla sadece halay geliyor. Bu doğru bir düşünce değil. Bizim çok renkli ve çok sesli bir kültürümüz var” dedi.
Senfoninin de Kürt müziğinde ön plana çıkması gerektiğini savunan Kürt sanatçı Narin Feqe, bir sonraki albümünde klasik ve caz eserler seslendireceğini söyledi.
Narin Feqe, müzik serüvenini Rûdaw’a anlattı.
Rojava’dan ne zaman ayrıldınız?
10 yaşındayken ailemle birlikte Rojava’yı geride bırakarak İsveç’e yerleştik. Eğitimimi de burada tamamladım. 2004 yılında Kürdistan Federasyonu’nun düzenlediği bir yarışmaya katıldım. Yarışmada Şıvan Perwer ve Dilşad Said tarafından birinci seçildim.
Sanatçı bir aileden geliyorsunuz.. Neden şarkı söylemeye bu kadar geç başladınız?
Çünkü hukuk okuyordum ve hukukçu olmak istiyordum. Ancak müzik baskın geldi. Üniversiteyi bitirdikten sonrada “Nalinek”adlı 4 parçadan oluşan bir albüm çıkardım.
Şarkılarınızda yeni konseptler düşünüyor musunuz?
Elbette. Klasik ve caz tarzında eserler seslendiriyorum ve bundan da büyük keyif alıyorum.Bundan sonraki albümlerimde de buna sıkça rastlayacaksınız.
Son albümünüzün adı “Zimanê Dayê” (Anne Dili). Bunun sizin için özel bir anlamı var mı?
Kürt dili farklı lehçelerde değişimler yaşasa da, sonuçta hepsi Kürtlüğe hizmet ediyor. Dünyanın neresinde olursak olalım öz dediğimiz şey anadilimizdir. Bu yüzden albümün adını Zimanê Dayê koydum.
Yeni albümünüzde Kürtçe’nin Sorani lehçesinde de şarkı söylüyorsunuz. Bunun devamı gelecek mi?
Elbette devamı gelecek. Sorani ve Kurmanci lehçeleri arasında hiç bir fark görmüyorum. Bundan sonraki albümlerimde en az 2-3 şarkıya yer vericem.Bu konuda da özellikle Ekrem Emin bana çok yardımcı oluyor.
Evli ve 1 çocuk annesisiniz. Müzik hayatınız evliliğinizi etkiliyor mu?
Eşim de benim gibi Rojavalı. 4 yıl önce evlendik ve bu evlilikten küçük bir kızımız var. Eşim de Oradoğu’da tanınan bir sanatçı ve müzik konusunda bana çok yardımcı oldu, olmaya da devam ediyor.
Rojava’da yaşanan savaşa atfen bir şarkı yaptınız. Şarkınızın az da olsa insanların acılarını hafiflettiğine inanıyor musunuz?
Şarkımı Rojavalı mülteciler için söyledim. Şarkımla onların acısını duyurmak istedim. Umarım onlar için iyi bir şeyler yapmışımdır. Zira yaklaşık 2 milyon mülteciden söz ediyoruz ve bu sayı neredeyse bir devletin nüfusuna tekabül ediyor.
Dilşad Seid’in direktörlüğünde Şengal ve Peşmerge senfonisi projesinde yer aldınız. Çalışmalarınız nasıl geçti? Memnun kaldığınız bir proje miydi?
Çok memnun kaldığım bir çalışmaydı. Kürt müziği deyince akla sadece halay geliyor. Bu doğru bir düşünce değil. Bizim çok renkli ve çok sesli bir kültürümüz var. Kürt müziğinde senfoninin de ön plana çıkması gerekiyor.
PORTRE / Narin FEQE
Narin Feqe, Rojava’nın Derik kentinde doğdu. Babası ve büyükbabası da müzikle uğraştı. 10 yaşında ailesiyle birlikte İsveç’e göç etti. İsveç’te hukuk fakültesini bitirdi. 2004 yılında Kürdistan Federasyonu tarafından düzenlenen bir yarışmada birinci oldu. Sanatçı şu ana kadar 4 albüm çıkarttı. Evli ve bir kızı var.
Yorumlar
Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın
Yorum yazın