VİDEO /ANTEP/UNESCO - Lahmacunla baklavaya uluslararası koruma

16-12-2015
Ahmet Aslan
Fatma Şahin
Fatma Şahin
Etiketler Fatma Şahin Gaziantep Lahmacun Bağdat UNESCO
A+ A-

Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi. Bu kararla lahmacundan, ekşili köfteye Antep mutfağı gastronomi dalında korumaya alındı.

 

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin, "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmekle ilgili, ellerindeki büyük potansiyeli, uluslararası bir dile çevirdiklerini vurguladı.

 

Gastronomi konusunda büyük bir özenle çalıştıklarını vurgulayan Şahin, lobi çalışması yaparak uzman kişilerden fikir aldıklarını söyledi.

 

Fatma Şahin Rûdaw’ın sorularını cevapladı.

 

Sayın başkan şehir olarak çok önemli bir ödül aldınız…

 

Evet. Gaziantep bu ödülü hakketti. Bizim birikmiş büyük bir insan hazinemiz var. Bu kararla kültürel mirasımızın zenginliği artık dünya tarafından tescillenmiş durumda. Özellikle İpek Yolu havzasında, bu coğrafyada her medeniyetin en zengin dönemi yaşanmış. Bugün bu birikimle gastronomi alanında Türkiye’nin en iyisiyiz.  Bunun uluslararası kuruluşlar tarafından tescili önemliydi. UNESCO’nun yaptığı bu birikimi tescil etmek oldu.

 

Bu ödülden sonrası için neler söylemek istersiniz?

 

Gastronomide aldığımız bu tescille önümüzde yeni bir dönem başladı. Tescilimiz, hayırlı uğurlu olsun! Elimizdeki bu büyük potansiyeli, uluslararası bir dile çevirdik. Hep birlikte bunu başardık. İnşallah, Türkiye'ye gelen turistin Gaziantep'te ağırlanması açısından önemli bir dönüm noktası yakalayacağız.

 

Bu karardan sonra kültür ve turizm alanında artık bunu çok iyi bir şekilde dünyaya duyurmamız lazım. Dünyayı  buraya taşımamız lazım. Dünya bu farklılığı, bu güzelliği yerinde görmeli. Bu nedene bununla ilgili büyük bir lansman yapacağız. İnşallah Cumhurbaşkanı’nın, Başbakan’ın, kültür ataşelerinin, büyük sanat insanlarının ve  gastronomi uzmanlarının katılacağı bir lansman yapacağız.

 

Gaziantep mutfağı neden bu kadar önemli?

 

Bu mutfağı yaratan coğrafya var. Mutfağımız gücünü toprak ve güneşten alıyor. Toprak ve güneş bize bu lezzeti sunuyor. Özellikle baharat çeşitlerimiz, kadınlarımız ve ustalarımızın buradaki yaratıcılığı, 400’e yakın yemek çeşidinin Gaziantep mutfağında oluşmasını sağlıyor. Bu önemli bir hazine, inşallah bunu dünyaya daha iyi anlatacağız. Çünkü artık yükselen bir değer var. Turizm alanı artık deniz, kum ve güneşten çıkmış durumda. Daha çok kültürel alan yükselen bir değer. İnsanların bu mutfağın nereden, nasıl geldiğini yapıldığını görmesi lazım.

 

 Görmeleri demek kent için yeni tanıtım projelerinin yapılması ve turist gelmesi demek…

 

Zaten başlattık. Bunun sonucunda bu oldu. UNESCO’nun tanıtım ile ilgili bütün uluslararası toplantılarına katıldık. Gaziantep mutfağının tanıtımını ustalarımızı götürerek hem yemeklerimizden hem tatlılarımızdan ikram ederek yaptık. Bu  iyi bir teorik çalışmaydı ama beraberinde kuvvetli  bir lansman da yaptık. Teriyle pratiği birleştirdik. Zaten UNESCO’nun karar vericileri bu farkı gördükten sonra bu kararı aldı.

