Selahaddin’in şehrinde kazı ve restorasyon

Bitlis (Rûdaw) – Tarihte, Kürt lider Selahaddin-i Eyyubi’nin de bir süre ikamet ettiği ve üs olarak kullandığı bilinen Bitlis’in Ahlat ilçesindeki tarihi yapılar ve mezarlık restore ediliyor.

 

 

Van Gölü kıyısında, şimdiki Ahlat ilçesinin kurulduğu yere yakın bir alanda bulunan, farklı medeniyetlere mekan olmuş eski Ahlat şehri bulunuyor.

 

Dünyanın en büyük İslam Mezarlığı’nın yer aldığı bu alanda, ayrıca istilalardan ve savaşlardan dolayı tahrip olmuş ve zamanla çoğu toprağın altında kalmış, duvarları kırmızı taştan oluşan tarihi yapılar da var.

 

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Sanat Tarihi Bölümü, bu tarihi şehirde kazı ve onarım çalışmaları başlattı.

 

YYÜ Sanat Tarihi Bölümü Başkanı Prof. Dr. Recai Karahan, yaptığı açıklamada, 25 kişilik bir ekiple çalışmalara başladıklarını ve ekibi 50’ye çıkarmayı düşündüklerini ifade etti.

 

Çalışmaların Van Müze Müdürlüğü kontrolünde yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Recai Karahan, kazının bir ay sonra başlayacağını söyledi.

 

Daha çok mezarlıkta çalışmalar yürütüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Recai Karahan, çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

 

“Burada boyları 4,5 metreye varan, üzerindeki yazı ve şekillerle her biri sanat eseri niteliği taşıyan mezar taşları var. Şuanda liken temizliği, mezar taşlarının düzeltilmesi yapılıyor. Çalışmalarımız 10 işçi ve 10 restoratör ile başladı. Esas kazı çalışmalarımız başladığı zaman 50 kişilik bir ekiple devam ettireceğiz.”

 

Tarihi kaynaklarda Selahaddin-i Eyyubi’nin de bir süre konakladığı belirtilen eski Ahlat şehri, ilim, kültür, medeniyet ve ticaret bakımından Ortaçağ’ın en önde gelen şehri olarak biliniyor.

 

Şehirde, 1164 yılında meydana gelen bir yangın sırasında pek çok ev ve dükkân harabeye döndü.

 

II. Sökmen'in eşi Şahbânu yangından sonra çok sayıda köprü ve yolu yeniden yaptırmış, kale ve surları onartmıştı.   

 

Van Gölü kıyısında kurulu olan, doğal yapısı ve tarihi önemi nedeniyle bölgede en fazla turist çeken yerleşim yeri olan Ahlat, şimdilerde daha çok kırmızı taşı, ağaç oymacılığı ve bastonuyla biliniyor.