Kasım Şeşo: Etkili silahlarla Şengal’i 24 saatte alırız

24-08-2014
Rûdaw
Etiketler kasım şeşo şengal kdp pkk
A+ A-

Erbil (Rûdaw)- Duhok’a göç eden bir Ezidi Kürt bana, “Kasım Şeşo herkesten ve her partiden daha çok Ezidiler’in namusunu korudu” demişti.

 

Bölgede Kasım Şeşo ve Kasım Sımel isimleri efsane gibi dolaşıyor. Alman gazeteleri, Kasım Şeşo’dan “Ezidi Aslanı” diye bahsetmişti.

 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Şengal (Sincar) üyesi Kasım Şeşo, Irak - Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün bölgeyi işgalinden sonra Kasım Sımel’le beraber, Ezidiler’in bölgedeki kutsal mekanlarını ve Şengal Dağı’na sığınanları saldırılara karşı korudu.

 

Rûdaw, Kasım Şeşo’yla telefon aracılığıyla bir röportaj yaptı.

 

Şengal Dağı’nda kaç kişisiniz? Bazı yerleşim yerlerinin elinizde olduğu doğru mu?

 

İlk başlarda 500 kişi kadardık, sonra başka kişiler de bize katıldı. Şu an sayımız 2000 dolayında ve farklı yerlere dağılmış durumdayız. Şimdiye kadar IŞİD, Bork ve Dehola bölgelerine ulaşabilmiş değil. Dugır bölgesinde de halk, peşmerge ve PKK’li arkadaşların bize yardım etmesiyle kurtuldu. Bu iki yerleşim yerine de yiyecek ve içecek temin ediyoruz.

 

Kimin talimatıyla Şengal’de kaldınız?

 

Biz kendi irademizle, tarihi sorumluluk ve Ezidiler’in kutsal mekanlarıyla şerefimizi korumak adına Şengal Dağı’nda kaldık ve direndik.

 

IŞİD güçleri size kaç defa saldırdı?

 

6 defa saldırdılar. En son geçen cumartesi günü bir saldırıda bulundular. Fakat biz sert bir karşılık vererek püskürttük. Çünkü şu an elimizde daha etkili silahlar var ve bulunduğumuz konum da savunmaya daha elverişli. Onların dağa ve Şerfedin Türbesi’ne yaklaşmasına fırsat vermedik.

 

Silahlar size nasıl ulaşıyor?

 

İki defa peşmerge tarafından bize silah ulaştırıldı. Ferik Cemal kardeşimiz bize yardım etti. İkinci defa bize çok daha iyi silahlar ulaştı.

 

Sizce Şengal’de bunlar neden oldu ve kimin umursamazlığı sebep oldu?

 

Bana göre, Şengal’in başına gelenler bir komplodur. Şu an kim ya da hangi partinin işi olduğunu konuşmanın vakti değil. Bunu umursamayan kişiler de, bölgemizde görev yapan asker ve emniyet mensuplarıdır.

 

Bazı Ezidiler bu umursamazlığın sebebi olarak KDP Şengal sorumlusu Serbest Bapiri’yi görüyor. Partinin oradaki bir yöneticisi olarak, siz ne düşünüyorsunuz?

 

Şüphesiz onun da düzgün bir planı olduğu söylenemez. Ancak başlıca sorumsuzluk askeri yetkililerin. Eğer yüksek rütbeli generaller halktan önce kaçarsa, zavallı halk ne yapsın? Bu durumda bir parti yetkilisinin de elinden bir şey gelmez. Bana göre bu işin sorumluları asılmalı.

 

KDP Şengal sorumlusu Serbest Bapiri’nin yerine Said Şengali getirildi. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Bize soran olmadı. Bu yerinde bir karar değildi. Bu karar için çok erkendi. Bunu KDP’li yetkililere de söyledim. Çünkü Şengal halen IŞİD’in elinde ve Ezidi kadınlarına tecavüz ediyorlar. Bölgesi IŞİD işgali altında olan bir parti yöneticisini ne yapacağız...

 

KDP’nin üst düzey yetkililerinden sizi arayan oldu mu?

 

Hayır. Maalesef sormadılar bile. Sadece bir defa Parti Meclisi Sekreteri Fazıl Mirani’yle konuştuk. Fakat Parti Meclisi üyesi Cafer Eminki ve diğer askeri yetkililerle devamlı irtibat halindeyiz.

 

PKK ve YPG, Kürt Ezidiler’den oluşan özel bir güç kuruyor. Ayrıca peşmergenin Şengal’i kontrol etmesinden sonra da çekilmeyeceklerini ve Şengal Dağı’nın kontrolünün kendilerinde olduğunu söylüyorlar.

 

 

Bir özel güç kurulduğuyla ilgi bilgim yok. Fakat onlardan 11 kişi yanıma geldi. Onlara, “Bize yardım etmeye geldiyseniz, hoş geldiniz. Bize yardım etmek isteyen herkese teşekkür ederiz. Fakat kimsenin emri altında savaşmayız. Siz bizim emrimizde savaşın” dedim. Ayrıca Şengal Dağı, Şengal halkı ve peşmergenin kontrolündedir.

 

Eğer onlar Şengal Dağı’ndan çıkmazsa, tavrınız ne olur?

 

Çıkmayacaklarını sanmıyorum. Onlar bu toprağın sahipleri değildir. Gidip Türkiye Kürdistanı’nı kurtarsınlar. Burası bizim bölgemiz. Onlara teşekkür ediyoruz ve bence bu tür şeyleri konuşmanın sırası değil.Her onurlu Kürt’ün Şengal’i kurtarmak için mücadele etmesi lazım. Önemli olan budur. Şu an Şengal Dağı’nda 300’den fazla aile var ve ölene kadar burada kalmaya yeminliler.

 

Sizce Şengal kısa sürede kurtarılabilir mi?

 

Evet. Sadece 500 silahlı kişiye ihtiyaç var. Fakat elinde etkili silah olan 50 kişiyle de 48 saat içinde Şengal tamamen kontrol edilir.

 

Bazı Ezidiler, Avrupa’ya gitmek için kendilerine imkan sağlanmasını istiyor. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

 

Böyle bir girişimde bulunanlar, iyi bir şey yapmıyor. Ayrıca bunun şahsi bir fikir olduğunu düşünüyorum. Biz tüm Ezidiler’den gelip, Şengal’i savunmalarını istiyoruz. Dünyanın sonu gelmiş değildir ve Şengal’de hayat tekrar normale dönecektir. Benim Alman vatandaşlığım var ve gitmek istesem şu an gidebilirim. Fakat toprağımızı bırakıp gitmemiz, büyük bir utançtır.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli