HÜDA-PAR Genel Başkanı: Kürtçe ikinci resmi dil olmalı
HÜDA-PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, temel insan haklarının bir lütuf gibi sunulamayacağını ve şarta bağlı olarak verilmemesi gerektiğini ifade ederek, Başta Kürtler olmak üzere anadilde eğitimin mutlaka herkese bir hak olarak verilmesi gerektiğinini söyledi.
İshak Sağlam, “Kendi içimizde bu sorunları halletmediğimiz sürece, imparyalist güçler parmak basak, bizim zayıf noktalarımıza dokunarak içimizi karıştıracak” dedi.
Sağlam, “Şuanda genel bir ittifakla ilgili bir düşüncemiz, bir kararımız yoktur” ifadelerini kullandı.
İshak Sağlam Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:
HÜDA-PAR Genel Başkanı seçildiniz. İlk olarak mesajınız nedir?
Bu bir hizmet yarışıdır bizden öncekiler bu partiyı bir yerden alıp bugüne kadar getirdiler. Bu bayrak yarışını devir aldılar. Aynı davanın yolcuları olarak şuanda bu ağır yük benim omuzuma yüklendi. Allah’ın izniyle bu yükü bir az daha ileri götürmek için gayret sarf edeceğiz, çalışcağız.
Kongrede yaptığınız konuşmanızda Kürt sorunu ve Türkiye’deki diğer sorunlara değindiniz. HÜDA-PAR’ın özellikle Kürtlerle ilgili nasıl bir programı var?
Parti programımızda Kürt meselesiyle iligli ciddi yer var. bunun bir sistem sorunu olduğunu dile getiriyoruz. 70-80 yıldan beri yanlış iliklenmiş, bu nedenle bu sorunlar bir sonuçtur. Bu sorunlar haledilirse bunun da çözüleceğine inanıyoruz. Programımızda da belirttiğimiz gibi, başta Kürtler olmak üzere anadilde eğitimin mutlaka herkese bir hak olarak verilmesi gerektiğinini ve bunun için herhangi bir lütuf gibi sunulmaması gerektiğini dile getiriyoruz. Bu bir haktır. Temel insan hakları bir lütuf gibi sunulamaz, bir şarta bağlanamaz. Bunun mutlaka verilmesi lazım. bu geciktikçe, sorunlar da artacaktır. Uzun bir süredir bu sorunların ne şekilde arttığını müşahade ediyoruz.
Kendi içimizde bu sorunları halletmediğimiz sürece, imparyalist güçler parmak basak, bizim zayıf noktalarımıza dokunarak içimizi karıştıracak. Bizi bizle uğraştırarak zarar görmemize ve dağılmamıza sebep verecekler. Bunlara bu şekilde fırsat vermemek için başta Kürt meselesi olmak üzere kendi iç sorunlarımızı kendimizin halletmesi gerektiğine inanıyoruz. Başta anadilde eğitim olmak üzere Kürtçe’nin ikinci bir resmi dil olarak kabul edilmesi gerektiğini ve anayasal olarak güvence altına alınması parti programımızda belirttik. İnşallah bu konuda da önümüzdeki süreçte diğer problemler de olduğu gibi elimizden geleni yapmaya çalışacağız.
Önümüzde belediye seçimleri var. Kürtleri birleştiren ve tek cephede toplayan bir ittifaktan bahsediliyor. HÜDA- PAR olarak HDP ile sorunlar yaşadığınızı biliyoruz. Bu ittifak konusunda ne düşünüyorsunuz? Sizce Kürtler önümüzdeki seçimlerde tek cephede toplanabilir mi?
Yerel seçimler dediğiniz gibi, yereldir. İl ve ilçe bazında belki birkaç il bazında, seçimlerde ittifak bu şekildedir. Daha önce ülke çapında ittifak yapanlar bile yerel seçimde ittifakları yerel hale getirmeyi düşünüyorlar. Şuanda şu veya bu partiyle herhangi bir kimseyle yerel seçimlerde ittifak yapma gibi bir durumumuz, gündemimiz yok. Ama seçim var, neticede siyasi gündem çok hızla değişiyor. önümüzdeki süreç önümüze ne getirecek onu bilemiyoruz. Önümüze bu tür sorunlar geldiği zaman yetkili kurullarımız toplanır ve bununla ilgili bir karar verir. Şuanda genel bir ittifakla ilgili bir düşüncemiz, bir kararımız yoktur.
İshak Sağlam kimdir?
1966 yılında Batman'ın Kozluk ilçesinde doğan İshak Sağlam, 1989 yılında Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.
3'ü kız toplam 7 çocuk babası olan Sağlam, Mustazaf Der Genel Başkanlığı görevini de yaptı.