Fars şarkıcı: Erbil'e 2 gün için geldim, 2 yıl oldu...

Erbil (Rûdaw) - İranlı şarkıcı Mona Serdari, Kürtler'in misafirperverliğinin, Kürdistan Bölgesi'nde ikamet etmesi için önemli bir faktör olduğunu söyledi.

 

Daha önce Dubai'de yaşayan Mona Serdari, burada daha mutlu olduğunu belirtti.

 

Başkent Erbil'de oturan İranlı şarkıcı, “Kürdistan'a 2 günlüğüne geldim ama 2 yıldır buradayım” dedi.

 

Mona Serdari Rûdaw'ın sorularını yanıtladı:

 

İran'ın hangi ilinde doğdunuz?

 

30 yaşındayım ve Tahran’da dünyaya geldim. Annem ve babam sanatçı değildi. Çocukluğumdan beri müziğe  ilgim var. 17 yaşımda başladım ve klasik Batı müziği eğitimi de aldım.

 

 

Nerelerde yaşadınız?

 

10 yıldır İran’ın dışında yaşıyorum. 8 yıl Dubai’deydim. 2 yıldır Kürdistan’dayım.

 

Neden Kürdistan’a geldiniz?

 

Bir arkadaşımın daveti üzerine iki günlüğüne Kürdistan’a geldim ama burayı sevdim. İran’da yapamadıklarımı burada gerçekleştirebileceğime düşündüğüm için kalmaya karar verdim. Kürt ve Fars kültür ve dillerinin birbirine yakın olması başka bir sebepti. Kürdistan’da Farsça şarkılara ciddi rağbet var.

 

 

Kürdistan’a ilk geldiğinizde neler hissettiniz?

 

İlk geldiğimde kesinlikle gurbette olduğumu hissetmedim. Buranın daha önce görmediğim İran’ın bir şehri gibi geldi. Sine'ye gittiğimde aynı duyguyu yaşamıştım. İran’ın dışında olduğumu hissetmedim.

 

Daha önce Kürdistan hakkında bilgi sahibi miydiniz? Kürt müziği hakkında bilginiz var mıydı?

 

Kürdistan hakkıdna çok az bilgim vardı. İran’da şarkıcıların Kürtçe şarkı söylediğini biliyordum. Müziğin büyük gruplarından Kamkarlar’ı (Kamkaran, Kamkar's) biliyordum. Onların sayesinde Kürt müziğini tanıdım. Kürtçe de şarkı söylüyorum.

 

 

Yeni bir projeniz var mı?

 

Kürdistan stüdyolarında Kürtçe şarkı seslendirmek istiyorum. Konser vermek isterdim ama mali kriz ve IŞİD’le savaştan dolayı halkın moralinin yerinde olmadığını düşünüyorum. Bu yüzden şimdilik erteledim.

 

Restoran ve kafelerde şarkı söylemeyi nasıl buldunuz?

 

Restoran gibi daha küçük yerlerde şarkı söylediğinizde halkla yakından ilişki kuruyorsunuz. Maddi durumu iyi olan şarkıclar restoranlarda şarkı söylemez.

 

 

En çok kimin bestelerini seslendiriyorsunuz?

 

Adnan Kerim, Şivan Perwer, Tayer Tofik, Muhammed Aziz gibi birçok sanatçının şarklarını seslendiriyorum. Kadın şarkıcılar arasında en çok Leyla Feriki ve Fırmesk... Kürdistan halkı daha çok Fars şarkıcılardan Hayde ve Mehesti’yi beğeniyor.

 

Kürt şarkıcıları Fars ve Arap şarkıcıları piyasayı işgal etmekle suçluyor. Buna katılıyormusunuz?

 

Bu doğru, Kürtler daha çok kadın sesini beğeniyor ve Farsça ile Arapça şarkılara çok ilgi var. Ayrıca Kürt kadın şarkıcılar restoranlarda şarkı söylemez.

 

Sizin açınızdan Dubai ile Kürdistan arasındaki fark nedir?

 

Ben burada daha mutluyum. Savaşa rağmen burada gönlüm daha rahat. Halkı misafirperver. Fars müziğini seviyorlar. Benim buradaki dinleyicilerimin sayısı Dubai’den daha fazla. Dubai’da sadece orada ikamet eden İranlılar’a şarkı söylerdim.

 

 

Hayatınızda biri var mı?

 

Kürt bir erkek arkadaşım var onu seviyorum ama evlilik planımız yok. Arkadaşım ailesinin bir yabancıyla evlenmesine müsaade etmediğini bu yüzden evlenemeyeceğimizi söylüyor.

 

Kürt’le mi yoksa bir Fars'la mı evlenmek istersiniz?

 

Fars veya Kürt olması benim için farketmez, önemli olan insan olmak.