Şeyh Cafer: Şovenist Araplar ve Türkmenler peşmergenin Kerkük’e dönmesini engelliyor

Peşmerge 70’inci Tugay Komutanı olarak görev yapan ve önceki gün Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcılığına seçilen Şeyh Cafer Şeyh Mustafa, Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi için yeterli bütçe olmadığını belirterek, “Peşmergenin birleştirilmesi için öncelikle yeterli kapasiteye sahip bir karargâhımızın olması, daha sonra eğit donat programının olması gerekiyor” dedi.

Peşmergenin Kerkük’e dönmesinin kolay olmayacağını ifade eden Şeyh Mustafa, “Şovenist Araplar ve radikal Türkmen partiler, Peşmerge güçlerinin Kerkük’e dönmesinin önüne engel koyuyorlar” ifadelerini kullandı.

Yeni hükümet kabinesinin yanı sıra başkan yardımcılığı görevine getirilmesi konularını da değerlendiren Şeyh Cafer Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.

 

Size 70’inci Tugay Komutanı olarak mı hitap edelim ya da Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı olarak mı?

Ben şu ana kadar 70’inci Tugay Komutanıyım, çünkü yeni görevimle ilgili resmi atamam gerçekleştirilmedi. Resmi bir şekilde göreve geldikten sonra beni Kürdistan Bölgesi Başkan Yardımcısı olarak tanıtabilirsiniz. Sayın Başkan Neçirvan Barzani yurtdışındaki işlerinden dolayı üst yazıyı imzalayamadı. Başkanı’nın imzasını bekliyorum.

70’inci Tugay’a mı 80’inci Tugay’a daha fazla önem ve hizmet verildi? 80’inci Tugay’ın daha fazla önemsendiği yönünde görüşler var?

80’inci Tugay’ın da söylendiği kadar hizmet edildiğini zannetmiyorum. Öyle bir şey yok. Şu an biliyorsunuz Zirevani ve Özel Kuvvetler güçleri, eğitim, bütçe ve silah konusunda 70’inci ve 80’inci tugaylardan daha gelişmiştir. Onlara daha çok önem veriliyor. Sayıları da iki tugaydan daha fazladır. 70’inci Tugay Komutanlığı olarak elimizde yeterince bütçe yoktu.

Başkan Neçirvan Barzani ile çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Sayın Neçirvan Barzani’yle çalışma tecrübem oldukça fazla. Başbakanlığı döneminde Peşmerge Bakanıydım. Çalışma üslubunu, çalışma arkadaşlarıyla olan alışverişini, davranışlarını ve özellikle de karşısındaki özenle dinleme özelliğini gerçekten çok beğeniyorum. Hiçbir zaman kişiler ya da partiler arasında ayrımcılık yaptığını görmedim. Kendileri sadece kişinin çalışma kapasitesine bakardı, kimin daha verimli ve daha sadık oluğunu önemserdi.

Başbakan Mesrur Barzani’nin başkanlığındaki 9’üncü kabine hakkında ne düşünüyorsunuz?

Süreç çok farklı. Sayın Neçirvan Barzani’nin dönemi oldukça zor bir süreçti diyebilirim. Bir taraftan iç savaş ve iki yönetimle mücadele ediyor, diğer taraftan Peşmerge Güçlerini ve yönetimleri bir araya getirmeye çalışıyordu. Bu ana başlıklarla mücadele etmek ve hem KDP’nin hem de KYB’nin güvenini kazanmak oldukça zor bir adımdı. Sayın Neçirvan Barzani’nin iki yönetimin birleştirmesinde rolü olduğunu şu anki tabloya bakıp görebilirsiniz.

Kürdistan halkı zor günler geçirdi ve daha zor günlerin kendilerini beklediğine inanıyorlar. Halk Peşmerge Güçlerinin birleştirilip aynı çatı altında toparlanacağına inanmıyor. Siz bu konuda ne diyorsunuz?

Bence zor değil, bu konuda tecrübe sahibi olduk. Zor olmadığını söyleyecek kadar tecrübe edindik. Biz 12 peşmerge tugayını birleştirdik. Bahsettiğim tugay komutanlıklarında iki partiye mensup peşmergeler görev yapıyordu. Sosyalist ve Komünist partiden olanlar bile vardı. Birleştirilmiş tugaylar IŞİD savaşında zorlu bir denemeden geçtiler ve hepsi aynı cephede savaştı. Ancak genel olarak Peşmerge Güçlerinin birleştirilmesi hususunda birkaç nokta var. Bir iki taneyle sınırlı değil. Bunun gerçekleşmesi için bütçeye ihtiyaç var, geçtiğimiz dönemde güçleri birleştirmek için elimizde yeterli bütçe yoktu.

İki gücün birleştirilmesi neden bütçeye ihtiyacı var?

Bu iş için yeterli bütçe olmalı. Peşmergenin birleştirilmesi için öncelikle yeterli kapasiteye sahip bir karargâhımız olmalı. Aynı zamanda peşmergenin eğitime ve askeri olarak geliştirilmeye ihtiyacı var. Karargâh kurmadan peşmergeleri yerleştirmeden eğitim vermemiz mümkün değil.

Karargâh ve eğitim konusunda 70’inci mi 80’inci mi hangi tugay daha gelişmiş sayılır?

İki tugayın da aynı seviyede olduğunu söyleyebilirim. Çok farklı oldukları söylenemez. IŞİD savaşında ikisi de birlikte ve aynı oranda savaştı.

Peşmrgenin Kerkük’e dönmesi konuşuluyor. Bu dönüşün kolay olacağını düşünüyor musunuz?

Hayır, kolay olacağını düşünmüyorum. Kolay olmayacaktır.

Peki, neden kolay olmayacak?

Şovenist Araplar ve radikal Türkmen partiler, Peşmerge Güçlerinin Kerkük’e dönmesine karşı çıkıyorlar. Irak hükümetinin tavrı da bu konuda engel teşkil ediyor. Irak Başbakanı’nın tavrı olumlu olmasına rağmen Kerkük meselesinde sorun çıkarılıyor.