Kürt dengbej hayata gözlerini yumdu

26-12-2019
Rûdaw
Musayib Gulşenzade
Musayib Gulşenzade
Etiketler Musayib Gulşenzade Rojhılat Dengbej
A+ A-

Erbil (Rûdaw) – Rojhılatlı Kürt dengbej Musayib Gulşenzade (58), yaklaşık 6 aydır mücadele ettiği kanser hastalığına yenik düştü. 58 yaşında aramızdan ayrılan Gulşenzade’nin son vasiyeti, “Kürt kültürü ve sanatı sahipsiz kalmasın” oldu.

Rojhılat’ın Mako kentine bağlı Gola Murse köyünde 1961 yılında doğan Musayib Gulşenzade, 25 Aralık günü ikamet ettiği Urmiye’nin Şahinabad köyünde hayatını kaybetti.

Yaklaşık 6 aydır kanser hastalığına yakalanan Gulşenzade’nin cenazesi ailesi ve sevenlerinin katılımı ile toprağa verildi.  

Çocukluğu Erivan Radyosu’nda yayaınlanan klamları dinlemekle geçen Musayib Gulşenzade, Kürt dengbej Mihemed Silo’nun “Hedi Bajo Birindar im” klamı ile sesini duyudu.

Henüz ilk okuldayken okulda Kürtçe şarkı söylediği için öğretmeninden dayak yiyen Gulşenzade okulu bırakarak ömrünü dengbejliğe adadı.

Ardından 4 albüm bırakan Gulşenzade, şarkılarında Kürt halkının yaşadığı sorunları, acıları ve trajedileri seslendirdi.

Vefatından iki hafta önce Rûdaw’a verdiği röportajda, kişisel durumuna ilişkin sorular karşısında içinde bulunduğu hastalığa ve yoksulluğa hiç değinmeyen Gulşenzade, “Tek isteğim Kürt kültürü ve sanatı sahipsiz kalmasın” diye vasiyette bulundu.  

Dengbej Musayib Gulşenzade, Kürt tarihinin dengbejlikle dile geldiğini ve bu yüzden yaşatılması gerektiğini söyledi.

 

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli