73. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde ödüller sahiplerini buldu

26-02-2023
Etiketler 73. Uluslararası Berlin Film Festivali Altın Ayı
A+ A-

Haber Merkezi - 73. Uluslararası Berlin Film Festivali'nde (Berlinale) en iyi film dalında verilen "Altın Ayı" ödülünü, Fransız yönetmen Nicolas Philibert'in "Sur l'Adamant" filmi kazandı. Festivalde iki Kürt yönetmenin filmi de yer aldı.

Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen festivalin ödülleri, Berlinale Palast Sineması'ndaki törenle sahiplerini buldu.

ABD'li yönetmen, oyuncu ve senarist Kristen Stewart'ın jüri başkanlığını yaptığı festivalde, en iyi film için verilen "Altın Ayı" ödülüne Fransız yönetmen Nicolas Philibert'in "Sur l'Adamant" belgesel filmi layık görüldü. Film, Paris'te bir akıl hastanesindeki günlük hayatı anlatıyor.

Altın Ayı ödüllü Nichas Philibert, "Bunun bize çok faydası olacağını düşünüyorum. Film satılabilir, farklı ülkelerde satılabilir. İzleyici sayısı artabilir ve filmin mesajı duyulabilir" dedi.

En iyi başrol oyuncu dalında "Gümüş Ayı" ödülü "20.000 Species of Bees" adlı filmde 8 yaşındaki bir kızı oynayan İspanyol Sofia Otero'ya verildi.

Jüri Büyük Ödülü'ne "Roter Himmel" adlı filmin yönetmeni Christian Petzold layık görüldü. Jüri Özel Ödülü 'Afire'a, Gümüş Ayı Ödülü ise 'Bad Living'e gitti

En iyi belgesel dalında 40 bin avroluk ödülü Meksika'da bir dağ köyündeki hayatı anlatan Tatiana Huezo'nun yönetmenliğin yaptığı "The Echo" aldı.

En iyi senaryo ödülü 'Müzik' filmine ve Alman görüntü yönetmeni Helene Lovart 'Disco Boy'a yaptığı olağanüstü sanatsal katkı nedeniyle Gümüş Ayı'yı kazandı.

73. Berlin Uluslararası Film Festivali'ndeki ödül töreni öncesinde aralarında oyuncu ve başkanı Christine Stewart'ın da bulunduğu jüri üyeleri kırmızı halıda yürüdü. 

 Siyah tül elbisesiyle kırmızı halıda yürüyen Stewart, seyircilerin ve medyanın ilgisini çekti.

Jüri üyelerinden İranlı oyuncu Gulshifta Farahani, diğer jüri üyeleriyle birlikte kırmızı halıda boy gösterdi.

Alman aktris Diana Berg, şu anda Rus saldırısıyla karşı karşıya olan ülkeye destek için Ukrayna bayrağını dalgalandırarak festivalin kırmızı halısında boy gösterdi.

Ana ödüllere aday olan film yapımcıları ve oyuncular da festivalin kırmızı halısında yürüdüler, tabii ki bu önemli ve özel gün için; En güzel şekilde giyindiler.

Berlin’in bu yılki Uluslararası Yarışma programında Altın Ayı için 19 film gösterime girdi.

Bu yıl 73’üncüsü düzenlenen festivalde  Kürt yönetmen Ayşe Polat’ın yönetmenliğini Mehmet Aktaş’ın yapımcılığını üstlendiği “Kör Noktada” (In the Blind Spot) adlı Alman yapımı film  "Encounters" bölümünde yarışmaya katıldı. Filmin konusu bir belgesel ekibinin Cumartesi Anneleri’nden Hatice isimli yaşlı kadının öldürülen oğlu, insan hakları avukatı Eyüp'ün (Aziz Çapkurt) hayat hikâyesini araştırırken başına gelen olayları konu ediniyor.

Festivalde yarışan diğer bir Kürt filmi ise Rojhılatlı Kürt yönetmen Negin Ahmedi’nin “Derwazi Xewnekan” (Düşler Kapısı) isimli filmi. Film Kuşaklar kategorisinde yarıştı.

Yapımı altı yıldan fazla süren filmin konusu, kimliğinin bir parçasını aramak için kamerasıyla Kobani'deki Kürt kadın savaşçılarına katılan Rojhılatlı bir kızın hikayesini anlatıyor.

Bu yıl 67 ülkeden 283 filmin gösterileceği Berlinale'nin ödül töreni 25 Şubat’ta yapılacak.

73. Berlin Uluslararası Film Festivali, çeşitli yarışmalı ve yarışma dışı kategorilerde; Ana Yarışma Bölümü, Kuşak Yarışması Bölümü, Forum Yarışması Bölümü, Kısa Film Yarışması Bölümü, Belgesel Yarışması Bölümü ve çeşitli yarışma dışı bölümler; 16-26 Şubat 2023 tarihleri arasında Almanya'nın Berlin kentinde düzenlenecek olan ödül töreni 25 Şubat 2023 Cumartesi Kürdistan saatiyle 19:00'da gerçekleştirilecek.

73. Berlin Uluslararası Film Festivali, Amerikalı aktris Anne Hathaway'in oynadığı 'She Came to Me' filminin gösterimiyle başladı.

16 Şubat'ta başlayan 26 Şubat'ta sona eren dün ödül töreni düzenlenen 73. Berlinale'de 19 film "Altın Ayı" ödülü için yarıştı.

Festivalde 67 ülkeden 283 film gösterildi.

İlki 1951 yılında düzenlenen festival, Fransa'da Cannes Uluslararası Film Festivali, İtalya'da Venedik Uluslararası Film Festivali, Amerika'da Sands Uluslararası Film Festivali ile birlikte dünyanın en iyi beş film festivalinden biri olarak kabul ediliyor. Devletler ve Toronto Uluslararası Film Festivali.

Yorumlar

Misafir olarak yorum yazın ya da daha etkili bir deneyim için oturum açın

Yorum yazın

Gerekli
Gerekli