Ürdün Haşimi Krallığı Parlamentosu Başkanı Abdelmonem Al-Odat başkanlığında 16 milletvekilinden oluşan bir heyet Kürdistan Bölgesi’ni ziyaret etti.
Heyet, Erbil’de temaslarda bulundu, yetkililer ve parti yöneticileri ile görüştü.
Abdelmonem Al-Odat, Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ın güvenliği ve istikrarında önemli bir rol oynadığını vurgulayarak, “Bu sayede Irak eskisi gibi bölgedeki önemli görev ve rolünü geri kazanabilir” dedi.
Kürdistan Bölgesi ile Ürdün arasındaki tarihi ve derin ilişkilere de değinen Al-Odat, samimi ve iyi ilişkilerin ekonomik, sanayi, ticaret ve tarım sektörlerine de yansımasını umduğunu ifade etti.
Parlamento Başkanı Abdelmonem Al-Odat, Irak ve Kürdistan Bölgezi ziyareti, Amman-Erbil ilişkileri hakkında Rûdaw’ın sorularını yanıtladı.
Rudaw: Kürtler ve Ürdün halkı arasında tarihi derin bir bağ var ve bu sizin Kürdistan Bölgesi'ne ilk ziyaretiniz. Bu ziyaretin sebebi nedir? Bu, Ürdün Parlamentosu ile Kürdistan Bölgesi arasında başka ziyaretler veya ortak işbirliği olacağı anlamına mı geliyor?
Abdelmonem Al-Odat: Konukseverliğinizden dolayı bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Açıkçası Ürdün Parlamentosu heyetindeki arkadaşlarımla birlikte, kardeş Irak devletine genişletilmiş ziyaretimizin bir parçası olarak Irak Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmekten onur duyduk. Ziyaretimiz kapsamında tüm siyasi partilerle bir araya geldik. Ürdün ve Kürdistan Bölgesi arasındaki güçlü ve tarihi ilişkileri nedeniyle Kürdistan Bölgesi'ni ziyaret etmemizin gerekliliğinin farkındayız. Bu tarihi ve derin ilişkiler bizi her zaman bir araya getiriyor ve her zaman yenileniyor. Biz bu ilişkiden gurur duyuyoruz. Kürdistan Bölgesi'nin Irak'ta güç unsuru, ülkenin istikrarında önemli bir yeri olduğunu, Kürdistan liderlerinin oynadığı büyük rolün Irak'ı bölgedeki merkezi ve ana rolüne geri getirmede çok önemli olduğunu düşünüyoruz.
Rudaw: Kürdistan Bölgesi'nde yoğun bir programınız vardı, Başkan Mesud Barzani ile görüştünüz. Bu görüşme nasıldı, görüşmede dikkatinizi çeken ne oldu?
Abdelmonem Al-Odat: Ürdün parlamento heyeti ile birlikte Sayın Mesud Barzani’yi ziyaret etmekten şeref duyduk. Ekselanslarının Ürdün ve Kral II Abdullah ile güçlü bağları var ve Ürdün her zaman bu ilişkilerin bu seviyede kalmasını ve özellikle de güvenlik, siyasi ve ekonomi alanlarındaki işbirliğinin devam etmesi konusunda kararlı. Ürdün halkını temsil eden parlamento heyetimiz, siyasi liderler düzeyinde olan ilişkilerimizi devam ettirmek için buradayız. Sayın Başkan ile yaptığımız görüşmede de Ürdün ile samimi ilişkilerini bir kez daha yenileyerek bölge düzeyinde Kürdistan Bölgesi için örnek bir ilişki olduğunu samimi bir şekilde dile getirdi. Bugün de açık bir şekilde Ürdün’ün Kürdistan Bölgesi hakkındaki tutum ve görüşünü dile getirdik ki Kürdistan Bölgesi’nin, Irak'ın güvenliği ve istikrarında önemli bir rol oynadığı ortadadır. Bu sayede Irak eskisi gibi bölgedeki önemli görev ve rolünü geri kazanabilir. Geçtiğimiz yıllarda Irak'ın tanık olduğu ve tüm bölgeyi bir bütün olarak etkileyen istikrarsızlık nedeniyle acılar çektik. Bugün de güvenli, istikrarlı ve birleşik bir Irak olmadan bölgenin güvenliğinden ve istikrarından söz edemeyiz. Kürdistan Bölgesi liderlerinin Irak’taki dengelerin sağlanması konusundaki hikmet ve ileri görüşlülüğü her zaman bu sürecin en büyük destekçisi oldu. Bugün Kürdistan'la bizi bağlayan ilişkinin ortak işbirliği, ekonomik ve güvenlik entegrasyonunun sağlanması yoluyla devam etmesi gerektiğini düşünüyoruz. Tarihte biraz geriye dönersek, Kürdistan Bölgesi liderleri, Ekselansları Sayın Başkan Mesud Barzani, Başbakan ve Kürdistan Bölgesi Başkanı başkanlığı düzeylerinde Ürdün'ün Kürdistan Bölgesi'ne sağladığı güvenlik işbirliğini ve bu çetin savaşta sunduğu desteklerden dolayı teşekkür ettiler. Kürdistan Bölgesi, bu bölgenin Irak’ın ve hatta tüm bölgenin istikrarını baltalamaya çalışan terörizm ile radikal güçlere karşı savaşta çok önemli ve kilit bir rol oynadı. Biz bu zaferle gurur duyuyoruz. Bu zafer, ve tüm bölge halkını temsil eden bir zafer olarak görüyoruz. Bu zafer tüm Irak halkının işbirliği sayesinde Irak'ı mezhepsel, dini ve etnik temelde bölmeyi amaçlayan terörist güçleri ortadan kaldırarak başarılmıştır. Kürdistan Bölgesi, akılcı, olayları derin görme vizyonu sayesinde Irak'ın güvenlik ve istikrarını sağlamak amacıyla ülkedeki tüm aktif güçlerle birleştirip terörist güçleri ortadan kaldırmakta büyük ve önemli bir rol oynadı. Geçtiğimiz yıllarda yaptıklarından ve başardıklarından gurur duyuyoruz.
Rudaw: Bağdat ziyaretiniz sırasında Irak'ın rolünden bahsettiniz ve terörü yenme konusunda Irak'ın rolünü değerli bulduğunuzu belirttiniz. Kürdistan Bölgesi'ne bu konuda hiç destek sağlandı mı ya da ileriye dönük terörizm ve radikal ideolojiyle mücadelede işbirliği veya destek sağlayacak mısınız?
Abdelmonem Al-Odat: Majesteleri Kral II. Abdullah (Allah onu korusun), Kürdistan'daki liderlerle yakın ilişkilere sahip ve Ürdün, Kürdistan Bölgesi’nin teröre karşı savaşında her zaman destekleyici bir rol oynamıştır. Ürdün, bölgedeki diğer ülkelerden önce terörizm ve radikalizme karşı uyarıda bulunarak bölge ülkeleri arasında bir entegrasyon sağlanması konusunda taleplerini dile getirmiştir. Özellikle de Ürdün’ü Kürdistan Bölgesi’ne bağlayan ilişkiler sayesinde güvenlik, askeri ve terör ile aşırılıkçı düşünceye karşı çabaların birleştirilmesinde önemli bir rol oynadı. Bugün elde edilenler hepimiz için bir zaferdir.
Rudaw: Ürdün'ün tarım alanında oldukça başarılı deneyimleri var. Kürdistan'ın da tarım ve yatırım alanlarında çalışma imkânları var. Ürdünlü şirketler tarım veya üretim alanlarında Kürdistan’da yatırım yapmayı düşünüyor mu?
Abdelmonem Al-Odat: Gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret sayesinde Ürdün Haşimi Krallığı ile Kürdistan Bölgesi ve genelde Irak arasındaki güçlü ilişkileri anlıyoruz. Ürdün ve Kürdistan arasındaki bu örnek ilişkiler bir takım anlaşmalar ile ekonomik, sanayi, ticari ve tarımsal sektörlerinin geliştirilmesine çevrilmelidir ki böylece iki halk ve iki ülke üzerinde olumlu bir şekilde yansıtılsın. Allah'ın izniyle, Ürdün Parlamentosu temsilcilerinin yapacağı bu ziyaret de ekonomik, sanayi ve ticari alanlarında ilişkilerin güçlendirilmesine vesile olacaktır. Malumunuz, IŞİD’e karşı savaşın sona ermesinin ardından, Covid-19 salgını dünyayı ve tüm bölgeyi etkisi altına aldı. Covid-19 salgını, tüm ekonomik sektörleri derin ekonomik krizlerle karşı karşıya bıraktı. Günümüzde kalkınma çarkı, başta Ürdün ve Kürdistan Bölgesi olmak üzere iki ülke arasındaki işbirliği ve mübadelenin yoğunlaştırılması yoluyla ilerletilmelidir. İnşallah her alanda işbirliği yaparak birbirimize olan desteğimizi artırarak Covid-19’un etkilerini en aza indireceğiz.
Rudaw: Ürdün’de çok sayıda Kürt olduğu ifade ediliyor, sayılarının 300 bine yaklaştığı söyleniyor. Kürtlerin Ürdün’deki varlığının ilişkileri güçlendirme ve genişletme konusunda bir faktörü olduğunu düşünüyor musunuz?
Abdelmonem Al-Odat: Bugün çok açık bir şekilde bundan bahsettik. Özellikle tüm bölgeyi büyük sorunlarla karşı karşıya bırakan "Arap Baharı" döneminde bütün bu kargaşa Ürdün sınırlarını da sardı. Ancak Ürdün ayakta kalmayı başardı ve Arap Baharı modelini farklı şekilde gösterdi. Bu da Ürdün halkının ve Ürdün liderliğinin hikmet ve vizyonu sayesinde başarıldı. Ürdün’ün kuruluşundan bu yana dışlanmayı tanımamasının ve toplumun tüm bileşenleri ile tüm kesimlerinin temsil edilmesi ve sahiplenmesi gerektiğine mutlak inancının bir sonucu olarak birlik ve beraberliği korumayı başardı. Tam da bu yaklaşım nedeniyle halk Kral Abdullah ile birlikte omuz omuza durarak başarıya ulaştı. Birçok ülke kriz ve çekişmelerin pençesindeyken Ürdün’ün bu süreçleri atlatması ve güçlü kalarak ülkeyi huzura ulaşmasının sırrı da tam da buydu.