 

Yemekleri UNESCO korumasına alınmış bir şehrin belediye başkanınnı en çok sevdiği ve yaptığı yemek hangisi?

 

Şimdi yemeklerimizin hepsi lezzetli. Hepsinde çok büyük bir emek var. Bizim bir fark yaratmamızın nedeni bizim yuvarlamamız, ekşili ufak köftemiz, içli köftemiz bütün çeşitlerimizde saatlerce uğraşmamız gerekiyor. Yani böyle bir çorba yapar gibi Antep yemeği yapmanız mümkün değil. Ciddi bir zaman ayırmanız lazım. Önce hammaddeyi çok iyi organize etmeniz, sonra bu farkı ortaya koymanız gerekiyor. Ben böyle baktığım zaman hepsi birbirinden lezzetli ama benim rahmetli annemin de çok iyi yaptığı “ekşili ufak köfte” dediğimiz, “analı kızlı” dediğimiz bir yemeğimiz var. Bu yemek firik ile et suyuyla yapılıyor. İçine nohut konularak ve özellikle nar ekşisiyle yapılıyor. Bu gerçekten çok farklı, lezzetli ve emek gerektiren bir yemek.

 

Sayın Başkan diğer yandan Antep’te çok sayıda Suriyeli mülteci var. Bu konuda belediyenizin çalışmaları da var…

 

Şu anda kampların dışında yaklaşık olarak 150.000 mülteciye evsahipliği yapıyoruz. Şanlıurfa ile beraber bölgede 2 milyonluk mültecilerin büyük bir bölümü beş altı büyük şehrimizle birlikte biz misafir ediyoruz. Onların yaşamıyla ilgili acil sorunları çözdükten sonra orta ve uzun vadeli tedbirler almamız gerekiyor. Özellikle çocukların eğitimi buradaki en önemli konulardan biri.

 

Ne kadar eğitim alabiliyor?

 

Bu çocukların mutlaka toplum içine girmesi, Türkçe öğrenmesi, diploma alması ve iyi yetişmesi gerekiyor. Bununla ilgili ben ilk başkan olduğumda 3000 çocuğumuz eğitim hayatından istifade ediyordu. Milli eğitim bakanlığıyla büyük bir çalışma yaptık yasa ve yönetmelikler değişti. Bugün 55.000 çocuk Gaziantep’te eğitim hayatına girdi.

 

Örnek bir çalışma oldu ve bütün illerde de Gaziantep farkını ortaya koydu. Bu çocukların eğitimi, hanımların dil öğrenmesi, meslek edinmesi, çalışma hayatının düzenlenmesi beraberinde bu güvenlikle ilgili alınabilecek en büyük koruyucu önlemleri aldık.

 

 Antep’in Bağdat ile kardeş şehir projesi ne aşamada?  

 

Şimdi tabii arka arkaya dört seçim geçirdik. Bağdat’la kardeş şehir olmak bizim için çok önemli çünkü bütün Ortadoğu’nun üretim merkeziyiz. Bağdat bizim komşumuz. Çok da güzel bir söz vardır bizde; “ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz” diye.

 

Bağdat çok özel şehir bizim için, orda kadın belediye başkanı olması yaptığımız çalışmalarda da ortak bir alana dönüşebilir. Gaziantep’le Bağdat’ın kardeş şehir olması için işadamlarımızla, elçiliğimizle beraber güzel bir çalışma başlattık. İnşallah 2016’da bunu tamamlamış olacağız.


 

PORTRE / Fatma ŞAHİN

 

Fatma Şahin, 20 Haziran 1966'da Gaziantep'te doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü'nü bitirdi. SANKO Holding'de İşletme Mühendisi ve İşletme Müdürü olarak çalıştı. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin ilk kadın bakanıdır. Evli ve 2 çocuk annesidir. 3 dönem AK Parti’den Gaziantep milletvekili seçildi. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı yaptı.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli