'Tavafı' engellenen şair: Yaptığım sosyolojik bir deney

20-04-2015
Ömer Faruk Baran
A+ A-

Üsküdar Belediyesi’nin hayata geçirdiği “Asr-ı Saadet Köyü”ndeki Kabe maketini ihram kıyafetiyle ziyaret etmek istediği sırada güvenlik görevlilerinin engeline takılıp gözaltına alınan şair Cihat Duman serbest bırakıldı.

Cihat Duman, yaptığım şeyin hukuki, sanatsal ve sosyolojik bir deney olduğunu söyledi.

Duman, birkaç yıl önce gittiği Umre kıyafetleri ile ihram adabına uyarak bu sabah maketi ziyaret etmek istedi fakat güvenlik görevlileri, “Bu kıyafetlerle içeri giremezsin’’ diyerek “Asr-ı Saadet Köyü’’ne girmesine izin vermedi.  

Ardından gözaltına alınan ve ifadesi alındıktan sonra serbest bırakılan şair Cihat Duman, konuyla ilgil Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.


Kendinizi sosyal medyada İslamcı şair olarak tanıtıyorsunuz. Bir İslamcı şairi buna iten şey ne?

Kendimi sadece 24 saattir İslamcı şair olarak tanıtıyorum. Birkaç zamandır personamı sürekli değiştiriyorum. Muhtemelen bu gece bir kez daha değiştireceğim.


Yaptığınız şey bir eylem mi, şov mu, performans mı?

Yaptığım şey hukuki, sanatsal ve sosyolojik bir deneydir. Üç deney de seküler kanuna tabi memlekette geleneğin ve realitenin savaşını ortaya koydu. Reaksiyonlar bunu gösteriyor.


İhramdan dolayı gözaltına alındınız. Kılık kıyafet kanunu üzerinden hukuki olarak bunu nasıl açıklarsınız?

Kılık kıyafet kanununda ve kabahatler yasasında böyle bir şey yok. Cübbe sayılmıştır kanunda. Cübbeyi, hukukçu, imam ve akademisyen dışarıda giyemez. Kabahatler kanunda ise cinsel organların açıkta olması suçtur. Gerisi seküler yasalara uygun, geleneğimize de.


Paranız olmadığından dolayı böyle bir şeye kalkıştığınız iddia ediliyor. VIP Hac ziyareti yapan insanlara mesajınız var mı?

Onların 100 tavafı benim 1 tavafıma denk geliyor, gayb aleminde.


Bir şair olarak ihramda gözaltına alınmakla ilgili üç dize yazsaydınız şiirin başlığı ve dizeleri ne olurdu?

Heterodoksi gelecek, meleklerinizden öpecek

Hallac’ın kanı akmıyor

İnternet akmıyor

Akmıyoruz bizi biz yapan haleye


Hazır ihramınız da varken tavaf için kendi evinizde kendi Kabe maketinizi yapmayı düşünüyor musunuz?

Kâbe bir temsildir İbrahim dedemden kalan. Temsilin temsili kitschtir. Çirkin bir sanat konusudur. Sanat beni ilgilendirir. Sanat iman dışıdır. Kendiliğindendir. Bu sebeple evime bir maket yaptırmak istemem. Semtime yapılan maketin de “sanat kirası” bana ödenmelidir. Çirkinlik cezalandırılmalıdır. Hele hele bu siyaset malzemesi yapılıyorsa ouuuvv.


Cihat Duman / PORTRE

1984 yılında Elazığ'da doğdu. İlkokul ve liseyi Malatya'da okudu. 2005 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Yazıları çeşitli edebiyat dergilerinde çıktı. ''Ya Da Pişman Değilim'' adlı şiir kitabıyla 2010 Server Vakfı Edebiyat Ortamı Şiir Ödülü'nü aldı. Duman, İstanbul'da avukatlık yapıyor. 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli