'Koalisyon Güçleri Irak’ta kalmaya devam edecektir'

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Kürdistan Bölgesi’nde Peşmerge Güçleri’ne askeri desteğin devam edeceğini belirterek, “Kürdistan Bölgesi’nde ise dört ayrı askeri karargâhta Peşmerge ve Zeravani güçlerine eğitim veriyoruz” dedi.

Rojava’da Demokratik Suriye Güçleri’yle ortaklıklarının devam edeceğiniz vurgulayan Myles B. Caggins , “DSG, Koalisyon Güçleri’nin iyi bir ortağı ve IŞİD savaşında 11 bin kayıp verdiler. Koalisyon Güçleri ile ABD askerleri Haseke ve Deyrazor’da DSG’nin ortağı olarak kalacaktır” diye konuştu.

İdlib’te yaşanan çatışmalara ilişkin soruya da yanıt veren Myles B. Caggins, NATO üyesi Türkiye’ye destek vereceklerini belirtti.

Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Myles B. Caggins, Rûdaw’ın sorularını yanıtladı:

IŞİD’in Irak’taki durumu nasıl, geçen seneye kıyasla daha güçlü olduklarını söyleyebilir misiniz?

Geçtiğimiz yıl, yaklaşık 1 yıl önce Demokratik Suriye Güçleri Uluslararası Koalisyon Güçleri’nin desteğiyle IŞİD’i Bahozda yenilgiye uğrattı. İki yıl önce de IŞİD Irak’ta yok edildi. IŞİD bozguna uğratıldı, ancak yok edilmedi. Hala Irak’ın bazı bölgelerinde; Hamrin ve Karaçok dağından Mahmur ve Musul vilayeti ile Enbar kentlerinde tehdit unsuru olmaya devam ediyor. Ancak IŞİD’in belirli bir yeri ele geçirmeyeceğini biliyoruz. Toparlanmaları için yeterli güce sahip olmamalarının yanı sıra Irak güçleri, DSG ve Peşmerge güçleri tarafından da sürekli baskı altındalar. Müttefikler IŞİD’e karşı devamlı operasyon düzenliyor. Öte yandan Uluslararası Koalisyon Güçleri IŞİD’e karşı mücadele kapsamında iş birliği içerisinde olduğu müttefiklerine desteği devam ediyor.

Pentagon’un desteğinin azaltılması Peşmerge’ye verilen eğitim ve desteğin üzerinde bir etkisi olacak mı?

IŞİD’e karşı mücadele kapsamında Uluslararası Koalisyon Güçleri Kürdistan Bölgesi’nde peşmerge güçlerine askeri eğitim veriyor. Biz savaş teknikleri üzerinden Peşmerge Güçleri’ni eğitiyoruz, muharebe sırasında tıbbi müdahale, mayın ve bomba bulma ve imha taktikleri veriyoruz ve bu kapsamda verdiğimiz eğitim devam edecektir. 30 ülke askeri anlamda koalisyon güçlerine desteğini sürdürüyor. Bunu herkes bilmesi oldukça önemli. Kürdistan Bölgesi’nde ise dört ayrı askeri karargâhta Peşmerge ve Zeravani güçlerine eğitim veriyoruz. Eğitimler İtalya ordusunun öncülüğünde Finlandiya, İngiltere, Macaristan, Almanya ordularının desteğiyle veriliyor.

“KOALİSYON GÜÇLERİ IRAK’TA KALMAYA DEVAM EDECEKTİR”

Peşmerge Güçleri’ne desteğiniz aynı mı kalacak? Azalacak mı?

Koalisyon güçleri Peşmerge’ye karşı görev sorumluluğunu sürdürüyor. Gördüğümüz kadarıyla Peşmerge Güçleri 2014 yılına kıyasla daha güçlüler. Aynı zamanda Peşmerge’nin ölümle karşı karşıya geleceğini biliyoruz nitekim IŞİD savaşında çok sayıda Peşmerge hayatını bağışladı. Bazıları son dönemlerde Diyale’nin kuzeyinde hayatını kaybetti. Dolaysıyla IŞİD tehdidinin devam ettiğini söyleyebiliriz ve Koalisyon Güçleri Irak’ta kalmaya devam edecektir. Muhakkak Irak hükümetinin talebiyle olacaktır. Koalisyon Güçleri’nde yer alan askeriler bizimle çalışan Peşmergeleri çok seviyorlar. Peşmergelerin daha iyi bir asker ve daha iyi eğitmen olacaklarını görüyoruz. İleri düzey eğitimini tamamlamış Peşmergeler var ve Koalisyon Güçleri’nden öğrendikleri tekniklerle Zeravani Peşmerge’lerine eğitim veriyorlar.

IŞİD’in saldırılarını azaltmak konusunda Irak Güçleri’yle Peşmerge’nin tartışmalı bölgelerde yeniden ortak operasyon yapması yönünde Iraklı yetkililerle nihai bir anlaşmaya vardınız mı?

Kürdistan ile işbirliği yaptığımız bölgelerde IŞİD tehdit olmaya devam ediyor. Iraklı güçler operasyon düzenliyor. Operasyonların nedenlerinden çok bölgenin dağlık olmasından kaynaklanıyor. Emniyet güçlerinin IŞİD’in sığındığı dağlara gitmek konusunda oldukça sıkıntı yaşıyor. Ancak Koalisyon Güçleri’nin yardımıyla, biz askeri istihbarat bilgileri paylaşıyoruz, İHA kullanıyor ve hava saldırıları düzenliyoruz. Şimdi Bağdat’ta Ortak operasyonlar Komutanlığı’nın emriyle Peşmerge Güçleri’nin temsilcileri Iraklı yetkililer ve koalisyon güçlerinin üye ve müsteşarlarıyla aynı odayı paylaşıyorlar. Silahlı insansız hava aracı ile çekilmiş videoları izliyor ileride yapılan operasyonlarla ilgili plan kuruyorlar. Sizler de Iraklı güçlerle Peşmerge’nin başarılarını görüyorsunuz.

Bağdat ve Irak’ın diğer bölgelerinde bulunan ABD askeri üslerine roket saldırıları düzenleniyor, güçlerinizi zorla çıkarmak için bir çaba söz konusu olabilir mi? Kürdistan Bölgesi’nde askeri üslerinizi genişletmeyi hedefliyor musunuz?

Geçtiğimiz haftalarda milis güçler Koalisyon Güçleri’nin bulunduğu bir Irak askeri karargahına saldırı düzenledi. Koalisyon Güçleri’ne mensup askerler sadece Irak’ın askeri karargâhında Iraklı askerlerle birlikte hareket ediyorlar. Saldırıda birkaç askerin hayatını kaybetmesine bazılarını ise yaralanmasına neden oldu. Yapılan bu saldırılar IŞİD’e karşı olan dikkatimizi başka yöne çekiyor. Biz buradayız ve IŞİD’e karşı savaşmak için 2014 yılında Irak’a geri döndük, hala tehdit olmaya devam ediyorlar. Bu nedenle saldırılar IŞİD’e karşı mücadelede olumsuz yönde etkileyecektir. IŞİD’i yok etme savaşına odaklanacağız.

“DSG, ABD’NİN ORTAĞI OLARAK KALACAKTIR”

Demokratik Suriye Güçleri’yle ittifakınız devam ediyor mu yoksa azaldı mı?

DSG, Koalisyon Güçleri’nin iyi bir ortağı ve IŞİD savaşında 11 bin kayıp verdiler. Koalisyon Güçleri ile ABD askerleri Haseke ve Deyrazor’da DSG’nin ortağı olarak kalacaktır. IŞİD’in isyankâr milislerine karşı ortak operasyonlar düzenledik. Uyuyan hücrelerinin olduğunu biliyoruz altyapıyı korumak ve IŞİD yenmek için DSG ile operasyonlarımız sürecektir.

Suriye muhalifine mensup radikal milisler birkaç gündür Hasake’nin suyunu kesmişler, bölge halkı perişan durumda, Rusya güçleri birkaç kez suyu açmak için hamleler yaptı ancak başaramadılar, siz bu konuda ne yapacaksınız?

Bizim konumumuz ve DSG ile ortaklığımız istikrarlı bir ortam yaratıyor, özellikle de Haseke ve Deyrazor’da insanlar daha huzurlu bir ortamda yaşama fırsatları olacaktır. Bölgede bir rekabet olduğunu biliyoruz, ancak biz IŞİD’e odaklandık. Ben bir şey daha söylemek istiyorum. Suriye’de insani konularda harcanması için ABD 10 milyar dolar tahsis etti. Geçtiğimiz dönemde ise terör mağdurlarına 105 milyon dolarlık bir bütçe temin ettik.

İdlib’te çok sayıda aşırıcı grup bir arada bulunuyor, siz İdlib’te yaşanan çatışmalar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Koalisyon Güçleri’nin amacı IŞİD’i bozguna uğratmak. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında bölgenin batısında yani Kobani ve Rakka’da üssümüz vardı. Askerlerimizi doğuya yönlendirdik. ABD’nin İdlib’e ilişkin şunu söyleyebiliriz, bizim orada NATO üyesi bir müttefikimiz var ve destek olacağız. Rusya’nın desteklediği Esad güçleri çok sayıda sivili bombaladı. Şu anda Suriye’nin kuzeyi batısında küçük bir bölümde sıkışmış durumdalar, bu büyük bir insani krize neden olacaktır. Açık bir dille bunu durması gerektiğini ifade ettik ve bütün dünya Rusya ve Suriye’nin sivillere nasıl davrandığına şahit oldu.