Neçirvan Barzani, dar gelirliler için ayrı bir fon ayırılmasını talep edecek

02-04-2020
Rûdaw
Etiketler Başkan Neçirvan Barzani Kürdistan Bölgesi Irak Koronavirüsü
A+ A-

Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Feviz Hariri, Başkan Neçirvan Barzani’nin önümüzdeki günlerde Irak Parlamentosu’na bir yazı göndererek Kürdistan Bölgesi’ndeki dar gelirli ve yardıma muhtaç aileler için bir fon ayırılmasını talep edeceğini söyledi.

Hariri, Irak’ta yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen Adnan Zurfi’nin destekleneceğini, kendisinin de Adil Abdulmehdi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi hükümeti arasında varılan anlaşmaya sadık kalacağını belirtti.

Kürdistan Bölgesi hükümetinin yeni tip koronavirüsü salgınına karşı aldığı tüm kararları desteklediklerini vurgulayan Fevzi Hariri, salgının bir ila üç ay içerisinde atlatılacağı öngörüsünde bulundu.

Rûdaw 20:00 bültenine katılan Kürdistan Bölgesi Başkanlık Divanı Başkanı Feviz Hariri, Şaho Emin’in sorularını yanıtladı.

Irak’ta hükümeti kurmakla görevlendirilen Adnan Zurfi için belirlenen süre gittikçe kısalıyor. Kürdistan Bölgesi’nin yeni hükümet konusundaki tavrı nedir?

Kürdistan Bölgesi daha ilk günden çok açık bir şekilde bu yöndeki kararını açıklamış ve Bağdat’ta başbakan adayının belirlenmesi konusunun Şii grupların görevi olduğunu beyan etmiştir. Kürdistan Bölgesi olarak bize düşen ortak tavır sahibi olmak ve birliğimizi korumaktır. Şlimdiye kadar sayın Adnan Zurfi birkaç defa Kürdistan Bölgesi Başkanı ile telefonda görüşmüştür. Dün Başbakan Mesrur Barzani de Zurfi ile telefonda görüştüğünü belirtti.  

Biz Adnan Zurfi’nin sunduğu programı onayladık. Kürdistan Bölgesi’nin tüm talepleri belli, tekrar bunlardan bahsetmeye gerek yok. Kürdistan Bölgesi’nin anayasal hakları, tartışmalı bölgelerin geleceği konusu, bütçe ile peşmerge ve memur maaşları gibi konuların hepsine vurgu yapılmıştır. Kürdistan Bölgesi Başkanı sayın Neçirvan Barzani de sayın Zurfi ile herhangi bir problemlerinin olmadığını vurgulamıştır. Başbakan adayının ilgili Şii taraflarla uzlaşması gerekiyor. Çünkü o Şiilerin adayı ve temsilcisi olacaktır. Adnan Zurfi parlamentoda yemin edebicek bir oturum gerçekleştirmeyi başarabilirse biz de Kürdistan Bölgesi olarak terddütsüz kendisini destekleriz.  

Destekleriz dediğinize göre bir anlaşma sözkonusu ve başbakan olduğu taktirde Kürdistan Bölgesi’nin taleplerini yerine getirecek. Bunu böyle okuyabilir miyiz?

Şüphesiz kendisi Kürdistan Bölgesi ile Adil Abdulmehdi hükümeti arasında birkaç ay önce varılan anlaşmayı ve mevcut programı uygulamaya devam edecek, tabi diğer taleplerimiz de buna ektir. Kürdistan Bölgesi’nin şahıslarla herhangi bir porblemi yoktur. Biz her zaman Kürdistan Bölgesi’nin taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğine dikkat çektik. Parlamentoda bunu yerine getiren kim olursa olsun destekleriz. Şimdi kendisinin Bağdat’ta ilgili taraflarla oturup onları ikna etmesini bekliyoruz. Dün Zurfi’nin Kürdistan Bölgesi’ne gelerek Kürdistan Bölgesi Başkanı ve diğer bazı taraflarla görüşmesi bekleniyordu. Ancak teknin nedenlerden ötürü bu ziyaret gerçekleşmedi. Fakat gelmesi bekleniyor.  

Ne zaman geleceği belli mi?

Bu konuda henüz bri karar verilmemiş ancak telefon üzerinden sürekli görüşme oluyor. Parlamentoda yeterli desteği alabilirse biz de destekleriz.

Kürdistan Bölgesi Başkanlığı olarak, Bağdat’tan Kürdistan Bölgesi’ne, buradaki dar gelirli ailelere yardım ve destek verilmesi konusunda Bağdat’tan herhangi bir talepte bulundunuz mu?

Bu konuda Bağdat ile temas halindeyiz. Sayın Başkan, Kürdistan Bölgesi hükümetinin tüm çaba ve adımlarını desteklediğini belirmişti zaten. Başbakan, Bakanlar Kurulu özellikle de Sağlık ve İçişleri bakanlıklarının tedbir kapsamında aldığı kararları tamamen destekliyoruz. Irak Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Parlamento Başkanı ile görüşme halindeyiz. Yarın veya bir sonraki gün Kürdistan Bölgesi Başkanı, Irak Parlamentosu’na bir yazı göndererek Kürdistan Bölgesi’ndeki dar gelirli ve yardıma muhtaç ailelere belli bir fon oluşturulmasını talep edecek. Irak’ta bu kapsamda yapılan yardımlar içerisinde Kürdistan Bölgesi’ne de pay ayırılmasını isteyecek. Bu konuda çaba sarfediyoruz. Yine Kürdistan Bölgesi hükümetinin bu süreçte başarılı olmak adına aldığı karar ve tedbirleri bütünüyle destekliyoruz. Yaşanan bu durumun Kürdistan Bölgesi ve Irak’la ilgili tarafları var. Ancak dışa bağlı olan nedenler de var. Kürdistan Bölgesi şimdi zorlu bir süreçle karşı karşıya ki o da koronavirüsü salgını nedeniyle yaşanan ekonomik sıkıntılardır. Diğeri ise petrol fiyatlarındaki düşüşten kaynaklanıyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, dünya ülkelerinin bu durumda Kürdistan Bölgesi’ne yardım etmelerini sağlamak için neler yapabilir?

Mesele iki boyutludur. Bir boyutu koronavirüsü salgınıdır ki bu sağlık meselesidir ve tüm dünyayı sarmıştır. Diğer boyutu ise ekonomik salgındır ki o da tüm dünyayı etkisi altına almıştır, biz de bu meselenin bir parçasıyız. Kürdistan Bölgesi Başkanı çok yönlü bir çaba içerisindedir. Cumartesi günü Çin, İtalya, İran ve Fransa gibi Kürdistan Bölgesi’ne yakın ülkelerin devlet başkanlarına, Kürdistan halkı adına bir başsağlı mesajı gönderecek. Bu ülkeler biliyorsunuz salgın nedeniyle çok sayıda vatandaşlarını yitirdiler. Kürdistan halkının bu ülkelerin halkının acılarını paylaşması çok önemlidir. Şüphesiz onlar da Kürdistan Bölgesi’nbe yardımlarını esirgememiştir. Sağlık konusunda da Kürdistan Bölgesi hükümetinin aldığı kararları destekliyoruz. Rûdaw aracılığıyla birkez daha Kürdistan halkına talimatlara ve alınan kararlara uymaları çağrısında bulunuyoruz. Ben salgının çok uzun süreceğini sanmıyorum. Şahsen bir veya üç ay içerisinde koronavirüsü atlatacağımızı düşünüyorum.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli