Almanya'da yeni göç yasası: İş bulmak ve vatandaşlık almak kolaylaştı

Paderborn Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramon Hansmeyer, Almanya’nın göç alan bir ülke olduğunu anlaması gerektiğini ifade ederek, hükümetin bundan sonra yasaları buna göre düzenlemesinin isabetli olacağını söyledi.

Almanların Iraklı vatandaşlara önyargıyla yaklaştığını ifade eden Ramon Hansmeyer, bunun ülkede yaşanan savaş ve terör olaylarından kaynaklandığını söyledi.

Almanya’nın belirli mesleki ihtiyaçları için kriterlerde kolaylık sağladığını belirten Alman öğretmen, “Şimdi, belirli mesleki ihtiyaçları karşılamak üzere yasal göçmenlerin Almanya'ya girmelerini kolaylaştıran ve izin veren aşamalı olarak uygulanacak parlamentoda onaylanmış bir yasa var” dedi.

Almanya’nın göçmen kriterlerinde kolaylık sağladığını ifade eden Hansmeyer “Mesleğin türüne bağlı olarak yaş sınırlaması var; burada temel nokta şu; kişinin emeklilik sistemine ödeme yapacak kadar yaşa sahip olması ve sosyal sisteme bağlı kalmaması gerektiğidir. Bu yaş genellikle 40 ila 45 yaş arasındadır. Bu yaştan büyük olanlar için süreç tabi ki zorlaşıyor” diye konuştu.

Alman hükümetinin AB ülkeleri dışındaki ülke vatandaşlarına yanı mesafede yaklaştığını belirten Paderborn Üniversitesi Öğretim Görevlisi Hansmeyer, “İster Suriye ve Türkiye olsun ister Kürdistan Bölgesi veya Bağdat olsun aralarında hiçbir fark yok” şeklinde konuştu.

Hansmeyer, yasal yollarla Almanya’ya gidenlerin sigorta pirimi yatırmaları takdirde 5 yıl içerisinde Alman vatandaşlığını kazanabileceklerini aktardı.

Paderborn Üniversitesi Öğretim Görevlisi Ramon Hansmeyer Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

Rûdaw: Yasal yollarla Almanya’ya çalışmak için gelmek isteyen biri ne yapmalı?

Ramon Hansmeyer: Öncelikle beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim, konu hakkında konuşma şansına sahip olduğum için mutluyum. İyi haber şu ki Almanya sonunda göç alan bir ülke olduğunu anlıyor ve yasal yollarla Almanya’ya gelen göçmenler için yasalarını buna göre kolaylaştırmalı. Geçtiğimiz yıllarda Almanya'ya ne uygulamalar farklıydı. Şimdi, belirli mesleki ihtiyaçları karşılamak üzere yasal göçmenlerin Almanya'ya girmelerini kolaylaştıran ve izin veren aşamalı olarak uygulanacak parlamentoda onaylanmış bir yasa var.

Rûdaw: Almanya’ya gitmek için herhangi bir yaş sınırlaması var mı?

Ramon Hansmeyer: Mesleğin türüne bağlı olarak yaş sınırlaması var; burada temel nokta şu, kişinin emeklilik sistemine ödeme yapacak kadar yaşa sahip olması ve sosyal sisteme bağlı kalmaması gerektiğidir. Bu yaş genellikle 40 ila 45 yaş arasındadır. Bu yaştan büyük olanlar için süreç tabii ki zorlaşıyor.

Rûdaw: Almanya’ya göç edecek kişilerin hangi seviyede Almanca bilmesi gerekiyor?

Ramon Hansmeyer: Her şeyden önce hangi yasal temel koşullarda Almanya’ya gidileceğine karar verilmeli. Şu anda birkaç yasal dayanak var. Bunların arasında, Almanya'ya eğitim almak veya bir eğitim programına katılmak istiyorsanız, kesinlikle ben Irak gibi bir ülke için bu yolu tavsiye ediyorum. Zira bunun için yasalar kolay hale getirildi. Mühendislik diplomanız var ya da kamyon şoförüyseniz fark etmiyor öncelikle Almanya'ya hangi temelde gideceğinize karar vermelisiniz, bu da hangi düzeyde Almancaya ihtiyacınız olduğunu belirleyecektir. IT alanında çalışacaksanız A1 seviyesi tek başına yeterli olabilirken hemşirelik için B2'den fazlası gerekli olabilir.

Rûdaw: Hangileri iş imkanına daha kolay erişebiliyor doktorlar mı, mühendisler mi yoksa başka alanlardan mezun olanlar mı?

Ramon Hansmeyer: İki husus arasındaki farkı bilmemiz gerekiyor, birincisi, Almanya büyük bir demografik değişimle karşı karşıya kaldı, bu da çok sayıda işçiye ihtiyacımız olduğu anlamına geliyor, çünkü Alman gençleri çalışmayı sevmiyor, Alman gençleri mühendislik ve matematik gibi zor mesleklerde çalışmaktan hoşlanmıyor. Bu nedenle mühendislik alanlarında çok fazla fırsat var. Aynı zamanda tıp alanlarında doktorluk ve hemşirelik alanlarında birçok fırsat var. Lojistik gibi iş dünyasında ve madenciliğin tüm alanlarında birçok fırsat var; Almanya'da genç neslin çalışmaktan hoşlanmadığı tüm sektörlerde pek çok fırsat olduğunu söyleyebilirim.

Rûdaw: Buradan gidenler Kürdistan Bölgesi’nden mi olmalı, ya da Suriye, Türkiye ve İran vatandaşlığına sahip Kürtler de mi Almanca öğrenip gidebilirler mi?

Ramon Hansmeyer: Şimdi yasal olarak arada büyük bir fark yok, AB ülkeleri dışındaki bütün ülkelere aynı gözle bakılıyor. Hangi pasaportun sahibi olurlarsa olsun aynı şekilde işlem görüyorlar. Arada sadece küçük bir fark var. Örneğin BM’nin kara listesinde yer alan bir ülkenin vatandaşı ise BM o ülke vatandaşlarının hemşirelerinin tayinine izin vermiyorsa. Onun dışında genel olarak pasaportlar arasında hiçbir fark yok. İster Suriye ve Türkiye olsun ister Kürdistan Bölgesi veya Bağdat olsun aralarında hiçbir fark yok.

Rûdaw: Diploması olmayan biri Almanca öğrenebilir ve Almanya’ya yasal yollarla gidebilir mi?

Ramon Hansmeyer: Elbette, iyi haber şu ki eğitimlerine devam etmek için Almanya'ya gidebilirler. Burada istenen tek şart lise diplomasına sahip olması ya da Almanya’daki ortaokul diplomalarına eşdeğer bir diplomaya sahip olmaları. Irak'ta 12 yıl eğitim gördüyseniz; Almanya'ya başvurup eğitim alabilirsiniz ve üç yıl sonra Almanya'da çok yüksek bir derece alırsınız ve buna dayanarak bir iş bulabilir ve ardından Alman pasaportu ve yasal olarak daimi ikamet için başvuruda bulunabilirsiniz.

Rûdaw: Bu şartlar doğrultusunda Almanya’ya giden bir kişi 5 yıl sonra Almanya vatandaşlığına sahip olabilir mi?

Ramon Hansmeyer: Evet, bu çok kolay bir uygulama. Almanya'da yasal olarak kayıtlı bir çalışan olarak sosyal sigorta pirimi yatırdığınız takdirde, beş yıl sonra Alman pasaportu başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu normal bir süreçtir ve pasaportu alabilirsiniz ancak herhangi bir suç işlememiş olmanız ve sıradan bir insan olmanız gerekmektedir. Bütün kriterleri yerine getirmeniz durumunda kesinlikle Alman vatandaşlığını alabilirsiniz.

Rûdaw: Bu süreci Kürdistan Bölgesi’nde gördünüz, Manila'da bizzat bu işlemleri yaptınız, aralarındaki fark neydi?

Ramon Hansmeyer: Aralarında ufak bir kültür farkı var, Irak petrol ihraç ediyor. Filipinlerde bu farklı, onlar yurtdışında iş gücü gönderiyorlar. Filipinliler eğitilmiş ve kültürleri yurtdışına çalışmak üzere yurt dışına insan göndermek üzerine kurulmuştur. Ancak bu durum Irak'ta biraz daha azdır. Bu aralarındaki en büyük farklardan biridir. Bir diğer fark da Filipinler'de sürecin çok organize ve biraz daha zor olmasıdır. Tüm kriterleri yerine getirmediğiniz takdirde Filipin yetkilileri sizi gözaltına alıyor ve Almanya'ya gitmenize izin vermiyor; Irak vatandaşlarının Almanya'ya gitmesinin daha kolay olduğunu düşünüyorum çünkü Iraklı yerel yetkililer insanların Almanya'ya gitmesini ve orada çalışmasını kolaylaştırıyor. Bana göre Filipinler'de insanların daha çok denizcilik, otel ve restoranlarda çalışmak istiyorlar. Ancak burada böyle değil insanlar daha çok Tıp ve mühendislik alanlarında çalışmak istiyor.

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi’ndeki insanlar mı yoksa Filipinliler mi daha çok Almanya’ya gitmek istiyor?

Ramon Hansmeyer: Filipinliler yasal yollarla göç etmek istiyorlar. Yaklaşık 10 yıldır Almanya Filipinlileri tayin etme konusunda yatırımlar yapıyor. Özellikle hemşirelik alanında Filipin’den iş gücünü Almanya’ya getirmeyi amaçlıyor. Bunun Irak için yapıldığını söyleyemeyiz. Savaşlar ve güvenlik endişelerinden dolayı Almanlar şu ana kadar bu konuya sıcak bakmadı. Almanların zihninde Irak’ın o eski tablosu hala kaldığını söyleyebilirim. Almanlar Irak’ta hala savaş ve terörün devam ettiğini düşünüyor bu nedenle sanayi alanında Irak’a odaklanmadıklarını söyleyebilirim. Bizler bu tabloyu değiştirmek için buradayız.