​Alman yetkili: Deneyimli ve kalifiye göçmenlere ihtiyacımız var​

08-07-2024
Rûdaw
Etiketler ​​Almanya Kürdistan Bölgesi Klaus Streischer Almanya
A+ A-

Almanya'nın Kürdistan Bölgesi Başkonsolosu Klaus Streischer, ülkesinin iş gücüne ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Almanya'nın yasal yollarla gelen kalifiye ve vasıflı göçmenlere ihtiyacı var” dedi.

Rûdaw TV’de Nwenar Fatih’in sunduğu "Rûdawi Amro" programına konuk olan Almanya'nın Kürdistan Bölgesi Başkonsolosu Klaus Streicher, Almanya'da sığınma başvuruları reddedilen 30 bin Irak vatandaşının geri gönderilmeye zorlanmayacağını açıkladı. 

Klaus Streicher “Göçmenlerin gönüllü olarak geri dönmesinden yanayız. Almanya'dan ayrılmaları isteniyorsa onlara her zaman gönüllü olarak geri dönme fırsatı verilmekte. Ancak belirlenen yasalara uymamaları durumunda onları zorla sınır dışı edebilir veya geri gönderebiliriz” ifadelerini kullandı.  

StreicherRojavalıların, Almanya'da ailelerinin yanına dönmek üzere Erbil'deki Alman Konsolosluğuna kolay ulaşmaları için Kürdistan Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile yakın koordinasyon içinde çalısıp bir çözüm bulduklarını söyledi.   

IŞİD’e Karşı Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Kürdistan Bölgesi’ndeki varlığına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Alman yetkili, “IŞİD'e karşı görevin devam ettiği sürece Alman kuvvetlerinin de bu misyonun bir parçası olmaya devam edeceğinden eminiz” diye konuştu. 

Kürdistan Bölgesi’nde 10 Ekim'de yapılması kararlaştırılan seçimler hakkında da konuşan Klaus Streicher, “Demokrasilerde seçimler önemlidir. Elbette bu seçimlerin ertelenmesi biz yakın dostlar ve ortaklar için sorun olmuştu. Dolayısıyla tüm siyasi güçler tarafından kabul edilebilir görünen yeni bir tarihin belirlenmiş olmasından elbette çok memnunuz” dedi. 

Başkonsolos Klaus Streicher Rûdaw’ın sorularını yanıtladı: 

Rûdaw: Sayın Klaus, Rûdaw'a hoş geldiniz, burada olduğunuz için mutluyum. 

Klaus Streicher: Beni davet ettiğiniz için çok teşekkür ederim ve burada olmaktan mutluyum. 

Rûdaw: Çok teşekkür ederim, Almanya ile Kürdistan Bölgesi arasındaki ilişkilerden başlamak istiyorum. İlişkileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Herhangi bir değişim söz konusu mu? 

Klaus Streicher: Irak'ın genel olarak Almanya için önemli bir ortak olduğunu söyleyerek başlayayım, ancak Almanya'nın Irak içerisinde kesinlikle Irak Kürdistan Bölgesi ile özellikle yakın ve dostane bir ilişkisi var. Elbette hepimiz bu ilişkileri daha da derinleştirmek ve güçlendirmek için çalışıyoruz, dolayısıyla evet, bu önemli görev üzerinde sürekli çalışıyoruz ve gelecekte Kürt ortaklarımız ve dostlarımızla çok yakın ve dostane ilişkiler kuracağımız konusunda çok iyimseriz. 

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nden pek çok üniversite mezunu ve genç yasal olarak Almanya'ya eğitim görmek ve çalışmak için gidiyor. Siz Başkonsolos olarak Almanya'ya eğitim ve çalışma için giden üniversite mezunlarının sayısının arttığını düşünüyor musunuz?  

Klaus Streicher: Şimdi değil. Elbette pek çok kişi bizden Almanya'ya seyahat etmek ve okumak için vize ve izin istiyor. İlerleyen süreçte bu sayının artacağını düşünüyorum. Çünkü Almanya’da yakın gelecekte özel mesleki yeteneği olanların Almanya'ya göç etmesini kolaylaştırmak için yeni bir yasa çıkarılacak. Maalesef şu anda size daha fazla ayrıntı veremeyeceğim çünkü söz konusu yasa henüz her iki meclisten de geçmedi ama çok yakında çıkacak.  

Rûdaw: Yasanın her iki meclisten geçmesi durumunda vasıflı kişilerin Almanya'ya gitme ve çalışma şansının daha da artacağını mı söylüyorsunuz? 

Klaus Streicher: Evet doğru, mesela Almanya'da ikamet etme ve iş arama süresinin bir yıl uzatılması planlanıyor. Elbette alacağımız göçmenler bazı şartlara tabi tutulacaktır. Örneğin alınacak kişiler kalifiye olmalı ve başlangıç sevyesinde dil bilmelidir. Bununla birlikte göçmenlerin bir yıl daha Almanya'da kalmasını sağlayacak birtakım kriterlere sahip olması önemli. Özellikle Almanya'da kaldığı sürede çalışabileceği bir iş bulmalı aynı zamanda çalışarak geçimini sağlayabilir durumda olmalı. Belli bir miktarda gelir elde ederek geçimini sağlamanın önemli bir adım olacağını düşünüyorum. 

Rûdaw: Erbil'de de Goethe Enstitüsü'ne dil eğitimi için gidilebilir? 

Klaus Streicher: Evet, doğru. 

Rûdaw: Konu dile öğrenmeye gelmişken, Kürdistan Bölgesi'nden Almanca öğrenmek isteyenler var mı? 

Klaus Streicher: Evet, ama bu konuda şu anda elimizde güncel bir veri yok ama hâlâ çok fazla talep var. Goethe Enstitüsü, Kürdistan ve Irak'ta sahip olduğumuz dil kurslarının en önemli okullarından biri diyebilirim. Büyük enstitümüzün Erbil merkezli olmasından ve sadece Kürdistan Bölgesi'nden değil, Irak'ın tamamından sorumlu olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. 

Rûdaw: Sanırım birçok insan göç konusunda daha fazla bilgi edinmek istiyor ve kafasında birçok soru var. Ancak Alman hükümetinin özel temsilcisi geçtiğimiz günlerde göç anlaşması konusunda Kürdistan'ı ziyaret etti, hatta farklı şehirleri ziyaret ederek yetkililerle görüştü. Bu ziyaretin sonucu hakkında bize bilgi verebilir misiniz?  

Klaus Streicher: Ziyaretin amacı göç konusundaki ikili koordinasyonumuzu gözden geçirmekti. Almanya'da yasal olarak kalma hakkı olmayan Irak vatandaşlarını da sistematik olarak geri gönderme uygulamamız elbette bir sır değil. Söylediğim gibi asıl odak noktası ikili koordinasyonu incelemekti ve sanırım burada yetkililerle çok iyi görüşmeler yaptık ve birçok konuyu açıklığa kavuşturduk. Ayrıca (Alman hükümetinin özel temsilcisi) Ortak Kriz Koordinasyon Merkezi ve ulusal gönderme mekanizması gibi ilgili makam ve kurumların çalışmalarından da oldukça memnun olduğunu belirtti. Kürdistan Bölgesi Hükümeti, göçmenleri ve potansiyel göçmenleri iltica konusunda bilgilendirmeye, farkındalık yaratmaya ve geri dönenleri Kürdistan Bölgesi'ne döndüklerinde desteklemeye hazır olduğunu beyan etti.  

Rûdaw: Alman hükümetinin özel temsilcisi Kürdistan Hükümeti yetkililerine ne gibi bir mesaj verdi?   

Klaus Streicher: Mesaj, sadece Kürdistan Hükümeti ile değil, ilgili kurum ve yetkililerle de bu koordinasyonu derinleştirmek ve fikir alışverişlerimizi genişletmek istediğimiz yönündeydi. 

Rûdaw: Geçtiğimiz günlerde İtalya'da göçmen teknesinin battığı olayın tekrarlanmaması için Avrupa Birliği ve Almanya ne gibi önlemler alıyor? 

Klaus Streicher: Bence bu olay çok üzücü. İnsan kaçakçılarının insanları bir noktadan diğer noktaya götürdüğü sırada onları umursamadıklarını, sadece aldıkları parayı önemsediklerini çok açık bir şekilde deneyimledik. 

Rûdaw: Kaçakçılar insanları para ve kazanç olarak görüyor.  

Klaus Streicher: İnsanların yasadışı göçün tehlikeleri konusunda bilinçlendirmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Örneğin Kürt dostlarımızın Ortak Kriz Komiteleri aracılığıyla insanları bilinçlendirme çalışmalarında yaptığı bir şey. Bizim burada çalışmalarımız ve rolümüz var, G-Mac olarak bilinen (Alman İstihdam, Göç ve Yeniden Entegrasyon Merkezimiz) var. Bu merkez yalnızca Almanya'dan Kürdistan Bölgesi'ne geri gönderilen göçmenleri desteklemek için değil, aynı zamanda onları yasal yollar konusunda bilgilendirmek için görev yapıyor.  

Rûdaw: Almanya ile Irak arasında şimdi bir anlaşma var Almanya'da davaları Alman mahkemeleri tarafından reddedilen 36 bin Iraklı sığınmacı var. Bunlar Irak'a geri gönderilecekler, bu sayı içersinde Kürdistan Bölgesi’nden de vatandaşlar mevcut, bu süreç nasıl devam edecek?  

Klaus Streicher: Öncelikle şunu söyleyeyim, Almanya göçmenlere ihtiyaç duyan bir ülke. Biz Almanlar ve Alman hükümeti olarak yabancıları ve iltica etme imkânı olan insanları hoş karşılamak istiyoruz. Ancak Almanya'ya gelmek isteyen tüm göçmenleri kabul edemiyoruz, dolayısıyla maalesef bir kısmının geri gönderilmesi gerekecek. Bu sayının biraz düştüğünü düşünüyorum, şimdi 30 bin'in biraz altında olduğunu biliyorum ama haklısınız, bu insanların yasal olarak kalma hakları yok ve tabii ki önceliğimiz onları geri göndermek değil.  

Bu nedenle, esasen bu kişilere yetkililerden Almanya'yı terk etmeleri yönünde talepler geldiğinde, onlara her zaman gönüllü olarak geri dönme fırsatı veriliyor ve ancak bu şartlara uymamaları durumunda onları zorla sınır dışı edebilir veya geri gönderebiliriz. 

Ama bizim amacımız her zaman gönüllü olarak dönmelerini sağlamak ve bunun için de geri dönüşlerini kolaylaştırmak için belirli maddi destek sağlıyoruz. Şunu da söylemeliyim ki, bunu yapan ender ülkelerden biriyiz ve diğer birçok ülke de onları geri gönderiyor.     

Rûdaw: Yani geri gönderilecekler ve maddi olarak desteklenecekler mi? 

Klaus Streicher: Evet, belli bir mali destek (ödenek) alacaklar ve geri döndüklerinde elbette ulusal yönlendirme mekanizması çerçevesinde Kürt yetkililerinden, örneğin Ortak Kriz Komitelerinden destek ve tavsiye alabilecekler. Ayrıca Almanya'nın finansal olarak desteklediği kurumlar aracılığıyla, daha önce de belirttiğim gibi G-Mac merkezleri aracılığıyla. Şu anda biri Erbil'de, diğeri Bağdat'ta olmak üzere iki merkezimiz var ama bu merkezlerin sayısını Irak'ın diğer yerlerinde ve Kürdistan Bölgesi’nde artırmak istiyoruz.  

Rûdaw: Yani Almanya, ülkelerine dönmek veya ülkelerine geri gönderilmek isteyen göçmenlere mali destek sağlıyor. Irak'ta ve Kürdistan Bölgesi'nde, geri dönenlerin kendi toplumlarına entegre olmalarını desteklemek için hükümetle birlikte çalışıyorlar.  

Klaus Streicher: Evet, doğru. 

Rûdaw: Tabii ki bu iki yönlü bir yol, Almanya ve göçmen alan ülkeler, Irak ve Kürdistan Bölgesi dolayısıyla bu konuyla ilgili burada yetkililerle görüşüyorsunuz. Irak hükümeti bu plana nasıl bakıyor ve ne ölçüde yaklaşıyor? Irak ile Almanya arasında bu planla ilgili koordinasyon ne şekilde? 

Klaus Streicher: Irak hükümetinin bu konuda iyimser bir yaklaşıma sahip olduğunu hissediyorum ama malumunuz Irak benim sorumluluk alanım değil. Ancak Göç Özel Komiseri'nin ziyaretinden, Bağdat'taki yetkililerle yaptığı görüşmelerin olumlu geçtiğini, koordinasyonun daha da derinleştirilmesi ve genişletilmesi konusunda net sinyaller verdiklerini anlıyorum. 

Rûdaw: Evet, 30 bin veya 36 bin Ezidi'den bahsediliyor. Onların dosyası da bu çerçevede değerlendiriliyor, ancak Ezidi Kürtlerin durumu farklı. Soykırıma uğradılar, ana bölgeleri olan Şengal’de hala istikrarsızlık hakim. Almanya'da özel bir statüleri var mı? Mahkemelerde onlara farklı davranılıyor mu? 

Klaus Streicher: Yasal olarak hayır, ama elbette tüm Alman makamları ve tüm mahkemeler Ezidilerin özel durumlarının farkında, ancak dediğim gibi temelde tüm yabancıların gönüllü veya zorunlu geri dönüşü, her dava ayrı ayrı karara bağlanıyor. Sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olan her yabancının, mahkemede karara itiraz etme olanağı vardır. Elbette mahkemeler şahısların dosya ve davalarını dikkatlice inceliyor. Ezidiler söz konusu olduğunda mahkeme, onların özel durumlarını ve Irak'ta yaşarken karşılaştıkları zorlukları mutlaka dikkate alıyor. 

Rûdaw: Suriye'den, özellikle Rojava olarak bilinen Kürt bölgelerinden çok sayıda kişi Erbil'e gelerek Alman Konsolosluğu aracılığıyla aile birleşimi başvurusunda bulundu. 

Klaus Streicher: Evet bu doğru. 

Rûdaw: Ama Rojava'dan Kürdistan Bölgesi'ne gelmenin önünde engeller var. Erbil'deki Alman Konsolosluğu'na gelmek onlar için kolay değil, bunu kolaylaştırmak için Kürdistan Hükümet ile koordinasyonunuz var mı? 

Klaus Streicher: Burada ayrıntıya girmeyeceğim ama sadece şunu vurgulamak isterim ki, Kürdistan Hükümeti İçişleri Bakanlığı ile yakın koordinasyon içindeyiz. Bu kişilerin konsolosluğa gidip işlemlerini yapmalarına imkân veren bir çözüm bulduk.   

Rûdaw: Rojava'dan çok sayıda dosya var mı? Rojava’dan çok sayıda talep alıyor musunuz? 

Klaus Streicher: Bu süreç hala devam ediyor. Dediğim gibi, yaşadığımız sorunun farkında olduğumuz için en kısa sürede bakanlıkla iletişime geçip birlikte bu kişilerin sınırı geçip konsolosluğa gelmelerini sağlayacağız. İçişleri Bakanlığı ile söz konusu dosyaların incelenmesi için bir mekanizma bulduk. 

Rûdaw: Sayın Klaus, Kürdistan Bölgesi'ndeki çok sayıda vatandaşımız şu anda sizi izliyor. Sizi izleyen ve Almanya'ya göç etmeyi planlayan insanlara mesajınız nedir? 

Klaus Streicher: Öncelikle insanların Almanya'yı tercih etmelerinden memnunuz. Ancak Almanya'ya gitmek isteyenler ülkemiz hakkında veri toplamalarını ve oradaki yaşamla ilgili bilgi sahibi olmalarını öneriyoruz. 

Kaçakçılar bazen size her şeyin çok kolay olduğunu, paranın bol olduğunu, orada hiçbir şey yapmanıza gerek olmadığını söylüyorlar. Ama kesinlikle öyle değil. Karşılaşabilecekleri sorunlar ve olasılıklar hakkında da bilgi toplamalılar. Bu kolay bir adım değil, ailenizden ayrılıyorsunuz, bu yüzden dikkatli bir karar vermek zorundasınız. 

Söylediğim gibi göçmen istiyoruz ve buna ihtiyacımız var. İnsanlara yasal olarak iltica etmenin yollarını göstermek istiyoruz. Bu bilgiye ulaşabileceğiniz platformlar var; örneğin Alman Başkonsolosluğu'nun web sitesi, ayrıca Almanca dil eğitimi kursları sunan Goethe Enstitüsü veya burada ofisi bulunan Akademik Değişim Hizmeti gibi platformlardan bilgi edinebilirsiniz.  

Rûdaw: Onlara göç etmenin yasal bir yolu olduğunu mu söylüyorsunuz? 

Klaus Streicher: Yasal yollar var, tabii ki yasal yolları kullanmak zorundasınız. 

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nde görev yapan Alman güçleri hakkında da bilgi almak istiyorum. Malumunuz Almanya, IŞİD'e karşı Uluslararası Koalisyonun bir parçası. Almanya, aynı zamanda Peşmerge içeresindeki reform ve birleşme sürecinde de rolü var. Şu an Alman kuvvetlerinin Kürdistan’da yaptığı çalışmalardan bahseder misiniz?  

Klaus Streicher: İki konuyu ayıralım. 

Rûdaw: Bunlar iki farklı görev. 

Klaus Streicher: Alman kuvvetlerinin varlığı her şeyden önce IŞİD'e karşı misyonun bir parçası oldukları için, bu misyon devam ettiği sürece burada kalacaklar. Bu konunun siyasi olarak Almanya'da ve Alman parlamentosunda tartışma konusu olmadığını düşünüyorum. Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin Irak'taki geleceği hakkında Bağdat hükümeti ile ABD arasında yürütülen görüşmeleri yakından takip ediyoruz. Ancak IŞİD'e karşı görev kararı olduğu sürece Alman kuvvetlerinin de bu misyonun bir parçası olmaya devam edeceğinden eminim. Alman kuvvetleri buradaki varlığıyla siyasi amacı destekleme çerçevesinde Peşmerge’nin birleşmesi için Peşmerge Bakanlığı'na birçok büyük projede destek veriyor. Buna Peşmerge Güçleri içerisindeki reformlar da dahil.  

Rûdaw: Kürdistan Bölgesi'nde seçimler defalarca ertelendi. Ancak siyasi partiler arasında 10 Ekim'de seçimlerin yapılması konusunda bir konsensus sağlandı. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz ve seçimler Almanya için ne kadar önemli? 

Klaus Streicher: Demokrasilerde seçimler önemlidir. Elbette bu seçimlerin ertelenmesi biz yakın dostlar ve ortaklar için sorun olmuştu. Dolayısıyla tüm siyasi güçler tarafından kabul edilebilir görünen yeni bir tarihin belirlenmiş olmasından elbette çok memnunuz. Elbette Kürt ortaklarımıza bu seçimleri sadece zamanında değil, aynı zamanda özgür ve adil bir şekilde yapmalarını şiddetle tavsiye ediyoruz. 

Rûdaw: Sayın Klaus, programıma katıldığınız için çok teşekkür ederim. 

Klaus Streicher: Burada olmaktan çok mutluyum, çok teşekkür ederim. 

Rûdaw: Bu bizim için bir zevkti. Çok teşekkür ederiz. 

 

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli